Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Curtea de Conturi Europeana: CE si statele membre trebuie sa asigure o mai buna utilizare a FEDR pe proiectele care vizeaza stoparea declinului biodiversitatii

Un raport publicat pe 17 septembrie 2014 de Curtea de Conturi Europeana arata ca nivelul de absorbtie, in statele membre ale UE, a fondurilor puse la dispozitie prin FEDR pentru proiecte care vizeaza stoparea declinului biodiversitatii este scazut in comparatie cu alte domenii de cheltuieli finantate din FEDR. Pentru ca FEDR sa fie considerat in continuare util pentru contributia sa la indeplinirea obiectivului strategiei UE de stopare a declinului biodiversitatii pana in 2020, Comisia ar trebui sa intensifice asistenta acordata statelor membre in vederea implementarii unor planuri specifice de protectie si de management pentru diversele habitate si specii. De asemenea, ar trebui sa se imbunatateasca monitorizarea implementarii si a impactului proiectelor legate de biodiversitate.

Curtea a constatat ca proiectele cofinantate de FEDR erau, in general, in conformitate cu prioritatile nationale si ale UE in materie de biodiversitate. Se preconiza ca masurile de protectie implementate in cadrul a doua treimi din cele 32 de proiecte auditate vor avea un impact direct asupra biodiversitatii. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, statele membre vizate nu stabilisera nici indicatori de rezultat si nici sisteme de monitorizare cu ajutorul carora sa se poata evalua dezvoltarea habitatelor si a speciilor. Lipsa lor submineaza orice evaluare a eficacitatii acestor proiecte.

Protejarea biodiversitatii reprezinta o prioritate-cheie a UE. Dat fiind faptul ca obiectivul precedent de stopare a declinului biodiversitatii in Europa pana in 2010 nu fusese indeplinit, Consiliul a aprobat, in iunie 2011, „Strategia UE in domeniul biodiversitatii pentru 2020”. In perioada de programare 2007-2013, statele membre au alocat 2,8 miliarde de euro pentru promovarea directa a biodiversitatii si pentru protectia naturii in cadrul FEDR.

Pentru a descarca Raportul, click aici.

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Vizualizări: 123