Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria: peste 100 de proiecte depuse pentru primul apel de proiecte

30 iunie 2015 a fost data limita de depunere a proiectelor de tip soft (studii, strategii etc.) in cadrul primului apel de proiecte al Programului de cooperare transfrontaliera Interreg V-A Romania-Bulgaria. Interesul potentialilor beneficiari a fost semnificativ: pana marti 30 iunie Autoritatea de Management a primit 102 cereri de finantare, iar numarul acestora va creste in zilele urmatoare cu proiectele sosite prin posta.

Acesta este primul termen de depunere de proiecte pentru perioada de programare 2014-2020, atat in Romania, cat si in Bulgaria. Conform ofiterului responsabil de program din cadrul Comisiei Europene, este unul dintre cele mai avansate programe operationale din Uniunea Europeana: a fost aprobat pe data de 12 februarie 2015, a lansat primul apel pe 25 martie iar pe 2 iunie a aprobat documentele necesare pentru implementare.

Bugetul alocat proiectelor de tip soft in cadrul acestui apel, prin Axa 1 (transport), Axa 2 (mediu si turism) si Axa 3 (managementul riscurilor) este de aproape 27 de milioane de euro.
Se estimeaza ca proiectele castigatoare vor fi selectate in luna septembrie a.c., contractele de finantare urmand a fi semnate pana la finele anului in curs.

* * *
Programul de cooperare transfrontaliera Interreg V-A Romania-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeana (CE) pe 12 februarie 2015 si este primul dintre programele gestionate de MDRAP din generatia 2014-2020 care a primit aprobarea CE.

Bugetul total al programul este de 258,4 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si este disponibil pentru 7 judete din Romania (Constanta, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi) si 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich).

Programul urmareste cresterea calitatii vietii si dezvoltarea zonei de granita prin proiecte comune, cu impact transfrontalier, implementate in urmatorii 7 ani. Astfel, cele 5 axe prioritare (cu exceptia celei de asistenta tehnica) vor finanta proiecte in domeniul transportului durabil, protectiei mediului, promovarii adaptarii la schimbarile climatice, prevenirii si managementului riscurilor, promovarii ocuparii fortei de munca si consolidarii capacitatii institutionale a autoritatilor publice si a actorilor relevanti din aria eligibila.

Autoritatea Nationala din Bulgaria este Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar Secretariatul Comun este situat in Calarasi, in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Calarasi pentru Granita Romania-Bulgaria, cu o sucursala la Ruse (Bulgaria). Autoritatea de Audit din Romania este responsabila cu auditul Programului. MDRAP, in calitate de Autoritate de Management, are si rolul de Autoritate de Certificare.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 180