Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania investeste cel mai putin in educatie dintre toate tarile UE

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a lansat "Monitorul Educatiei si Formarii", editia 2015, in prezenta domnului Adrian Curaj, ministrul educatiei si cercetarii stiintifice, si dnei Ligia Deca, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale.

"Exista o legatura directa intre calitatea educatiei dintr-un stat membru si nivelul lui de dezvoltare economica. Daca ne uitam la Romania, vom vedea ca are cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana. Provocarea este de a traduce aceasta crestere economica intr-o crestere a nivelului de trai al cetatenilor. Asta pentru ca Romania a dezvoltat un model de competitivitate bazat pe costul mic al fortei de munca, pe salarii mici. Ori, oamenii isi doresc sa castige mai bine, de aceea este nevoie de un nou model de crestere economica, bazat pe domenii cu valoare adaugata mare, astfel incat salariile sa poata creste, fara a se pierde competitivitatea", a declarat dna Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, la eveniment.

Raportul pentru Romania

Potrivit datelor din raport, rata de finalizare a studiilor universitare este in continua crestere in ultimii patru ani, ea ajungand la 25% in 2014 si aflandu-se pe drumul cel bun in ce priveste indeplinirea obiectivului national stabilit in cadrul Strategiei Europa 2020 (26,7%). De asemenea, procentul de participare a profesorilor la cursuri de formare profesionala este aproape sau chiar peste media europeana pe ansamblu (83,3% vs 84,6%), in ce priveste cursurile in medii multiculturale (18,2% vs 13,2%) sau competentele TIC de predare (60,5% vs 51%).

Raportul arata insa ca rata abandonului scolar este peste media europeana (18.1% fata de 11.1%), ca participarea la procesul de invatare pe parcursul vietii este mult sub aceasta medie (1.5% comparativ cu 10.7%), iar procentul de populatie cu studii universitare (25%) plaseaza Romania pe penultimul loc pe plan european (la o medie europeana de 37.9%). Procentele de elevi cu varsta de 15 ani cu competente reduse in domeniul citirii (37,3%), matematicii (40,8%) si al altor discipline stiintifice (37,3%) sunt aproximativ dublul celor medii inregistrate pe plan european (17,8, 22,1 si, respectiv, 16,6%). Iar bugetul alocat educatiei, ca procent din PIB, este cel mai scazut din intreaga Uniune Europeana (2,8% fata de media UE de 5%).

In raport se subliniaza si faptul ca disponibilitatea si accesul la servicii de educatie si de ingrijire a copiilor sunt limitate, mai ales in zonele rurale si in ceea ce priveste comunitatea roma.

Context
Monitorul Educatiei si Formarii 2015 (MEF) este la cea de a patra editie, reflectand evolutia sistemelor europene de educatie si formare, prin analizarea unei game largi de date. El masoara progresele realizate de Europa in indeplinirea obiectivului principal al Strategiei Europa 2020 in domeniul educatiei, care face parte din cadrul mai amplu al strategiei pentru crestere si locuri de munca in UE.

Studiul cuprinde o comparatie intre tari, douazeci si opt de rapoarte de tara aprofundate, precum si o pagina web cu date si informatii suplimentare.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 263