Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014-2020 a fost transmis Comisiei Europene!

In data de 26 septembrie, Romania si Republica Serbia au transmis oficial Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Republica Serbia 2014-2020 catre Comisia Europeana.
Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia 2014-2020 continua finantarea cooperarii transfrontaliere in zona de granita romano-sarba, prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene si al guvernelor celor doua state.

Aria eligibila a viitorului Program este constituita din judetele Timis, Caras Severin si Mehedinti (din Romania) si districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

Bugetul total al programului va fi de 88 milioane euro, din care 75 milioane euro reprezinta finantare nerambursabila din fondurile Uniunii Europene. In perioada 2014-2020, vor putea fi finantate proiecte pe 4 axe prioritare (cu exceptia axei prioritare de asistenta tehnica) in urmatoarele domenii:

  • Promovarea ocuparii fortei de munca si serviciilor pentru o crestere favorabila incluziunii - 18 milioane Euro;
  • Protectia mediului si managementului riscurilor - 21 milioane euro;
  • Mmobilitatii si accesibilitatii sustenabile - 21 milioane euro;
  • Atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane euro.

Romania indeplineste in continuare rolul de Autoritate de Management prin MDRAP, Autoritatea Nationala fiind stabilita in cadrul Biroului de Integrare Europeana - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Tehnic Comun este organizat la Timisoara, in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara, fiind sprijinit de Antena STC stabilita la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de catre Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi din Romania, iar atributiile de certificare vor fi indeplinite de catre Autoritatea de Management.

Comisia Europeana va analiza documentul in cel mult 3 luni de la data transmiterii, iar ulterior structurile programului vor lansa apelurile pentru propuneri de proiecte. De asemenea, pana la finalul anului 2014, va fi elaborat ghidului aplicantului, urmand ca primul apel pentru propuneri de proiecte sa fie lansat in prima jumatate a anului 2015.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 101