Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C9.I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență

Beneficiari eligibili

  • Parteneriat public-privat

Informații despre apel

Pilonul III. Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice

COMPONENTA C9. SUPORT PENTRU SECTORUL PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE

INVESTIȚIA I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență

APEL PNRR-III-C9-2022 – I5

Beneficiari eligibili: Consorțiu CDI 

Printre obiectivele specifice ale acestei componente a Pilonului III se numără asigurarea creșterii competitivității economice prin CDI, prin creșterea atractivității sistemului național CDI și a carierei de cercetător în vederea unei mai bune integrări în Spațiul European de Cercetare.

Investiția I5 abordează și Pilonul European pentru Drepturile Sociale, asigurând măsurile necesare pentru oferirea de îndrumare și asistență rapidă și adaptată pentru îmbunătățirea perspectivelor de încadrare în muncă în domeniul CDI, inclusiv prin căutarea unui loc de muncă, formare profesională și recalificare într-unul dintre domeniile CDI.

Investiția va mai contribui la atingerea următoarelor principii ale Pilonului 4: egalitatea de șanse, condiții de muncă echitabile (prin sprijinirea accesului cercetătorilor din alte zone la facilitățile locale).

Investiția I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență vizează crearea, operaționalizarea și dezvoltarea a 5 (cinci) Centre de Competență la nivel național prin constituirea de parteneriate public-privat pentru a crea masa critică, interdisciplinaritatea și competențele necesare adresării provocărilor societale asociate celor cinci misiuni UE din cadrul Orizont Europa.

Centrele de Competență urmăresc să adreseze și fragmentarea tematică existentă la nivelul sistemului național CDI (CDI) și reprezintă un instrument de tip rețea de excelență pentru creșterea șanselor de succes la misiunile UE din cadrul Orizont Europa.

Obiective

  • Creșterea competitivității și vizibilității internaționale a științei și tehnologiei din România;
  • Obținerea de soluții de cercetare, dezvoltare și inovare (produs/serviciu/proces de fabricație) cu impact în economie și societate, pentru îmbunătățirea calității vieții, ca răspuns la nevoile identificate de autoritățile publice centrale sau locale, cu implicarea sectorului neguvernamental și a cetățenilor, în strânsă corelație cu misiunile UE din cadrul Orizont Europa;
  • Consolidarea parteneriatelor public-privat; dezvoltarea unei culturi a cooperării reale și eficiente între mediul de cercetare și industrie;
  • Deschiderea proceselor de cercetare și inovare către societate, prin implicarea autorităților publice administrativ-teritoriale centrale/locale și a cetățenilor, în identificarea nevoilor și discutarea soluțiilor pentru a facilita transferul și implementarea acestora;
  • Creșterea participării cu succes a organizațiilor de cercetare și a întreprinderilor din România în misiunile UE din cadrul Orizont Europa;
  • Atragerea și menținerea resursei umane înalt calificate pentru activități de CDI, atât în organizații de cercetare de drept public, cât și în mediul industrial;
  • Maparea resurselor de cercetare, dezvoltare și inovare, inclusiv a echipamentelor și infrastructurilor asociate misiunilor UE din cadrul Orizont Europa, precum și modernizarea și facilitarea accesului către utilizatori externi;
  • Concentrarea tematică și formarea de masă critică în adresarea provocărilor societale identificate la nivelul celor 5 misiuni UE din cadrul Orizont Europa și specifice la nivel regional național.

Prezentul apel este coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Str. Mendeleev, nr. 21-25, cod 010362, sector 1, Bucureşti, România. 

Condiții de eligibilitate

În prezentul apel de proiecte se înființează și operaționalizează cinci Centre de Competență, câte unul pentru fiecare domeniu de importanță strategică din cadrul misiunilor UE din cadrul Orizont Europa:

1) Cancer (Cancer);

2) Adaptarea la schimbările climatice, inclusiv transformarea societală (Adaptation to Climate Change);

3) Oceane sănătoase, ape de interior și zona costieră (Restore our Ocean and Waters);

4) Orașe inteligente, climatic neutre (Climate-Neutral and Smart Cities);

5) Sănătatea solului și a alimentelor (A Soil Deal for Europe).

Centrul de competență are o structură de management constituită din reprezentanții tuturor organizațiilor și întreprinderilor implicate în consorțiul CDI.

Structura de management a Centrului de Competență este condusă de directorul de proiect al proiectului complex (Complex Project Coordinator).

Din structura de management a Centrului de Competență mai fac parte responsabilii de proiect din partea partenerilor (Lead Partner 1...9...) și, după caz, directorii proiectelor specifice din cadrul proiectului complex (Specific RDI Project Principal Investigator 1...5).

Din structura de management pot face parte și reprezentanți ai autorităților publice centrale/locale și organizații neguvernamentale interesate de rezultatele proiectului complex, ca posibili utilizatori ai acestor rezultate.

Propunerile de proiecte complexe prin care vor fi create, operaționalizate și dezvoltate Centrele de Competențe sunt realizate în consorții CDI formate din organizații de cercetare de drept public și întreprinderi.

Propunerea de proiect complex este depusă de o organizație de cercetare de drept public (Solicitant) în parteneriat cu alte 4 (patru) organizații de cercetare de drept public și cu întreprinderi (5 întreprinderi de tip IMM și, după caz, întreprinderi mari) ce au în obiectul lor de activitate cercetare - dezvoltare (cod CAEN cercetare-dezvoltare);

Solicitantul este și organizația gazdă a Centrului de Competență. Centrul de Competență se va regăsi distinct în structura organizatorică a Solicitantului.

Solicitantul este o organizație de cercetare de drept public, cuprinsă în sistemul național de cercetare-dezvoltare, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare.

Partenerii Solicitantului ce participă în consorțiu în calitate de întreprinderi (de drept privat) certifică, prin declarație pe propria răspundere și, dacă li se solicită, fac dovada către MCID, prin documente doveditoare, ca îndeplinesc următoarele condiții:

  • au în obiectul de activitate și cercetare-dezvoltare;
  • au o activitate economică de cel puțin 2 ani, iar rezultatul net al ultimului an financiar este pozitiv sau media rezultatelor financiare a ultimilor 2 ani este pozitivă;
  • media cifrei de afaceri pe ultimii 2 ani trebuie să fie cel puțin egală cu valoarea solicitată de aceasta de la bugetul competiției.

O propunere de proiect complex trebuie să abordeze o misiune Orizont Europa (Cancer; Adaptarea la schimbările climatice, inclusiv transformarea societală; Oceane sănătoase, ape de interior și zona costieră; Orașe inteligente, climatic neutre; Sănătatea solului și a alimentelor).

O propunere de proiect complex să fie în concordanță cu planul de implementare al misiunii și să conțină:

  • agenda comună strategică de cercetare-dezvoltare și inovare;
  • planul de implementare.

Consorțiul CDI, prin Centrul de Competență, are obligația ca în primii 2 ani de proiect, să realizeze cel puțin un studiu de fezabilitate referitor la misiunile UE din cadrul Orizont Europa în România, incluzând un Roadmap național al infrastructurilor de cercetare existente pe domeniul misiunii EU respective.

Propunerile de proiecte complexe sunt elaborate de consorții formate din 5 organizații de cercetare de drept public și 5 IMM-uri, recomandabil cu profile de specializare similare sau complementare, cu o bună reprezentare regională.

Suplimentar față de cele 10 entități precizate anterior, în structura consorțiului pot fi integrate și întreprinderi mari până la limita alocării bugetare pe proiect complex, respectiv 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul InforEuro din luna august 2022, pentru o durată de implementare de 36 luni.

Consorțiul are o structură flexibilă (in/out) cu excepția Solicitantului, acesta neputând fi înlocuit pe toată durata de implementare a proiectului complex; modificarea structurii consorțiului se poate efectua numai în situații bine justificate, iar entitatea ce intră în consorțiu trebuie să aibă acordul MCID, să îndeplinească setul de condiții din prezentul ghid și să demonstreze că are capacitatea necesară asumării rolului din consorțiu.

Entitățile din consorțiul CDI vor beneficia de dreptul de proprietate sau de utilizare a rezultatelor în condițiile Acordului de parteneriat anexat la propunerea de proiect complex.

Propunerea de proiect va lua forma unui proiect complex. Acesta va include 5 proiecte CDI specifice realizate de membri ai consorțiului CDI. Este obligatorie participarea fiecărui membru al consorțiului CDI în cel puțin unul din cele 5 proiecte CDI specific.

Nu este obligatorie participarea Solicitantului ca gazdă a Centrului de Competență în fiecare din cele 5 proiecte CDI specifice. Cele 5 proiecte CDI specifice pot constitui punctul de plecare în realizarea unor aplicații (candidaturi) la misiunile UE din cadrul Orizont Europa, respectând prevederile legale existente privind dubla finanțare.

Solicitantul și partenerii acestuia nu sunt declarați, conform legii, în stare de incapacitate de plată; nu au conturile blocate conform unei hotărâri judecătoreşti; nu au furnizat declaraţii inexacte cu privire la informaţiile solicitate de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Solicitantul și partenerii acestuia își asumă îndeplinirea indicatorilor de realizare și indicatorilor de rezultat cel puțin la nivelul minim specificat în prezentul Ghid al aplicantului.

Propunerea de proiect complex este conformă cu Orientările tehnice DNSH (2021/C58/01).

 

Activități eligibile

Următoarele categorii de activități sunt obligatorii:

(1)Activități CDI

Fiecare Centru de Competență se constituie într-o rețea de excelență, cu structură flexibilă, ce reunește organizații de cercetare relevante, de drept public și întreprinderi de drept privat (IMM și, întreprinderi mari) din domeniul CDI, care dezvoltă împreună o agendă comună strategică de cercetare și inovare, care să fie corelată cu agenda europeană a unei misiuni UE și să sprijine implementarea ei prin activități CDI.

(2)Activități de modernizare echipamente și infrastructuri de cercetare

Modernizarea echipamentelor și infrastructurilor de cercetare deținute de entitățile din consorțiul CDI, ce creează, operaționalizează și dezvoltă Centrul de Competență, se realizează în legătură directă cu activitățile CDI de la punctul (1).

(3)Activități suport și de diseminare a rezultatelor cercetării și a implementării obiectivelor misiunilor UE din cadrul Orizont Europa în România

Centrele de Competență vor realiza studii privind stadiul implementării obiectivelor misiunii UE din cadrul Orizont Europa în România și activități de diseminare a rezultatelor cercetării și impactul asupra comunității locale; vor realiza o cartografiere a resurselor de cercetare, dezvoltare și inovare, inclusiv echipamente și infrastructuri legate de misiunile UE din cadrul Orizont.

 

Cheltuieli eligibile

Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiții, după cum urmează:      

a) costurile cu personalul: cercetători, tehnicieni și alți membri ai personalului auxiliar, în măsura în care aceștia sunt angajați în proiectul complex și în proiectele specific.

b) costurile instrumentelor și ale echipamentelor:

  • Pentru de organizaţiile de cercetare de drept public, care nu sunt beneficiare ale ajutorului de stat, se finanţează 100%;
  • Pentru entitățile care implică ajutor de stat, se finanțează 100% din costurile instrumentelor și echipamentelor folosite pe întrega lor durată de viață în proiect;

c) costurile cu clădirile și terenurile

  • În ceea ce privește clădirile, sunt considerate eligibile doar costurile de amortizare corespunzătoare duratei proiectului complex și proiectelor specifice, calculate pe baza principiilor contabile general acceptate;
  • În cazul terenurilor, sunt eligibile costurile transferului comercial sau costurile de capital efectiv suportate;

d) costurile aferente cercetării contractuale

  • cu cunoștințele și brevetele cumpărate sau obținute cu licență din surse externe, precum și costurile aferente serviciilor de consultanță și serviciilor echivalente folosite exclusiv pentru proiectul complex, inclusiv a proiectelor specifice;

e) cheltuielile de regie suplimentare

  • alte costuri de exploatare, inclusiv costurile materialelor, consumabilelor și ale altor produse similare, suportate direct ca urmare a proiectului complex și proiectelor specifice. Acestea cuprind și cheltuieli cu organizarea de evenimente, cheltuieli de deplasare, cheltuieli de logistică;

f) costuri aferente studiilor de fezabilitate privind stadiul implementării obiectivelor misiunii UE din cadrul Orizont Europa în România

g) cheltuielile aferente ajutorului pentru inovare (pentru intreprinderile mici și mijlocii, doar pentru proiectele complexe):

  • costurile obținerii, validării și protejării brevetelor și altor active necorporale;
  • costurile pentru detașarea de personal cu înaltă calificare;

Maximum 10% din valoarea ajutorului acordat de către furnizorul schemei poate fi utilizată pentru cheltuielile care privesc investițiile în echipamente și instrumente care servesc utilizării în cadrul proiectului complex, inclusiv a proiectelor specifice.

Maximum 5% din valoarea ajutorului acordat de către furnizorul schemei poate fi utilizată pentru costurile aferente studiilor de fezabilitate.

Maximum 15% din valoarea ajutorului acordat de către furnizorul schemei poate fi utilizată pentru cheltuieli de regie.

Maximum 12% din valoarea ajutorului acordat de către furnizorul schemei poate fi utilizată pentru cheltuieli de management de proiect, eligibile doar pentru Solicitant, organizație de drept public ce nu beneficiază de ajutor de stat.

Pentru organizațiile ce nu beneficiază de ajutor de stat, se aplică următoarele plafoane de cheltuieli:

(a) maximum 25% din bugetul alocat poate fi utilizat pentru cheltuielile care privesc investițiile în echipamente și instrumente care servesc utilizării în cadrul proiectului complex, inclusiv proiectelor specifice;

(b) maximum 5% din bugetul alocat poate fi utilizat pentru costurile aferente studiilor de fezabilitate;

(c) maximum 15% din valoarea bugetului alocat poate fi utilizată pentru cheltuieli de regie.

 

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Bugetul alocat prezentului apel de proiecte, pentru întreaga perioadă de derulare a proiectelor complexe, este de 123.355.000 lei (echivalentul în lei a 25.000.000 Euro).

Valoarea maximă acordată de la bugetul competiției pentru un proiect complex este de 24.671.000 lei (echivalentul în lei a 5.000.000 euro) pentru o durată de implementare de 36 luni.

În cadrul unui proiect complex, valoarea maximă acordată de la bugetul competiției este de:

a) 2.467.100 lei (echivalentul în lei a 500.000 euro) pentru organizațiile de cercetare de drept public;

b) 986.840 lei (echivalentul în lei a 200.000 euro) pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM);

c) 4.934.200 lei (echivalentul în lei a 1.000.000 euro) pentru întreprinderile mari.

Maximum 12% din valoarea fondurilor de la bugetul de stat la nivelul proiectului complex se alocă pentru cheltuieli de management și alte costuri de exploatare, doar pentru solicitanții organizații de cercetare de drept public ce nu beneficiază de ajutor de stat, fără a depăși valoarea maximală acordată de la buget pentru un proiect complex. Acest buget este administrat de Solicitant, este suplimentar față de suma de maximum 2.467.100 lei ce îi revine Solicitantului și va fi utilizat exclusiv pentru operaționalizarea și dezvoltarea Centrului de Competență.

Cursul RON/EUR utilizat în cadrul apelului de proiecte complexe este cursul InforEuro din luna august 2022 (1 EUR = 4,9342 RON), iar același curs va fi utilizat la semnarea contractelor de finanțare.

Întreprinderile mici și mijlocii cofinanțează activitățile CDI cu minimum 25% din bugetul alocat acestora.

Intensitatea ajutorului de stat pentru întreprinderile mari nu va depăși:

a) 50 % din costurile eligibile pentru cercetarea industrială;

b) 25 % din costurile eligibile pentru dezvoltarea experimentală;

c) 50 % din costurile eligibile pentru studiile de fezabilitate.

Intensitatea poate fi majorată cu 15 puncte procentuale dacă rezultatele proiectului complex și proiectele specifice sunt difuzate pe scară largă prin conferințe, prin publicări, prin registre cu acces liber sau prin intermediul unor programe informatice gratuite sau open source.

Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi asigurată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru COMPONENTA 9.

Sprijinul de la bugetul de stat a activităților CDI din cadrul proiectului complex se acordă cu respectarea Schemei de Ajutor de Stat Centrul de competență.

Criterii de evaluare

În vederea realizării procesului de evaluare a propunerilor de proiecte, MCID aprobă prin ordin de ministru metodologia de selecție a unui partener public pentru evaluarea propunerilor de proiecte complexe.

Propunerile de proiecte primite sunt verificate de către personalul Unității de Implementare a Reformelor PSF (UIRPSF)/MCID, pentru a se asigura că toate criteriile de eligibilitate și administrative sunt îndeplinite.

Propunerile de proiecte complexe sunt evaluate de experți independenți, cu un nivel înalt de experiență profesională și o foarte bună vizibilitate științifică recunoscută international (doctori în știință cu experiență demonstrată).

Evaluarea propunerilor de proiecte complexe se realizează în trei etape, astfel:

  1. Evaluarea individuală
  2. Stabilirea consensului
  3. Evaluarea în Panel

Pentru evaluarea în panel se califică doar acele propuneri de proiecte complexe care au obținut minimum 75 de puncte calculate ca medie aritmetică simplă a punctajelor acordate de fiecare expert evaluator după stabilirea consensului. Ulterior, directorul de proiect complex este invitat în cadrul ședinței de panel pentru susținerea propunerii de proiect complex și pentru a răspunde la întrebările punctuale ale panelului.

Directorii propunerilor de proiecte complexe sunt informaţi de prezenţa Raportului final de evaluare în conturile din platforma de depunere, https://proiecte.pnrr.gov.ro , sau prin transmiterea unei notificări, prin e-mail.

Lista propunerilor de proiecte complexe cu punctajul stabilit după analiza și soluționarea contestaţiilor se publică pe site-ul www.research.gov.ro , pentru fiecare regiune de dezvoltare.

În cazul în care există două sau mai multe propuneri de proiecte complexe cu punctaj identic, departajarea se va face luându-se în considerare criteriile în ordinea din raportul de evaluare final.

Depunerea proiectelor

Tipul apelului: apel competitiv cu termen limită de depunere, în limita bugetului alocat

Durata apelului: 01.10.2022 – 16.11.2022

Modalitatea de depunere: electronic, prin intermediul platformei https://proiecte.pnrr.gov.ro

Redactarea propunerii de proiect se face în limba engleză.  Cererea de finanţare și anexele aferente se încarcă în platformă, în secţiunea dedicată, în format .pdf textual (exclus scanat), cu semnătura electronică extinsă aplicată.

Durata proiectului complex este de 36 luni, iar derularea proiectelor complexe se va încheia nu mai târziu de 31.12.2025.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

01 octombrie 2022 - 16 noiembrie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 9 - Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță