Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile UE in 2014-2020: Ce sa invatam din experienta actualei perioade de programare si ce greseli sa evitam pe viitor

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a propus marti, 10 iulie, in cadrul conferintei „Mediafax Talks about European Funds”, organizata cu sprijinul www.fonduri-structurale.ro - Structural Consulting™ Group o serie de solutii pentru eficientizarea accesarii si implementarii fondurilor structurale si de coeziune pentru perioada 2014-2020 si evitarea unor greseli majore pe care autoritatile care gestioneaza fondurile comunitare le-au facut in actuala perioada de programare.

In primul rand, ministrul Orban a adus in discutie necesitatea unui sistem de coordonare mai puternic, chiar centralizat, cu un minister care sa coordoneze activitatea tuturor AM-urilor si, daca situatia o impune, chiar si a OI-urilor, astfel incat sa fie evitata aparitia unor interpretari diferite ale reglementarilor in vigoare de catre autoritatile care gestioneaza fondurile comunitare.

In al doilea rand, Leonard Orban a propus crearea unei categorii separate de salarizare, specifica angajatilor din cadrul autoritatilor care gestioneaza fondurile structurale, astfel incat diferentele de salarizare dintre diferitele institutii sa fie reduse. Aceasta propunere vine in contextul in care se constata o performanta superioara a institutiilor unde personalul este cel mai bine platit in raport cu institutiile unde personalul este remunerat necorespunzator: „Nu este intamplator ca avem la POR cea mai buna absorbtie [...] si salarizarea este corespunzatoare si a existat o experienta anterioara a utilizarii fondurilor de pre-aderare”, a declarat dl. Orban.

Avand in vedere faptul ca numerosi angajati care au obtinut performante in cadrul structurilor care gestioneaza fondurile comunitare au plecat in ultimii ani din sectorul public catre institutiile europene sau chiar catre mediul privat, este necesara formularea unei politici de stimulare a angajatilor si de recompensare a performantelor individuale, in vederea diminuarii „hemoragiei” de personal: „In prezent, toata lumea primeste calificativul foarte bine in ideea ca, daca ar primi un calificativ mai scazut, nu ar mai beneficia de acel spor de 75%. Dar, pe de alta parte, stim cu totii ca performanta este diferita, sunt oameni foarte buni si oameni mai putini buni, deci va trebui sa avem o politica speciala a resurselor umane pe aceasta zona”, a justificat ministrul afacerilor europene necesitatea unei politici de diferentiere a performantelor.

Totodata, este necesara asigurarea unei mai bune functionari a sistemului de acordare a prefinantarilor, care sa ajute beneficiarii sa inceapa implementarea proiectelor la scurt timp de la semnarea contractelor de finantare. In acelasi timp, se impune gasirea unor formule pentru a asigura continuitatea platilor interne catre beneficiari, astfel incat, in situatia intreruperii – dintr-un motiv sau altul – a procesului de transmitere a cererilor de rambursare catre CE, riscul blocarii unor proiecte sau chiar dezangajarii fondurilor sa fie minimal.

Nu in ultimul rand, este importanta implicarea unor numar cat mai mare de actori in procesul de pregatire al accesarii si implementarii fondurilor structurale si de coeziune pentru 2014-2020. De altfel, constituirea cadrului partenerial de formulare a propunerilor privind mecanismul de accesare a fondurilor comunitare pentru exercitiul financiar urmator a inceput deja, prin crearea Comitetului Interinstitutional pentru elaborarea Acordului Partenerial si demararea procesului de selectie a membrilor comitetelor consultative, inclusiv a reprezentantilor administratiei centrale si locale, societatii civile si mediului de afaceri.

„Vrem ca aceste propuneri sa fie facute in comun si vrem sa invatam cat mai mult din experienta pe care o avem din aceasta perioada de programare”, a adaugat, la final, ministrul Leonard Orban.

Pentru imagini de la eveniment, click aici.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 193