Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

RABDARE – e ceva ce multa lume n-are!

Inaintea semnarii unui contract de finantare, singura activitate demna de retinut dintr-un proiect este exersarea relatiei cu finantatorul (AM sau OI, dupa caz). Ca orice activitate, ea genereaza rezultate: tastele telefonului tocite, nenumarate tonuri de ocupat, multe apeluri fara niciun raspuns, apoi nervi cu duiumul.  Avem si livrabile la genul asta de activitate: rezultatele analizelor medicale. Nu e usor sa stai 2 ani si sa astepti sa incepi un proiect la care te-ai gandit de ceva vreme.

Sa luam la intamplare un exemplu: POSCCE,  iar apoi, tot la intamplare alegem Operatiunea 331.

Vorbim cu si despre un potential beneficiar. Il denumim tot la intamplare: dl Rabdare. De 7 ani, de cand a inceput perioada financiara actuala este potential beneficiar.  De 2 ani a trecut la urmatorul nivel, cel de solicitant. Este etapa intermediara catre statutul suprem: cel de beneficiar (unii m-ar contrazice).

Ideea lui de proiect a inceput sa capete contur in 2011, moment in care s-a decis sa solicite finantare pe POSCCE, 331-Sprijin pentru sisteme TIC integrate (adica sisteme ERP, CRM). A depus proiectul in noiembrie 2011, iar primul semn de viata din partea finantatorului a sosit in februarie 2013, o adresa prin care finantatorul intreba daca interesul pentru finantare a ramas la cotele din 2011. „Evident!” ne povesteste ca a  exclamat la momentul respectiv dl Rabdare. Este mai mult decat un nume. Este ceva ce multa lume n-are (alaturi de onoare, ar fredona Guess Who).

Asadar, rabdare, solicita finantatorul. Si timpul trece. In fine, in iulie, domnul nostru primeste notificarea de proiect castigator. Cuminte, intre o ecografie si 2 pastile de xanax, raspunde in termen si solicita sa i se trimita contractul de finantare. Inca asteapta…

Stim ca pe 331, in urma cu 2 ani cand s-a lansat linia de finantare au fost inregistrate 1000 de proiecte. Mai stim ca personalul OI este suprasolicitat si coplesit de situatie. Totusi, de cand a depus proiectul, au trecut 20 de luni de rabdare pentru dl Rabdare. Imi spune ca ar schimba ERP-ul pe un EKG. Din fericire nu avem linie de finantare pe sanatate. Cate proiecte s-ar depune! Abia atunci am vedea ce inseamna RABDARE. Pana atunci insa, ne petrecem timpul ascultand povestile dlui Rabdare, un personaj care, dupa cum  veti vedea, a trecut prin multe.

Vom reveni…

17 thoughts on “RABDARE – e ceva ce multa lume n-are!

  1. Perfect de acord.
    Solutie simpla: 5.000 de noi angajati si un proiect (orice proiect) se evalueaza in maxim 60 de zile, Se contracteaza in maxim 60 de zile. Se implementeaza in maxim 36 de luni (iar, la analiza de stadiu la 18 luni, daca se constata stagnare, se anuleaza/reziliaza si reliciteaza cu aceleasi termene). Ghidurile publicate (in variant absolut finala) cu 8 luni inainde de data lansarii sesiunii de depunere, eliminare reguli de tip primul venit – primul servit, call-center cu functionalitate 24h/24h, achizitii simple pentru orice beneficiar privat, cota de cofinantare din partea beneficiarului de minim 15% si vom avea cel mai performant sistem de absorbtie fonduri europene din Europa: cu banii absorbiti in proportie de minim 95% in maxim 6 ani din perioada de 7+2. Cum e???
    Toate astea sunt cunoscute de Guvern, partide politice, A.M.-uri, chiar si de consultant, inca din ianuarie 2012.
    In realitate, problema fundamentala nu este lipsa de personal (care e cea mai importanta din punct de vedere operational), ci asa cum s-a vazut: lipsa de interes pentru a rezolva problema lipsei de personal!!!
    Pentru detalii accesati: http://www.sovconsulting.ro/docs/absortia-fondurilor-europene.pdf.

  2. Dl Rabdare e semifericit, in ciuda asteptarii nu a semnat inca CONTRACTUL; daca numai dupa 20 luni de asteptare are nevoie de resuscitare sa vezi dupa ce incepe implementarea ce il asteapta. Sper numai ca s-a gandit sa-si faca echipa: Dl Chinez care sa caute ace in carul cu fan al documentelor care trebuie facute, Dl. Rebus care sa desluseasca diversele instructiuni si recomandari si lista poate continua. La sfarsitul proiectului Dl Rabdare daca mai traieste va constata cu uimire ca ceea ce a proiectat nu seamana cu ce a iesit.

  3. Ok, este clar ca orice idee de dezvolatre, de investitie moare “moral” mai ales in domeniul TIC, daca o lungesti in halul asta
    Ca sa-l consolez pe dl. Rabdare il rog sa ia legatura dl. Frustare caci iata ce I s-a intamplat exact pe acelasi celebru pacalici 331 :
    Desi avea o experienta de 11 ani in care a implementat 14 proiecte din care 5 declarate de succes European, dl. Frustare a primit o lovitura de orgoliu fiind eliminat inca din faza administartiva deaorece avea in constatator, ratacit de la inceputurile firmei, un cod CAEN care inseamna activitati ale holdingurilor. Nu a contat ca nu a prestat aceasta cativitate si nu stia nici macar ce inseamna, nu contat ca in documentatia de proiect exista o declaratie pe proprie raspundere ca nu va presta activitati din codurile CAEN interzise pe timpul desfasurarii proiectului.
    La ambele contestatii a primit copy paste cu prima decizie.
    Dl Frustare nu s-a lasat si a trimis un memoriu catre ministrii Nica, Teodorovici si Grapini. Rezultat : de la Nica a venit al 3-lea copy paste, de la Grapini ca nu e de competenta ei, de la Teodorovici … NIMIC !
    Sa absorbiti BINE !!!

  4. Foarte interesant punct de vedere expus in aceasta fictiunte pacat ca este inspirat din realitate.In ceea ce priveste incapacitatea de a face ceva a unor oameni chiar daca au la dispizitie tot ce e necesar nu va faceti griji ca noi romanii suntem cum suntem dar si alte case mai civilizate din Europa pretind ca sunt foarte foarte capabili in orice domeniu dar nici nu va puteti imagina cat de incapabili sunt in cazul la care ma refer eu-Britanicii.

  5. Stati sa vedeti la decontare cata rabdare va trebuie. Cererile de rambursare se rezolva in circa 12 luni de la depunere (daca aveti noroc).
    Dar pana la urma sunt de admirat, pe de-o parte, tenacitatea guvernantilor de a pune bete in roate absorbtiei, iar pe de alta incapatanarea mediului privat de a accesa aceste fonduri. Pana acum nicio parte nu s-a lasat mai prejos.

  6. Dacă ne aducem aminte, acest GUVERN!? a anunțat că va colabora cu specialiști polonezi ca să ne învețe cum să absorbim fondurile europene. Cred că au gresit pentru că POLONEZII e neam cu NEMȚII și ăștia e disciplinați, BRE !! Așa că Așteptare cu Răbdare !
    EU CRED CĂ: Numai tinerii sub 25 ani mai au soluția !

  7. Eu sunt unul din membrii marii familii Rabdare. Totusi, sunt curios: ati intalnit si romani fericiti? Sau ar fi mai bine sa gasim alte surse de finantare? Cu rabdarea vad ca eu stau destul de bine. Afacerea nu prea mai are rabdare. Din moment ce aveam nevoie de investitia in IT acum 2 ani, daca sistemul incepe sa funtioneze in 6 luni s-ar putea sa fie 26 luni prea tarziu.

  8. la fel s-a intamplat si pe axa 311,proiecte depuse in 2010 si care nici macar nu au fost evaluate.credeti ca se mai semneaza vreun contract de finantare anul acesta?cati bani europeni se risipesc asa? cereri de rambursare depuse in octombrie 2012 si pentru care nu am primit nici macar o clarificare!!! oare mediul de afaceri nu e interesat,oare noi nu vrem sa absorbim acesti bani? este inadmisibil ce se intampla! pe deasupra , nici n-ai cu cine vorbi la acel minister, nimeni nu stie nimic,scuze-colegii care se ocupau nu mai lucreaza aici… raspunsuri pertinente,nu? oricum ,doar ne mai impartasim nemultumirile pe aici,ca in rest oricum nu se face nimic. cum va fi in viitoarea perioada 2014-2020? la fel,ca doar a mers bine!!

  9. numai prostii si incapabilii asteapta bani gratis ca sa se faca patroni…e impotriva firii… si daca ai macar un graunte de antreprenoriat in tine ai sti ca nu ai cum sa astepti cu o afacere atata timp ca sa iesi pe piata cu produsul sau serviciul….dar sa va mai zic ceva…si imi permit sa zic pentru ca am experienta de 12 ani in proiectele astea finantate…90% din privatii care depun proiecte nu sunt antreprenori ci vanatori de bani moca…isi creeaza o idee de business pe care n-o stapanesc, n-o cunosc…nu ii stie potentialul…si toate aceste necunoscute le descarca pe un buget subventionat UE….cand nu te duce capul..si cand nu stii valoarea afacerii tale e logic ca cersesti bani moca pentru ea, pentru ca nimeni altcineva nu va investi in ea…nici macar tu care o initiezi….vreau sa caut si eu un baiat din top 300 care si-a inceput afacere prin fonduri europene…ma tem ca nu o sa gasesc….tineti minte…afacerile bune se finanteaza singure…nu tre sa vina nimeni sa va promita marea cu sarea. E greu de inteles lucrul asta si nu are rost sa intram in lectii de antreprenoriat si modul de gandire al oamenilor de business dar ca si sfat…atunci cand cauti bani europeni gandeste-te mai intai la urmatoarele chestii: cunosti afacerea ta si daca nu o cunosti…in cat timp ai putea sa o inveti?…2. iti cunosti potentialii clientii?…3.iti cunosti produsele tale si produsele concurentilor?…4. ce retea de prieteni/colaboratori/parteneri ai acum si care te pot ajuta sa patrunzi pe piata?…cat de perisabila e afacerea pe care vrei sa o initiezi…iti permiti sa iesi cu produsul peste 4 ani de-acum incolo? cat castigi si cat pierzi…pune in balanta

  10. D-le Axl,
    Zici bine, doar că băieții din top 300 nu cred că au căștigat prima 100.000 euro prin efectele benefice ale economiei “capitaliste” din romania.
    Ceea ce povestesti d-ta aici este din cărți și nu cred că are legătură cu economia românească în degringoladă. Poate fi 100% adevărat dacă ne gândim la economia GERMANĂ de ex. cea din fosta RFG, unde munca este muncă și câștigul este cunoscut, garantat și predictibil. Altfel povestim povesti….

  11. Sunt de acord cu Dumneavoastra.Aceeasi situatie e pe minimis.Ce putem sa raspundem clientilor , cand ne intreaba:”sesiunea cand se deschide?”sau “trebuie sa scoatem alte certificate constatatoare , etc? ce ziceti?Un beneficiar care a asteptat 2 ani pentru a se finanta proiectul – deja poate e prea tarziu….
    Dar deocamdata , doar ne agitam …nu stiu ce se poate rezolva…
    O seara buna

  12. Ai dreptate pacaleala !
    Axl a sarit direct la cursurile 3 si 4. A uitat cele cu oportunitatea si strategia …
    Ce faci insa cand iti vine raspuns dupa termenul de contestatie si afli ca nu ai la depus toate documentele (pentru ca cineva a dat mai multe file odata cand a rasfoit dosarul) ? Cauti pastilele de nitroglicerina ?

  13. O situatie aproape identica si pentru cazul meu.
    As adauga faptul ca pt proiectul depus in nov.2011, am primit aprobarea in aprilie ac. De atunci si pana azi, (7 luni) o tot frecam cu semnarea contractului. Deja am trimis de 3 ori documentele (certificate, caziere, etc, etc).
    Azi, contractul este inca nesemnat…
    Bineinteles, cineva o sa zica la un monet dat “veniti peste 2 zile, sau sapt viitoare sa-l semnati. A… nu uitati sa aduceti si un extras de cont sa dovediti ca aveti banii pt contributia proprie…” Ca si cand cineva sta cu banii aia la saltea pregatiti sa-i fluture la semnalul dat de finantator.
    Inca ceva, cunosc “beneficiari” care aparent, au fost un pic mai norocosi. Au semnat contractul acum 2 luni. Dar nu e suficient, bineinteles… De ce? Pentru ca nu a semnat si dl. Ministru pe contract. Asa ca… nu se poate inca implementa proiectul…
    Cee ce se intampla e pur si simplu bataie de joc.

  14. Pentru d-l ALTA Pacaleala,
    Ceea ce spui este corect si jalnic ! Ce zici cum se intampla acum, sa nu-ti valideze proiectul, sa nu primesti nici un aunt si sa nu poti reclama NICAIERI (sau poate la sotie, daca te mai suporta si ea!! ) ???!!! Are cineva un raspuns ?

  15. Pingback: Masa de Blackjack unde nimeni nu castiga niciodata » Fonduri Structurale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *