Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Programul de Cooperare Elveția-România: Proiecte Comune Multilaterale de Cercetare

Solicitanți eligibili Finanțare acordată Termen limită de depunere
Consorții de cercetători din Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România. Fiecare proiect trebuie să cuprindă cel puțin trei solicitanți eligibili: un solicitant din România, unul din Elveția și cel puțin un solicitant din cel puțin o altă țară participantă (Bulgaria, Croația, Ungaria sau Polonia). maxim 350.000 CHF per țară 01.07.2024 (ora 17:00, ora locală a Elveției) 

 

Cea de-a doua contribuție elvețiană

Cea de-a doua contribuție elvețiană este o parte esențială a politicii europene a Elveției, contribuind la promovarea coeziunii și a stabilității în Europa, precum și la consolidarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale cu țările partenere. Contribuția de 1,302 miliarde de franci elvețieni este valabilă până în 2029 și va fi utilizată pentru a sprijini țările care au aderat la UE după 2004 (UE-13) sau țările care se confruntă cu fluxuri migratorii importante. Cea de-a doua contribuție elvețiană vizează reducerea disparităților economice și sociale în Europa și promovarea măsurilor de gestionare a migrației. Printre țările sprijinite se numără Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia și România, care au ales cooperarea în domeniul cercetării cu Elveția ca fiind una dintre prioritățile lor și care s-au angajat să participe la un apel multilateral pentru proiecte comune de cercetare, denumit MAPS - Multilateral Academic Projects (proiecte academice multilaterale). 

Organizatori

Competiția MAPS este organizată de Swiss National Science Foundation (SNSF), în calitate de Operator Componentă de Program, alături de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în calitate de Partener de Măsură Suport și Ministerul Cercetării,Inovării și Digitalizării (MCID), în calitate de Operator de Program Cercetare din România.

Scop

Apelul pentru proiecte Proiecte Comune Multilaterale de Cercetare are ca scop promovarea excelenței științifice în țările participante din UE-13 și creșterea competitivității în cadrul Spațiului European de Cercetare.

Domenii de cercetare

Apelul este deschis tuturor domeniilor de cercetare, permițând atât cercetarea fundamentală, cât și cercetarea fundamentală inspirată de utilizare.

Eligibilitatea solicitantului român

  • Solicitantul român are un doctorat. În plus, solicitantul:
    • a obținut doctoratul cu cel puțin 4 ani înainte de termenul limită de depunere;
    • este un cercetător independent din punct de vedere științific, fiind capabil să conducă echipa de proiect;
    • trebuie să dețină un post într-o instituție gazdă eligibilă din România pe o perioadă nedeterminată sau determinată, care acoperă cel puțin perioada contractului de finanțare, sau să aibă contract de muncă, din partea instituției gazdă, cel puțin pentru perioada contractului de finanțare, având acces la infrastructura de cercetare relevantă;
  • O anumită persoană poate depune, în calitate de solicitant român, o singură cerere pe apel și poate fi finanțată o singură echipă pe țară în cadrul unui consorțiu;
  • Este interzisă depunerea de propuneri de proiecte care se referă la activități deja finanțate sau care sunt finanțate din alte surse, naționale sau internaționale;
  • Solicitantul român poate depune o propunere în cadrul apelului chiar dacă deține un alt grant UEFISCDI;
  • În cazul în care apar constrângeri personale și imposibilitatea de a continua implementarea, cercetătorul român principal, împreună cu instituția gazdă vor face toate diligențele pentru a asigura continuitatea corespunzătoare a proiectelor de cercetare (găsirea unui nou cercetător principal care trebuie să îndeplinească, de asemenea, criteriile de eligibilitate pentru cercetători principali, realizarea tuturor aranjamentelor contractuale etc.). Pentru această înlocuire, se va obține o autorizație scrisă din partea UEFISCDI.

Cerințe instituționale pentru depunerea propunerilor (instituții gazdă din România)

  • Proiectul este implementat într-o organizație publică de cercetare din România, respectiv universitate, institut de cercetare și altele asemenea (instituții sau centre de cercetare ale Academiei Române). Instituția gazdă nu poate fi o întreprindere, în sensul legislației privind ajutorul de stat;
  • Instituția gazdă nu este declarată, conform legii, în stare de incapacitate de plată; nu are conturile blocate în urma unei hotărâri judecătorești; nu a făcut declarații inexacte cu privire la informațiile solicitate de UEFISCDI pentru selecția contractanților; nu a încălcat termenii unui alt contract de finanțare semnat anterior cu o Autoritate Contractantă;
  • Instituția gazdă se angajează să asigure suportul administrativ necesar, să asigure accesul la toate infrastructurile necesare, să sprijine implementarea în bune condiții a proiectului de cercetare și să angajeze membrii echipei de cercetare din România, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, în cazul în care proiectul de cercetare este selectat pentru finanțare. 

Contribuție proprie

Granturile sunt cofinanțate astfel: 85% din grant este acoperit din fondurile celei de-a doua contribuții elvețiene, în timp ce fiecare Proiect Comun Multilateral de Cercetare contribuie cu 15% la buget.

Cheltuieli eligibile

  • Costuri de personal/cheltuieli de personal ale cercetătorilor, tehnicienilor și ale altor membri ai personalului auxiliar direct implicați în proiect;
  • Costuri pentru echipamente și consumabile necsare pentru proiect;
  • Costul pentru subcontractori;
  • Costuri de călătorie (inclusiv costurile de călătorie și cazare, indemnizațiile de ședere, taxele de conferință, asigurările medicale, taxele de viză).
  • Alte costuri directe - costuri pentru organizarea de seminarii și conferințe, diseminarea rezultatelor, cheltuieli de publicare, informare / bibliografie, cu condiția ca acestea să fie direct legate de punerea în aplicare a proiectului de cercetare;
  • Costurile pentru ORD (Open Research Data).

Modalitate de depunere

  • Propunerile trebuie să fie pregătite în comun de către solicitanții implicați în consorții.
  • Solicitantul elvețian are responsabilitatea de a depune propunerea prin intermediul sistemului electronic de depunere a propunerilor mySNF al FNS (www.mysnf.ch).
  • Solicitantul român trebuie să depună în platforma de depunere online UEFISCDI/ secțiunea dedicată apelului: UDiManager by UEFISCDI (uefiscdi-direct.ro) aceeași cerere depusă de către solicitantul elvețian prin intermediul sistemului electronic de depunere al FNS mySNF (www.mysnf. ch), împreună cu documentele specifice necesare în procesul de verificare a eligibilității.

Criterii de evaluare

Criteriile de evaluare utilizate pentru a determina calitatea științifică a propunerilor includ (nu sunt enumerate în ordinea priorității):

  • relevanța științifică;
  • originalitatea scopurilor și obiectivelor;
  • caracterul adecvat al metodologiei și fezabilitatea;
  • experiența și expertiza cercetătorilor;
  • complementaritatea partenerilor de cercetare.

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 140
Contact

Monica Cruceru
Coordonator Program
Tel: + 40 21 30 80 561
E-mail: monica.cruceru@uefiscdi.ro

Webinar

Un webinar adresat cercetătorilor interesați să aplice pentru competiția MAPS va fi organizat pe data de 11 aprilie 2024, la ora 14:00 (CET). Puteți să luați parte la eveniment accesând acest link.