Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care asigura simplificarea acordarii sprijinului financiar in agricultura

Guvernul a adoptat ieri, 28 august, o Ordonanta de urgenta care isi propune simplificarea acordarii sprijinului financiar in agricultura, precum si armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana.

Ordonanta modifica art. 7 al OUG nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu 2007, precum si pentru modificarea articolului 2 din legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura. Actul normativ faciliteaza alinierea Romaniei la solicitarile Comisiei Europene privind simplificarea conditiilor de acordare a sprijinului financiar in agricultura, concomitent cu o gestionare corecta a fondurilor europene.

Totodata, actul normativ modifica OUG nr. 24/2010 privind controlul operatiunilor care fac parte din sistemul de finantare prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Ordonanta asigura armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana, reglementand cuantumul amenzii in raport cu importanta financiara a tranzactiilor supuse controalelor.

„Era necesara aceasta modificare, avand in vedere importanta gestionarii corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii romanesti si armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislatia nationala. Totodata, actul normativ adoptat raspunde solicitarilor pe care le-am primit din partea producatorilor agricoli pentru simplificarea conditiilor privind acordarea sprijinului financiar”, a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Astfel, prin actul normativ se urmareste ca, la stabilirea cadrului general de acordare a platilor directe in agricultura, in conformitate cu mecanismele prevazute de legislatia europeana, documentatia solicitata producatorilor agricoli sa fie simplificata in scopul facilitarii procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de APIA. Masura vizeaza reducerea birocratiei in ceea ce priveste procedura de gestionare a schemei de plata unica pe suprafata si de efectuare a platilor, prin inlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinta cu cele care justifica utilizarea legala a suprafetelor de teren destinate productiei agricole.

APIA a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata, pentru anul 2014, in cadrul careia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafata de 9.926.240,72 de hectare.

Sursa: MADR

Vizualizări: 95