Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Legea privind Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, in consultare publica pana pe 7 decembrie

“Romania 2035, o tara cu un teritoriu functional, administrat eficient, care asigura conditii atractive de viata si locuire pentru cetatenii sai, cu un rol important in dezvoltarea zonei de sud-est a Europei”. Aceasta este viziunea de dezvoltare a teritoriului national pentru orizontul de timp 2035 propusa prin Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR). Documentul a rezultat in urma unui amplu demers institutional si de cercetare, derulat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in perioada 2012 – 2015.

Proiectul de act normativ intitulat Lege pentru aprobarea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei se afla in consultare publica pana la data de 7 decembrie 2015.

Observatiile si propunerile privind proiectul pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti – Directia Generala Juridica si Relatia cu Parlamentul, la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numarul de fax 0372.114.569.

„Ministerul Dezvoltarii gestioneaza programe cu impact national semnificativ si extrem de concret: rezultatele proiectelor implementate sunt spatii sau echipamente moderne cu care oamenii lucreaza, spatii pe care le parcurgem in drumul catre scoala sau serviciu, spatii de recreere sau pentru sport, spatii pe care le folosim zilnic. Ce se intampla zi de zi la minister duce, intr-un limbaj mai tehnic, la echiparea intregului teritoriu al Romaniei, dar si la dezvoltare sociala si economica. Suntem ca un administrator national, daca vreti, iar munca noastra devine mai eficienta daca o fundamentam pe strategii si daca are la baza o planificare coerenta. De aceea, va invitam sa fiti activi in procesul de consultare publica a Legii pentru Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei si multumim fiecarui participant pentru contributie”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

SDTR este documentul programatic pe termen lung prin care sunt stabilite obiective de dezvoltare, masuri, actiuni si proiecte concrete la nivel teritorial. Strategia urmareste inclusiv asigurarea prioritatilor de dezvoltare teritoriala pentru perioada 2014 – 2020, stabilite prin Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeana: imbunatatirea calitatii vietii pentru comunitatile locale si regionale, pentru ca regiunile Romaniei sa devina mai atractive pentru locuit, pentru petrecerea timpului liber, pentru investitii si munca, promovarea parteneriatelor rural-urbane, consolidarea retelei urbane prin dezvoltare policentrica si specializare teritoriala, cresterea accesibilitatii si conectivitatii, acces echitabil la servicii de interes general.

La nivel national, este nevoie ca fiecare teritoriu si comunitate sa fie sustinute astfel incat sa se dezvolte in mod durabil, asigurand un echilibru intre obiectivele de coeziune si de competitivitate. Astfel, prin investitiile publice este necesar sa fie asigurate premisele acestei dezvoltari si sa fie create noi oportunitati, in conditiile pastrarii valorilor traditionale. In acest sens, un demers strategic la nivel national creeaza conditiile unui acord in ceea ce priveste interesul general pe termen lung, cu accent pe locuitorii fiecarei zone, care trebuie sa simta cu adevarat ca sunt parte la acest proces de dezvoltare.

***

SDTR este un rezultat cheie al proiectului “Dezvoltarea de instrumente si modele de planificare strategica teritoriala pentru sprijinirea viitoarei perioade de programare post 2013”, al carui scop a fost acela de a imbunatati procesul de planificare teritoriala la nivel national, prin realizarea de studii sectoriale, dezvoltarea cadrului de planificare, stabilirea unor mecanisme noi de planificare, monitorizare si implementare. Proiectul, cu un buget de 3.140.847,08 lei, a fost confinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2007 – 2013.

MDRAP a lansat Strategia in consultare publica in perioada decembrie 2014-ianuarie 2015, pentru o perioada de o luna, prelungita, ulterior, pana in martie 2015, pentru a asigura o participare cat mai consistenta la proces.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 189