Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aderarea Romaniei la zona Euro: ancora reformelor structurale in economie

Calitatea aderarii Romaniei la zona Euro este mai importanta decat data aderarii: aceasta a fost principala concluzie a conferintei "Calea Romaniei catre zona Euro", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Banca Nationala a Romaniei, in data de 20 aprilie 2015.

''Intrebarea nu este <<daca>> Romania va adopta moneda Euro, ci <<cand>> si mai ales <<cum>>'', a declarat dna Angela Filote, sef al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. "Salutam obiectivul aderarii Romaniei la zona euro ca un pas firesc de consolidare a integrarii in Uniunea Europeana. Acesta ar putea deveni viitorul proiect major de tara, si o ancora puternica a reformelor care sa conduca la apropierea nivelului de trai al romanilor de media europeana".

Din discutiile in plen a reiesit ca inainte de adoptarea monedei Euro, Romania trebuie sa fi intrat de cel putin doi ani in Mecanismul ratei de schimb (ERM II), care necesita legarea leului romanesc de moneda europeana, un proces supus si el unei serii de conditii.

Dezbaterile pe ateliere s-au concentrat pe necesitatea realizarii unei convergente reale a economiei romanesti la cea europeana, prin reforme structurale durabile. Sunt vizate domenii precum energie si infrastructura, piata muncii, sanatate, educatie, cercetare stiintifica si inovare si, nu in ultimul rand, administratie publica. Reformele in aceste domenii contribuie totodata si la indeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020 de guvernanta economica la nivelul Uniunii Europene.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 147