Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cercetarea din UE transforma deseurile alimentare in hrana pentru animale

Se estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentatiei, editia 2014, precum si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE.

UE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale.
UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.

Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale – solutia favorizata de proiectul de cercetare NOSHAN, finantat de UE – ar deschide noi oportunitati pentru agricultori, reducand, in acelasi timp, dependenta Europei de importurile de hrana pentru animale. Acest proces va implica crearea de noi locuri de munca ecologice in unitatile de colectare si de tratate a deseurilor, precum si in cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi in mod deosebit binevenit in zonele rurale, unde cresterea economica este mai putin intensa decat in zonele urbane si unde industria hranei pentru animale reprezinta un motor economic puternic.

„La nivel mondial, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (in total 1,3 miliarde de tone per an), iar prelucrarea alimentelor produce o mare parte din aceasta risipa”, a explicat doamna Montse Jorba de la Centrul tehnologic LEITAT din Spania, coordonatoarea stiintifica a proiectului NOSHAN. „Fructele si legumele constituie cea mai mare parte din risipa de alimente. Aceasta inseamna o mare risipa de resurse, incluzand apa, terenurile, energia, forta de munca si capitalul.”

Proiectul NOSHAN va transforma deseurile alimentare – in special fructele, legumele si produsele lactate – in hrana pentru animale, cu costuri mici si cu consum mic de energie.
Echipa – centre de cercetare, o universitate si societati comerciale din sase state membre ale UE plus Turcia – a inceput activitatea in 2012, evaluand valoarea diferitelor tipuri de deseuri si constituind o baza de date cu potentialele ingrediente din hrana pentru animale. Pana la finalizarea proiectului in 2016, echipa va stabili, de asemenea, care sunt cele mai bune tehnologii de extractie si de valorificare a fiecarui tip de deseu.

De asemenea, NOSHAN ofera sectorului agricol european posibilitatea de a avea un caracter mult mai sustenabil. Utilizarea ca resursa a biodeseurilor va contribui la reducerea impactului acestora asupra mediului.

Procesele dezvoltate in cadrul acestui proiect vor ajuta societatile comerciale cu profil agricol sa recupereze caloriile continute in alimentele eliminate, energia care a intrat in productia respectivelor alimente si va conduce, de asemenea, la o scadere semnificativa a utilizarii apei (deseurile alimentare implica mai mult de un sfert din consumul mondial total de apa dulce).

Prin reducerea necesitatii de a fabrica separat hrana pentru animale, metoda NOSHAN ar putea reduce cresterea concurentei intre productia de alimente si cea de hrana pentru animale – ambele necesitand teren si apa.

De asemenea, in cadrul NOSHAN se cerceteaza ingredientele functionale din hrana pentru animale derivata din deseurile alimentare, prin care se vizeaza satisfacerea unor necesitati specifice ale animalelor, cum ar fi promovarea sanatatii si prevenirea bolilor. De exemplu, cercetatorii identifica in prezent fibre si peptide functionale (compusi chimici) din deseuri. Ele vor fi utilizate pentru a crea produse nutritive destinate porcilor si pasarilor de crescatorie.

Siguranta este garantata prin intermediul unui proces de monitorizare intensiva, care vizeaza intregul lant de productie, de la deseurile in stare bruta, pana la produsul finit. Aspectele de siguranta, impreuna cu viabilitatea tehnica si economica a fiecarui proces studiat, vor constitui temeiul selectarii in final a strategiilor si a produselor pe care echipa NOSHAN le va comercializa.

„Bioeconomia din Europa valoreaza 2 000 de miliarde EUR si implica 22 de milioane de locuri de munca, motiv pentru care este un domeniu important in cadrul programului Orizont 2020”, a declarat comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, doamna Máire Geoghegan-Quinn. „Proiecte precum NOSHAN reunesc cercetatori si societati comerciale avand scopul de a stimula economia noastra si de a creste calitatea vietii noastre intr-o maniera sustenabila.”

Context
Proiectului NOSHAN i-au fost alocate aproape 3 milioane de euro, in cadrul celui de-Al saptelea Program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013). El reuneste institute de cercetare, o universitate, intreprinderi mari si IMM¬uri din sectorul alimentar din Spania, Belgia, Italia, Germania, Franta, Olanda si Turcia.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproape 80 de miliarde EUR in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica incurajeaza, la randul lor, investitiile din sectorul privat in sprijinul cresterii viitoare si al crearii de locuri de munca care necesita inalta calificare. Orizont 2020 va fi axat si mai mult pe transformarea ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 344