Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

12,75 milioane de euro trebuie returnati catre Uniunea Europeana

Presedintele Traian Basescu a atras atentia beneficiarilor de fonduri europene asupra necesitatii corectitudinii in achizitiile pe proiecte. El a folosit drept exemplu cele 12,75 milioane de euro care trebuie returnati catre Uniunea Europeana. Aceasta suma reprezinta valoarea a 17 proiecte SAPARD, pentru care s-a facut, deja, solicitare oficiala de returnare a banilor. In cadrul acestora s-au constat fraude, fals in facturi si selectii de oferte formale. In total, din cele 211 proiecte SAPARD, care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte si se afla in evaluare.

“Vreau sa stiti ca regula este urmatoarea: daca in interiorul unei achizitii, spre exemplu executarea canalizarii si a sistemului de apa curenta intr-o comuna - ca aici iti trebuie probabil si teava, si ciment, si robineti, si ce Dumnezeu mai trebuie -, daca una din achizitii este viciata in procedura, tot contractul se restituie. Nu exista varianta ca numai robinetii, spre exemplu, valoarea robinetilor sa fie rambursata. Aceasta este regula Uniunii.” a precizat Traian Basescu.

De asemenea, a mentionat si penalitatile pe care statul roman trebuie sa le plateasca pentru intarzierea platilor la hectar: 16,1 milioane de euro pentru 2007 si 6,6 milioane de euro pentru 2008. In acest caz insa, vina este impartita intre agentiile de plati si detinatorii de terenuri care declara suprafetele.

Sursa: Presedentia Romaniei

Vizualizări: 90