Ești membru? Cont nou / Autentificare
Blog

Hai sictir cu prefinantarea!

Zilele trecute, AM POSDRU a su(s)pus consultarii o noua instructiune (o instructiune mamutzel de 17 pagini), prin care se „descrie procesul ce trebuie urmat de catre beneficiarii proiectelor finantate prin POSDRU, proiecte de tip grant, strategic si ajutor de minimis, in vederea solicitarii prefinantarii, rambursarii cheltuielilor si implementarii activitatilor propuse prin proiecte”.

Conform draftului Instructiunii aflate in consultare publica in perioada 14 – 17 octombrie 2014, beneficiarii proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat si de minimis vor prezenta, in premiera, odata cu intrarea in vigoare a prezentei Instructiuni, un instrument de garantare bancara pentru suma aferenta prefinantarii solicitate. Iata referirea la obligativitatea depunerii SGB in etapa de solicitare a prefinantarii:

„1.3. Pentru beneficiarii proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat si de minimis, acestia vor prezenta (…) si o scrisoare de garantie bancara/instrument de garantare pentru suma aferenta prefinantarii solicitate, emis in conformitate cu legislatia aplicabila”

Vrei prefinantare? Cauta repede un cui prin preajma sa iti agati pofta acolo.

Daca Ministerul Fondurilor Europene – AM POSDRU intelege prin „beneficiarii proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat si de minimis“  organizatiile care au obtinut finantare pe linia de finantare 6.1. dedicata dezvoltarii economiei sociale, atunci beneficiarul natural al acestei masuri, ONG-urile, vor deveni cele mai expuse si afectate categorii de beneficiari de fonduri.

De ce? Pentru ca obtinerea unei scrisori de garantie bancara va fi foarte dificila, atat timp cat, de regula, neavand active cu care sa garanteze, ONG-urile ar TREBUI sa se bazeze pe un cash colateral suficient de atractiv pentru banci. Sa fim seriosi, cate ONG-uri sunt „bancabile”?

Speta poate genera situatii paradoxale, tragi-comice. Un beneficiar 6.1. care infiinteaza o structura cu personalitate juridica distincta se trezeste in postura in care trebuie sa ceara SGB pentru si in numele unei structuri ce nu exista, in care nu va fi defel implicat si care va  fi infiintata prin proiect mai tarziu. In acest caz ONG-urile nu pot aduce drept garantie ceva ce nu le este destinat. In aceasta situatie particulara, organizatiile NU sunt beneficiari ai schemei de minimis, ci DOAR intermediari, „filtre” prin care ajutorul de minimis este acordat viitoarelor structuri.

Daca nu functioneaza prefinantarea, atunci ar trebui sa duduie mecanismul cererilor de plata

Ok, daca este atat de greu cu acordarea prefinantarii  – beneficiarii fiind trimisi la plimbare – renuntam si ne (re)orientam catre cererea de plata. Facand greoi mecanismul prefinantarii, intelegem ca Ministerul Fondurilor Europene, in structura caruia se afla AM POSDRU, asigura celeritate si absorbtie ridicata dand un boost mecanismului cererilor de plata, dar si aici iata ca treaba scartaie…Diavolul e in detalii. Undeva pe la Trezorerie“

Una peste alta, avem doua concluzii certe la care invitam ministerul sa zaboveasca un pic:

  1. Regulile jocului nu se schimba pe parcurs, iar introducerea de noi conditii despre care initial solicitantul nu avea habar releva respect in cantitate mica pentru beneficiari. Orice beneficiar e de parere ca prefinantarea este vitala in demararea activitatilor unui proiect. Cu atat mai mult cu cat obligativitatea SGB a aparut ulterior depunerii si aprobarii primului val de proiecte pe 6.1.
  2. Din nou suferim in procesul de consultare publica. Prezenta instructiune a fost urcata pe site-ul ministerului pe data de 14.10.2014 – pe la amiaza – iar consultarea s-a incheiat oficial 3 zile mai tarziu (17.10. ora 12.00)

Care e parerea ta? Participa la sondaj!

18 thoughts on “Hai sictir cu prefinantarea!

  1. Va mai surprinde, inca, POSDRU ?
    Sursele spun ca scrisorile de garantii bancare vor deveni un instrument usual pe noua programare !!!
    De asemenea, implicarea sistemului bancar, preluand posibilitati ale IMM-urilor si extinzandu-le la nivelul ONG-urilor, va bloca aceste organizatii intrucat liniile de creditare vor fi trecute prin watchdog-ul departamentelor de recuperare creante !

  2. Sigur va fi scosa garantia, bine ca a fost semalata problema. Pe la conferinte se tot spune ca se scot aceste scrisori de garantie si de la POSCCE, deci nu cred ca le introduc la POSDRU.
    Mai stie cineva ceva de proiectele din listele de rezerva de acum un an? s-a muncit mult pentru ele la depunere, ar fi bun un raspuns pozitiv pe noua perioada de finantare, sau asteptam sa-si faca efectul instructiunea nr. 92.

  3. Avem deja angajati care ar fi trebuit sa primeasca primul salariu pe 31 octombrie. Evident ca nu avem cum sa platim. Nici macar nu stim cat va fi prefinantarea, daca va exista aceasta prefinantare. Avem un contract “gol”, care nu spune decat ca trebuie sa demaram TOATE achizitiile in prima luna. Nu spune nicaieri ca AMPOSDRU trebuie sa publice TOATE regulile de implementare in prima luna. Aceasta prima luna s-a terminat ieri. Sa inteleg ca nu am respectat contractul si ca e mai bine sa il reziliez eu acum inainte “sa se sesizeze cineva”?

  4. Sfatul meu este sa utiliati cererea de plata, este cea mai sigura modalitate de implementare a unui proiect POSDRU.Am utilizat si prefinantarea si cereri de rambursare, dar cea mai rapida si sigura forma este cererea de plata.
    Cat despre instructiunea cu SGB este o aiureala care nu se poate aplica pentru proiecte POSDRU, deoareece marea majoritate a aplicatilor sunt ONG, organizatii nonprofit carora banca nu le acorda niciodata SGB, pentru ca nu au active pentru a depune gaj in favoarea bancii. Se poate aplica aceasta modalitate numai pentru proiecte de investitii, dar si aici aproape imposibil deoarece bancile sunt interesate sa-si valorifice produsele lor-credite cu dobanzi destul de mari. Sper sa termine AMPOSDRU cu schimbarile regulilor in timpul “jocului” pentru ca in loc sa ne usureze munca , ei o fac din ce in ce mai imposibila.

  5. Dat fiind faptul ca bancile nu elibereaza astfel de scrisori pentru ONG-uri inseamna ca prin aceasta instructiune se creaza o discriminare intre diversele categorii de beneficiari eligibili. Deci, trebuie sesizat CNCD.

  6. Sa-mi zica si mie cineva…un ong de unde are bani sa gestioneze un proiect de 500.000 de euro?…ca sa nu mai zic ca sunt si proiecte de milioane de euro pe posdru…?…de unde are bani pentru cofinantare?….aia de 2-5% e mica…da r e destul pentru o structura goala de continut asa cum sunt ong-urile astea facuta doar sa mulga bani….va zic eu de unde…din ciordeala….contracte de publicitate umflate cu para-ndarat…contracte de munca asemenea…subventiii ptr cursanti care nu sunt suvbventii…and many more….si vi se pare asa ingrozitor ca se cer niste garantii si un profil bancabil?…nu e normal sa prezinti niste garantii daca vrei sa gestionezi niste bani?….pos dru-ul asta a ajuns terenul de joaca la toti sa invarta sute de mii de euro fara sa ii intrebe cineva de sanatate….hai sa invartim prefinantarea in suveica si din para-ndarat scoatem si contributia….cel mai nenorocit program asta a fost si cel mai sifonat….sa-mi zica si mie cineva cati dintre cei instruiti pe la sate au ajuns manageri….au fost milioane de cursuri de manager de proiect la tara….cati sunt acum manageri…as face un audit pe tema asta….si sa nu mai vorbim cum se dau grupele de cursanti de la un proiect la altul…la tarani le convine ca vin la niste cursuri pe care nu le inteleg dar mananca, bea…si se mai trezesc si cu niste banuti la sfarsit…la ong-uri le convine ca organizeaza niste cursuri pe care nu le inteleg…dar mananca, bea si se mai trezesc si cu niste banuti la sfarsit….organismele de implementare le convine…ca mananca, bea,,,iau salariu…si oricum nu inteleg nimic din ce se face in jurul lor…iar noi cei care derulam investitii adevarate in productie si infrastructura ne omoram in competitii aiurite…ca vezi doamne nu sunt bani sa dea la toti…dar pentru nenorocirile din posdru sunt bani…ma lasi….

  7. Eu consider ca SGB-ul este absolut necesar in orice proiect care implica cofinantare, este o masura de protectie fireasca ca ong-ul va avea capacitate financiara sa implementeze proiectul. Cine v-a spus ca bancile nu ofera SGB ONG-urilor? Bineinteles ca solicita un comision, e normal sa faca lucrul acesta, in fapt banca garanteaza pt beneficiar ca acesta va putea sustine financiar proiectul.

  8. Cat de imbecili pot fi oare guvernantii nostrii???? (intrebare retorica fiinca raspunsul va include termeni de genul “infinit”. Orice SGB se analizeaza ca un credit, deci va trebui pus un plan de afaceri. Sa-mi spuna cineva, care este valoarea adaugata (profitul, castigul sau cum vreti sa-i spuneti) pentru o firma care deruleaza un proiect POSDRU???? Va spun eu…Nu are valoare adaugata, dincontra iesi pe minus avand in vedere contribuitia ta la proiect( 5%). Prin urmare care este motivatia accesarii unor astfel de proiecte pentru o firma orientata spre profit???? Iar va spun eu….nu stiu. Poate ma lamuriti dvs. Cu respect

  9. inainte de a implementa un proiect, poate mai treci pe la scoala ! dar nu ca sa admiri cladirea scolii ci pentru altele ( ei…. mananca, bea..ce e correct e correct, nu?)
    se vede ca nu ai reusit sa implementezi inca un proiect cu finantare POSDRU! nici nu ma mir

  10. Procesele sunt extrem de greoaie pentru ca, parerea mea, cine gindeste regulile nu a trait niciodata pe propria piele gestionarea unui proiect. Totusi, o sugestie: articolul lasa o portita cit un virf de ac. Zice sgb / instrument de garantare. Ca si sfat, foarte tare pe piata garantiilor au intrat asiguratorii, e de vazut daca onor dumnealor autoritatile admit aceasta garantare perfect legala. E clar discriminatoriu pt ong-uri, de regula sunt chiar eliminate de pe lista prospectilor de creditat de catre banci, din cauza formei juridice. Dar asiguratorii? Ar putea fi ceva. Si ati invinge sistemul :).

  11. Subscriu la tot ce scrie Axl mai sus. Cati bani trebuie sa mai pompam in someri care au deja 5 cursuri facute, dar oricum nu-i intereseaza sa lucreze, daca tot “mananca, bea si mai primeste si niste banuti” participand la alte cursuri? Si sunt vanati de atatea firme si ONG-uri care implementeaza proiecte…Lectori extraordinari cu 900-1000 lei salariu pe la cine stie ce institutie sunt angajati apoi pe proicete cu 1000 lei/zi. Ce valoare!

  12. D-le axl care nici macar nu aveti un nume
    Noi cei care ne spetim muncind in aceste proiecte va rugam sa va abtineti sa faceti acuzatii neverificate. Investitiile cu care va laudati sunt apa de ploaie daca nu aveti cu cine sa produceti. Educatia cere ani si educatia continua e o munca de Sisif care se implementeaza greu. Angajatii nu sunt masini, ei trebuie sa fie oameni si educatia ii diferentiaza de acestia. Rolul educatiei continue este sa formeze oameni si sa nu-i lase sa se degradeze pe cei deja formati. In POSDRU lucreaza profesori, formatori, experti care cred in acest lucru.
    Va invitam respectuos sa va defulati frustrarile pe alte forumuri.

  13. Sa nu fie cu suparare: e posibil ca domnul axl de mai sus sa nu se fi exprimat in cea mai curata limba romana, insa nu inseamna ca nu are dreptate, in mare parte.
    Am facut un astfel de curs DEGEABA. Mai sant si altele pe piata.
    Mai usor cu pianul pe scari, va rog.
    Am ciudata impresie ca va enerveaza eforturile de a se face curatenie in domeniu, este?

  14. Intradevar acest program POSDRU care are alocat peste 4-5 miliarde de euro din totalul fondurilor europene , este un mancator de bani fara rezultate
    nu creeaza locuri de munca ,decat virtuale
    Vad ca DNA nu s-a sesizat la faptul ca D-na Campeanu cand a preluat ministerul ,a gasit in sertare mii de dosare POSDRU achitate de catre noi din bugetul propriu , poate 1-2 miliarde de euro si care nu au mai fost trimise la rambursare la UE , PENTRU CA ERAU TOTAL CORUPTE ,BANI ARUNCATI IN VANT , IN TIMP CE SPITALELE NU AU BANI DE FASE SI SERINGI
    La ce ne trebuie atata perfectionare , pregatire , consiliere cand tara nu mai are industrie ,nu are economie ,are doar proiecte virtuale ,unde se rostogolesc banii si care intra in buzunarele unor smecheri
    Pacat este ca acesti bani alocati la POSDRU nu se realoca catre INFRASTRUCTURA, SPITALE ,SCOLI, IMM , dar atata timp cat noi platim ca prostii le UE contributii de miliarde de euro anual , iar acesti pingelari de la UE cu buna stiinta distribuie banii catre domenii total anapoda Romaniei , in domenii necontrolabile ,necuatificabile ,fara valoare adaugata , nu ne mai mira nimic
    Poate este mai bine sa renuntam la UE,NATO si ne gospodarim singuri
    Cu un cizmar in frunte si un Comitet Central din stahanovisti am scos tara din mocirla burghezo-mosiereasca , am transformat-o intr-o tara industrial agrara , acum cu vestita Europa ,cu americanii smecheri , cu guverne in care avem savanti cu 10 facultati ,cu zeci de masterate, doctorate , tara a ajuns in faliment si traim de pe o zi pe alta facand imprumuturi zilnice , anuale de peste 15-20 de miliarde de euro
    Unde vom ajunge ,deja datoria este de 120-130 de miliarde de euro
    Asa sa ne ajute D-zeu

  15. de ce nu intra si domeniul transporturi ca pana acum ? Personal cred ca ar trebui sa se renunte la prevederea prin care beneficiarul asigura contributia bugetului UE si a guvernului , este un abuz introdus in sesiunea din 3013 .
    Cat despre SGB ne-ati terminat , ori ar trebui sa ne scoatem si propriile propritati la mezat ?
    In actuala criza cine credeti ca poate garanta ca 500 de salariati vor avea locuri de munca si dupa 14 luni ? Cred ca sunteti prea optimisti sau mai bine zis nerealisti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *