Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Iohannis, despre PNRR: Până în aprilie vom avea un Plan coerent, care va fi depus la CE. Sănătatea, locurile de muncă, educația și mediul, printre domeniile de interes

Planul Național de Redresare și Reziliență ar putea fi transmis până în luna aprilie 2021 la Comisia Europeană, conform celor mai noi declarații de presă susținute ieri, 17 februarie 2021, de președintelui României, Klaus Iohannis.

Acesta a menționat unele dintre domeniile despre care s-a discutat în cursul zilelor anterioare, respectiv: sănătate, locuri de muncă, educație și mediu.

În ceea ce privește sănătatea, președintele a precizat faptul că „este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente, pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienți. Gândiți-vă cât de important este să avem investiții în zona de Terapie Intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranță pentru pacienți și pentru personalul din spital”.

Pierderea locurilor de muncă ca urmare a apariției pandemiei și a crizei economice generate de aceasta a reprezentat un alt subiect de discuție pentru care se caută soluții, conform președintelui Iohannis: „O a doua zonă pe care am discutat-o și unde sunt foarte hotărât să găsim împreună soluțiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut deja locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie, și unii, din păcate, sunt și acum în pericol în continuare să-și piardă locul de muncă, deci, este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviți de pandemie”.

Ultimele două zone menționate de președinte vizează educația, mai precis investiția în școli: „Sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani. Dacă ne gândim doar la siguranța elevilor, este nevoie, deci, și aici de foarte multe investiții, pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în școli, pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple: să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curților și așa mai departe. Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de școli noi, avem nevoie de școli verzi”, dar și crearea unor programe sustenabile pentru mediu: „Avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru un mediu sănătos. Chestiuni care se pot face fără complicații imense. De exemplu, programe de împădurire, care pot fi puse în operă practic începând deja din anul acesta”.

Acesta a explicat ca PNRR prevede mai multe zone de interes, iar până în aprilie „vom avea un Plan Național coerent, care va fi depus la Comisia Europeană și, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea”.

Reamintim faptul că România va beneficia de 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Mai multe informații despre PNRR sunt disponibile aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Administrația Prezidențială

Vizualizări: 418