Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul de cooperare romano-elvetian: A fost semnat un nou contract de finantare pentru un proiect de combatere a spalarii banilor

Stadiul implementarii Acordului de cooperare elvetiano-roman a fost prezentat ieri, 22 aprilie, in cadrul unui eveniment la care au participat oficiali ai Romaniei, precum si ai Confederatiei Elvetiene.

Conform unui comunicat publicat de Ministerul Finantelor Publice, Programul romano-elvetian pentru IMM-uri, prin care se acorda credite pentru investitii, se bucura deja de succes in implementare, fiind aprobate primele credite. Programul, care are o contributie financiara elvetiana de 20 milioane CHF, a fost lansat la inceputul anului 2014.

Un alt proiect aflat in implementare este Studiu de prefezabilitate si studiu de fezabilitate pentru constructia Liniei 4 de metrou: Lac Straulesti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu. Proiectul, al carui beneficiar este SC Metrorex SA, este finantat printr-un grant elvetian de 8,5 milioane CHF.

De asemenea, se afla in curs de aprobare finala proiecte de investitii care vizeaza dezvoltarea infrastructurii pentru sustinerea obiectivului „energie durabila”. Acestea au cea mai mare alocare financiara din cadrul Programului (circa 37 milioane CHF) si vor fi implementate in Arad, Brasov, Cluj-Napoca si Suceava. In directia acestui obiectiv, partile au agreat totodata institutionalizarea conceptului „European Energy Award” in Romania, prin dezvoltarea unui parteneriat cu finantare in cadrul Programului.

Un progres semnificativ a fost inregistrat si in domeniul educatiei si cercetarii. Astfel, ca urmare a sprijinului partenerului elvetian, au fost aprobate la finantare si se afla in implementare 26 de proiecte comune de cercetare, in valoare de aproximativ 10 milioane CHF. De asemenea, au fost aprobate in cadrul Programului si 85 de burse de cercetare, ultima selectie fiind incheiata in luna martie a acestui an.

Prin intermediul Fondului Tematic de Reforma privind Participarea Societatii Civile, aproximativ 17 milioane CHF sunt puse la dispozitia organizatiilor societatii civile pentru activitati care abordeaza aspecte legate de mediu si furnizarea de servicii sociale. 49 de proiecte, totalizand circa 10 millioane CHF, se afla deja in implementare in diferite regiuni din Romania.

Totodata, in cadrul evenimentului desfasurat ieri, partile au semnat acordul pentru finantarea proiectului Combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Proiectul, al carui beneficiar este Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, are o valoare de 2.530.000 CHF, din care 2.150.500 CHF reprezinta contributia elvetiana. Implementat pe parcursul a 24 de luni, proiectul are drept scop intarirea capacitatii institutionale a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si a autoritatilor cu competente in domeniul combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului.

Programul de cooperare elvetiano-roman are o valoare totala de 181 milioane de franci elvetieni si se desfasoara pe perioada 2009 – 2019. Acesta are ca scop reducerea disparitatilor economice si sociale dintre Romania si restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum si intre diferitele regiuni ale Romaniei.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 308