Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Achizitiile publice verzi schimba procesul absorbtiei fondurilor UE

Achizitiile publice verzi s-au transformat dintr-un concept ce era doar bifat in cererile de finantare in proiect de lege. Ce impact va avea asupra proiectelor cu finantare europeana? Vor deveni acestea o piedica in accesarea banilor comunitari?

„Exigentele in ceea ce priveste furnizarea anumitor bunuri, servicii si lucrari vor fi mai ridicate, iar numarul operatorilor ce vor putea indeplini aceste criterii, va fi usor mai redus, comparativ cu anii anteriori”, spune Geta Diaconu, director Servicii Mediu si Sustenabilitate, KPMG. Aceasta este de parere ca introducerea noilor reglementari nu va conduce la o prelungire semnificativa a procesului de implementare a proiectelor ce vor derula proceduri de achizitii publice verzi deoarece si pana acum s-au aplicat criterii de promovare a protectiei mediului.

Dragos Jaliu, partener Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.rowww.proiecte-structurale.ro, sustine ca pana acum dezvoltarea sustenabila se regasea in cererea de finantare fara sa fie ceva concret. “Orice solicitare in plus introdusa in procesul achizitiilor publice care este o procedura si asa complicata si greoaie, nu face altceva decat sa puna o piedica in plus. Insa, de aceasta data merita”, este de parere Jaliu. Acesta arata ca prin introducerea sistemului de achizitii verzi nu trebuie sa se incalce principiile sistemului de achizitii publice: “Sigur ca vor creste afacerile anumitor furnizori care ofera produse si servicii verzi, dar daca un singur furnizor poate oferi produsul sau serviciul respectiv acesta nu trebuie sa obtina automat contractul”.

Violeta Alexandru, directorul Institutului de Politici Publice, afirma ca “Executivul va trebui sa anticipeze care va fi impactul introducerii acestui sistem si, eventual, sa stabileasca un parcurs in etape, in urmatorii ani, astfel incat sa nu produca un efect devastator in piata”. Reprezentanta societatii civile considera ca astfel nu se va prelungi procesul de accesare a fondurilor europene, ci vor fi responsabilizati cei care implementeaza proiecte de investitii si va creste calitatea ofertei din piata.

De mentionat ca achizitiile publice verzi nu sunt o conditie obligatorie introdusa de Comisia Europeana, ci doar o recomandare.

Ce prevede proiectul de lege

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi, a carui nerespectare va fi sanctionata cu amenzi intre 10.000 si 35.000 de lei. Proiectul de lege a fost postat pe site-ul MMSC si se afla in dezbatere publica.
Scopul este elaborarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi cu tinte anuale precise si introducerea in procesul de achizitie publica a unor criterii privind protectia mediului.
Achizitiile publice verzi au ca obiectiv cumpararea, pe criterii de eficienta energetica, a produselor si serviciilor, precum: automobile ecologice, electricitate produsa din surse regenerabile de energie, calculatoare, componente cladiri, echipamente iluminat, hartie reciclata, aparate electrocasnice, transport public ecologic etc.

Astfel, in termen de 6 luni de la adoptarea legii, MMSC impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) vor publica un ghid, aprobat prin ordin comun al ministrului Mediului si al presedintelui Autoritatii, in Monitorul Oficial partea I, care va cuprinde criterii minime privind protectia mediului pentru grupe de produse si servicii, precum si caiete de sarcini standard.

Dupa intrarea in vigoare a ordinului, MMSC stabileste Planul National de Achizitii Publice Verzi pana la data de 31 octombrie pentru anul urmator, pe care il supune aprobarii prin hotarare de guvern.

Planul National de Achizitii Publice Verzi cuprinde tinte obligatorii, acestea fiind exprimate sub forma de procent ce corespunde valorii anuale a achizitiilor publice verzi realizate, raportat la valoarea anuala a achizitiilor publice realizate de autoritatea contractanta pentru furnizarea de produse, prestarea de servicii sau executia de lucrari.

Planul mai cuprinde formatul formularului pentru raportarea anuntului de atribuire in cazul achizitiei de produse/servicii/lucrari verzi – Formularul APV, precum si formatul raportului de monitorizare a achizitiilor publice verzi - Raportul APV. Acesta va fi implementat in cadrul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

ANRMAP monitorizeaza modul de atribuire a contractelor de achizitie publica verde, dispunand, dupa caz, aplicarea de sanctiuni contraventionale.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 35.000 lei: nerespectarea tintelor prezentate in cadrul Planului National de Achizitii Verzi, necompletarea de catre autoritatile contractante a Formularului APV in momentul in care se anunta in SEAP atribuirea contractului, netransmiterea de catre autoritatile contractante a Raportului APV completat, pana la data de 1 martie a anului urmator celui in care s-a facut monitorizarea, necompletarea de catre autoritatile contractante a Formularului APV in momentul in care se anunta in SEAP atribuirea contractului si netransmiterea de catre autoritatile contractante a Raportului APV completat, pana la data de 1 martie a anului urmator celui in care s-a facut monitorizarea.

In Romania, aproape 20 la suta din PIB se cheltuieste pe achizitii publice, mai mult decat media in UE, care este de 16 la suta. In Europa achizitiile publice se ridica la circa 2 trilioane de euro anual, reprezentand 19% din PIB-ul UE, procentul variind semnificativ intre statele membre.

Mai multe ONG-uri au propus autoritatilor publice sa creasca de la an la an cu cate o zecime procentul reprezentat de achizitiile verzi din totalul valorii achizitiilor publice, de la minimum 10 la suta pentru 2013, la minimum 40 la suta in 2016.

Reprezentantii societatii civile au facut o simulare pentru a determina ce economie s-ar realiza daca in toate proiectele POSDRU s-ar folosi numai hartie reciclata. Rezultatul – o economie de 21 de milioane de euro, suma cu care ar putea fi implementate sapte proiecte de reconversie profesionala si integrare in munca a unui numar semnificativ de persoane dezavantajate.

Sursa: Romania Libera

Vizualizări: 319