Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Intalnire intre comisarul Corina Cretu si oficialii romani pe tema construirii a trei spitale regionale prin POR 2014-2020

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a participat pe 23 mai 2016, la Bucuresti, alaturi de viceprim-ministrul si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, dl. Vasile Dincu, ministrul Fondurilor Europene, dl. Cristian Ghinea, noul ministru al Sanatatii, dl. Vlad Voiculescu, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, dl. Raed Arafat, si de reprezentanti ai Bancii Mondiale si ai Bancii Europene de Investitii, la o masa rotunda pe tema construirii, in Romania, a trei spitale regionale ce beneficiaza de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Intalnirea, desfasurata la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a vizat in principal gasirea in comun a unor solutii si conturarea unui plan concret de actiuni care sa duca la deblocarea situatiei privind constructia celor trei spitale regionale la Cluj, Craiova si Iasi.

Inaltul oficial european a transmis la Bucuresti preocuparea Comisiei Europene privind intarzierile pe care Romania le inregistreaza in accesarea fondurilor europene in domeniul sanatatii, care ramane unul dintre sectoarele critice, asigurand inca o data autoritatile de la Bucuresti de sprijinul continuu al Comisiei.

Corina Cretu considera ca investitiile europene in dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc sunt printre cele mai importante pentru recuperarea decalajului de dezvoltare a Romaniei fata de Europa de Vest:

„A fost important faptul ca toate partile implicate in aceasta discutie au fost de acord in legatura cu urgenta deblocarii situatiei privind spitalele regionale. Salut angajamentul asumat de autoritatile nationale in privinta urmatorilor pasi atat de necesari pentru constructia spitalelor regionale cat mai curand posibil. Vom urmari evolutia lucrurilor si am convingerea ca termenul anuntat de vicepremierul Vasile Dincu, inceputul lunii octombrie, pentru realizarea hartii serviciilor medicale si a studiilor de fezabilitate pentru cele 3 spitale va fi respectat“.

Intalnirea pe care comisarul european pentru politica regionala a avut-o cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei si cu reprezentanti ai Bancii Mondiale si BEI a fost urmata de o sesiune de discutii tehnice intre reprezentanti ai ministerelor implicate in proiectul spitalelor regionale, cei ai BM si BEI, precum si expertii DG REGIO.

Impreuna cu institutiile financiare internationale - Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca Europena pentru Reconstructie si Dezvoltare - Comisia Europeana a sprijinit Romania sa elaboreze strategii de dezvoltare, sa pregateasca reformele, sa identifice si sa rezolve diferitele deficiente si blocaje structurale, inclusiv in domeniul sanatatii. In sectorul sanitar, Romania trebuie sa faca o serie de reforme care urmaresc in principal cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor medicale - in special pentru comunitatile dezavantajate - si reducerea utilizarii ineficiente a serviciilor spitalicesti, prin redefinirea retelei medicale si constructia de noi institutii de ingrijire si interventie.

Context
Romania va beneficia in perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale si de investitii in valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispozitie, Romania este obligata, in baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana, sa indeplineasca 22 de conditionalitati ex-ante. Unele dintre acestea se refera tocmai la domeniul sanatatii.

Prin POR 2014-2020, Romania are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor de asistenta medicala. La aceasta suma, se adauga o finantare de 250 de milioane de euro prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul „Imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului de sanatate din Romania,” din care insa Romania nu a utilizat deocamdata bani.

Prin POR 2014-2020, sprijinul financiar european planificat pentru sectorul sanatatii din Romania cuprinde 280 de investitii in domeniul asistentei ambulatorii si alte 35 in unitati de primiri urgente din cadrul spitalelor judetene. Totodata, aproape jumatate din suma alocata sanatatii este destinata construirii si dotarii cu aparatura medicala necesara a celor trei spitale regionale, care urmeaza sa furnizeze servicii medicale complexe.

In perioada 2007-2013, aproape 100 de proiecte au fost implementate si au fost investite circa 190 milioane de euro in Romania pentru modernizarea infrastructurii de sanatate.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 105