Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AFIR a publicat Ghidul de prevenire a neregulilor in accesarea fondurilor PNDR

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de conditii artificiale pentru obtinerea fondurilor europene nerambursabile derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a decis alcatuirea acestui indrumar pentru a furniza solicitantilor si beneficiarilor fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR un suport informativ complex pentru intreprinderea masurilor si actiunilor necesare in vederea prevenirii neregulilor in gestionarea fondurilor europene. Comunicatul oficial al institutiei precizeaza ca prevederile Ghidului de Prevenire a Neregulilor se completeaza cu legislatia nationala si comunitara specifica in vigoare.

In cuprinsul acestui ghid, toti cei interesati sa depuna proiecte de finantare sau cei care deja beneficiaza de fondurile acordate prin PNDR pot gasi informatii privind definirea conditiilor artificiale, exemple concrete de nereguli si recomandarile pe care le face Agentia pentru evitarea acestor situatii.

„Responsabilitatea mare fata de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, dar si fata de toti cei care investesc bani si timp in implementarea proiectelor de investitii finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala s-a materializat in acest ghid de prevenire a neregulilor generate de crearea de conditii artificiale. AFIR sprijina permanent solicitantii in scopul obtinerii regulamentare, corecte si legale a finantarii nerambursabile si recomanda acestora acordarea atentiei cuvenite si implicarea activa in derularea proiectelor proprii, pentru a evita aparitia neregulilor in implementarea PNDR.

Aici trebuie spus ca exista indicatori fizici, juridici si contabili ai conditiilor create artificial care, atunci cand sunt analizati individual nu reprezinta in mod obligatoriu o neregula. Din acest motiv, pentru constatarea conditiilor artificiale este necesara identificarea interconectarii acelor elemente care aparent sunt independente. Am constatat ca de multe ori in etapele de evaluare si implementare, indicatorii nu pot conduce in mod clar la o concluzie privind crearea in mod artificial a conditiilor de finantare. Astfel, este necesar ca respectivele cazuri sa fie evaluate in perioada ex-post, cand se pot trage o concluzie clara daca beneficiarii respectivi au creat conditii artificiale
.” a declarat Directorul General al AFIR, David Eugen Popescu.

Descarca
Ghidul

Sursa: AFIR

Vizualizări: 1925