Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noua politica comuna in domeniul pescuitului

Comisia Europeana saluta votul Parlamentului European cu privire la noua politica comuna in domeniul pescuitului (PCP) propusa de Comisie. Cu acest vot, Parlamentul deschide calea catre negocierile cu Consiliul in vederea incheierii unui acord privind noua politica.

Comisarul pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a declarat in legatura cu acest subiect: „Aproband abordarea prezentata de Comisie, Parlamentul European a sprijinit cu o larga majoritate o reforma ambitioasa a PCP. Salut votul si sunt deosebit de multumita de sprijinul Parlamentului pentru o politica ce se bazeaza pe exploatarea resurselor de peste in mod sustenabil (conform principiului productiei maxime durabile incepand din 2015), o politica ce introduce interzicerea aruncarii inapoi in mare a capturilor, fixand date precise, pentru a pune capat practicilor generatoare de risipa pe care nu ni le mai putem permite. Felicit Parlamentul pentru acest succes si astept cu nerabdare lucrarile pe care Consiliul si Parlamentul le vor incepe in curand pentru a asigura adoptarea reformei PCP”.

Propunerea de reforma a PCP din 2011 are ca obiective crearea conditiilor necesare pentru ca flotele de pescuit ale UE sa fie viabile din punct de vedere economic si promovarea acvaculturii UE in beneficiul comunitatilor care depind de aceste activitati si in beneficiul consumatorilor. Propunerea Comisiei de reformare a regulilor fundamentale ale politicii comune in domeniul pescuitului are la baza sustenabilitatea. Gestionarea pescuitului ar trebui sa permita refacerea tuturor stocurilor la niveluri sustenabile care vor maximiza capturile pentru pescari. Practica risipitoare a aruncarii inapoi in mare a capturilor de peste perfect comestibil trebuie stopata treptat, prin impunerea unor obligatii si termene clare, acordandu-le totodata pescarilor suficient timp pentru a se adapta. Deciziile privind gestionarea pescuitului trebuie luate cu implicarea pescarilor si a partilor interesate si trebuie sa tina cont de particularitatile bazinelor maritime.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 148