Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect C15. I9 Laboratoare inteligente pentru licee, palate și cluburi de copii

Beneficiari eligibili

  • Instituție culturală/sportivă/de turism
  • Instituție de învățământ

Informații despre apel

Pilonul VI. Politici pentru noua generație

Componenta C15: Educație

Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației

Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ

Apel „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”

Apelul vizează ca toți elevii din ciclul liceal din România să aibă acces gratuit la educație digitală avansată, prin înființarea a cel puțin unui laborator inteligent în fiecare liceu, precum și în palatele și cluburile copiilor, pentru îmbunătățirea competențelor digitale avansate ale tinerelor generații încă din școală.

Apelul „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” este complementar apelului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15: Educație.

Scopul Apelului

Prin prezentul apel, unitățile de învățământ secundar superior de stat/particulare acreditate precum și palatele și cluburile copiilor vor fi dotate cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator digital inteligent.

Aceste laboratoare pot fi utilizate la toate disciplinele de studiu și reprezintă un concept modern de învățare virtuală, cu posibilitatea de a fi adaptate profilului oricărui liceu.

Obiectivele investiției finanțate din PNRR sunt:

Prezentul apel de proiecte are drept obiectiv crearea unor săli de curs complexe, de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în cadrul unităților de învățământ de nivel liceal precum și în cadrul palatelor și cluburilor copiilor, pentru a oferi oportunități de învățare prin experiență, astfel încât elevii, sub îndrumarea profesorilor din toate ariile curriculare, sa devină utilizatori independenți care pot dobândi competențele digitale avansate pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și meseriile viitorului.

 a) Obiectivul Reformei 5 este de a asigura cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, prin definirea profilului de competențe pentru profesioniștii din domeniul educației, prin revizuirea curriculumului școlar obligatoriu și a planului-cadru pentru disciplinele TIC la toate nivelurile de învățământ;

b) Obiectivul Investiției 9 este de a asigura infrastructura și resursele tehnologice necesare pentru unitățile de învățământ preuniversitar, cu accent pe zonele defavorizate (în special, zonele rurale), permițând accesul elevilor la tehnologie prin laboratoare informatice și echipamente dedicate. Implementarea investiției va fi finalizată până la 31 martie 2025 (complementaritate cu Reforma 5);

Condiții de eligibilitate

Solicitantii eligibili sunt:

  • unitățile de învățământ secundar superior, de stat sau particulare acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual);
  • palatele și cluburile copiilor cu personalitate juridică;

Solicitantii pot solicita finanțare pentru dezvoltarea a câte unui laborator inteligent („smart lab”), adaptat profilului specific. Ca excepție, unitățile de învățământ, care au minimum 500 elevi înscriși în anul școlar 2022-2023, vor putea beneficia de un al doilea laborator inteligent.

Data de finalizare a proiectelor trebuie sa fie cel mai târziu 31 ianuarie 2025.

Solicitanții eligibili trebuie să își asume pe propria răspundere existența spațiului necesar dedicat care poate fi dotat cu echipamentele tehnologice specificate în cadrul prezentului apel.

Unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile conexe care provin din zonele defavorizate vor primi punctaj suplimentar.

În cadrul prezentei cereri de propuneri de proiect, grupul țintă este reprezentat de elevii și cadrele didactice din instituțiile eligibile.

Beneficiarul este obligat să respecte prevederile cuprinse în Anexa 1 - Cererea de Finanțare, referitoare la asigurarea conformității cu politicile Uniunii Europene și naționale, privind achizițiile publice, egalitatea de șanse, dezvoltarea durabilă, informarea și publicitatea.

Respectarea principiului ”de a nu prejudicia în mod semnificativ” se va realiza prin obligații în sarcina Solicitantului.

Suma alocată apelului contribuie în proporție de 100% la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul digital.

Se va avea în vedere stabilirea unor repere pentru a conștientiza consecințele schimbărilor climatice precum și a unui comportament prietenos cu mediul înconjurător și susținerea, prin intervențiile propuse, a dublei tranziții verde și digitală prin dezvoltarea competențelor digitale ale studenților și profesorilor, dezvoltarea unui ecosistem digital de educație, programe și educație pentru siguranța datelor și siguranță cibernetică.

Alocarea financiară

Alocarea apelului de proiecte este de 117.499.800,00 euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, pentru finanțarea granturilor în vederea dotării laboratoarelor inteligente, astfel:

Tip achiziție Cost unitar laborator inteligent (Euro, fără TVA)

● Minimum 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun obligatorie pentru toate unitățile de învățământ secundar superior

● Maximum 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ secundar superior/unității conexe eligibile.

60.000 de euro/ laborator inteligent

Minimum 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun pentru toate unitățile de învățământ secundar superior/unitățile conexe eligibile și va cuprinde în mod obligatoriu:

a) o tablă interactivă

b) o imprimantă 3D monocromă și/sau 3D policoloră

c) un scanner 3D fix

d) un robot cu braț multifuncțional

e) kituri robotice pentru începători sau avansați

f) creion 3D

g) ochelari de realitate virtuală VR/AR h) cameră videoconferință

i) sistem sunet

j) un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop

k) cameră de documente
minimum 30.000 de euro/trunchi comun obligatoriu

Maximum 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ secundar superior/unității conexe eligibile.

Cu titlu de exemplu,

 a) pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale, vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.

b) pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare robotică, plant lab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale specifice etc.

c) pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile, microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.

maximum 30.000 de euro/opțional și diferențiat

Dispozitivele și echipamentele tehnologice din componenta bugetului opțional și diferențiat (maximum 30.000 de euro) trebuie să fie adaptate nevoilor identificate la nivelul fiecărei unități de învățământ/unități conexe eligibile, în funcție de filiera acesteia, și utilizate exclusiv în scop didactic, pentru desfășurarea optimă a procesului educațional.

Valoarea maximă eligibilă a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro.

Bugetul proiectului va fi exprimat în lei, la cursul Curs InforEuro aferent lunii noiembrie 2022 (1 EUR = 4.9189 RON), iar același curs va fi utilizat și la semnarea contractelor de finanțare.

 

Activități eligibile

În cadrul acestui apel vor fi susținute investiții pentru dezvoltarea a peste 1.100 de hub-uri tehnologice (sub formă de laboratoare inteligente), cu dotări care nu fac obiectul niciunui alt program de finanțare.

În cadrul apelului vor fi finanțate următoarele tipuri de activități:

1. achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale, conform OME nr. 3497/2022;

2. achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive;

3. conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ;

4. instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.

Cererile de finanțare vor conține obligatoriu toate cele 4 tipuri de activități eligibile menționate mai sus. Achiziționarea laboratoarelor inteligente trebuie să conțină obligatoriu dotările specifice trunchiului comun, conform standardelor aprobate de Ministerul Educației, precum și dotări suplimentare specifice, corelate cu profilul educațional al unității de învățământ aplicante.

În cadrul apelului sunt eligibile exclusiv cheltuielile aferente mobilierului suport pentru echipamentele digitale necesare dezvoltării conceptului unui laborator inteligent.

Indicatorii apelului de proiecte

Fiecare solicitant trebuie să prevadă în cererea de finanțare ca indicator de rezultat un laborator inteligent achiziționat/dotat cu echipamente și resurse tehnologice digitale specifice trunchiului comun, precum și cu o componentă diferențiată, adaptate profilului unității de învățământ/unității conexe.

În plus, fiecare aplicație trebuie sa prevadă organizarea a cel puțin 2 sesiuni de instruire pentru utilizatorii echipamentelor, de minimum 24 ore fiecare.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Cheltuieli eligibile

Cheltuielile dezvoltării laboratorului inteligent implică echipamentele digitale integrate (inclusiv mobilier ergonomic specific), ce vizează partea de trunchi comun și cea diferențiată conform filierei, conținutul educațional, echipamentele de asigurarea funcționalității, cât și sesiunile de instruire ale cadrelor didactice.

În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 15 – Educație, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cheltuieli neeligibile

Cheltuielile neeligibile în cadrul acestei operațiuni sunt următoarele (enumerarea nefiind exhaustivă):

a) cheltuieli cu achiziția de echipamente/bunuri second-hand;

b) cheltuieli pentru organizarea procedurilor de achiziții, active necorporale;

c) valoarea TVA aferentă cheltuielilor neeligibile;

d) cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;

e) contribuția în natură;

f) amortizarea;

g) amenzi, penalități cheltuieli de judecată;

h) taxa de timbru verde;

i) cheltuieli de mentenanța a echipamentelor;

j) cheltuieli pentru probe tehnologice, teste și predare la beneficiar;

k) dobânzi debitoare;

l) costurile pentru operarea investiției în perioada de sustenabilitate a proiectului;

m) sumele rezultate din diferențele de curs valutar;

n) costuri de amortizare;

o) cheltuielile efectuate cu achizițiile în regim de leasing;

p) orice alte cheltuieli considerate necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului și care nu fac parte din lista de cheltuieli eligibile sunt considerate cheltuieli neeligibile, iar solicitantul se obligă să le suporte din fonduri proprii.

Cheltuielile de management/implementare proiect reprezintă contribuția proprie a Solicitantului/Beneficiarului și nu va fi suportată din bugetul proiectului.

Achiziția de echipamente va include și serviciile aferente precum: asigurare, servicii de instalare, punere în funcțiune, instruirea aferentă. Echipamentele achiziționate în cadrul proiectului vor fi utilizate exclusiv pentru activitățile cu elevi.

În Cererea de finanțare se vor prezenta minimum 3 măsuri de informare, comunicare și publicitate privind operațiunile finanțate prin proiect din Mecanismul de redresare și Reziliență, conform prevederilor Manualului de Identitate Vizuală al PNRR (MIV).

Evaluare și selecție

Cererea de finanțare va fi depusă și va fi verificată din punct de vedere al conformității administrative, a eligibilității precum și din punct de vedere tehnico-financiar, de către o comisie de evaluare, pe baza unor grile de evaluare.

Operațiunile vor fi admise dacă cererea de finanțare primește DA la toate criteriile conformității administrative și eligibilității și un punctaj total de peste 70 de puncte la criteriile tehnico- financiare.

Evaluarea proiectelor se va realiza în 2 etape:

    I. Evaluarea eligibilității solicitanților și proiectelor;

I.1.Publicare liste inițiale cu solicitanți acceptați/solicitanți respinși cu termen pentru eventuale contestații, soluționarea eventualelor contestații depuse în platforma electronică dedicată PNRR, conform termenelor stabilite la punctul 1.3.

I.2.Publicare listă solicitanți acceptați/solicitanți respinși în etapa I

    II. Evaluarea calitativă a proiectelor;

II.1.Publicare liste inițiale cu solicitanți acceptați/solicitanți respinși cu termen pentru eventuale contestații, soluționarea eventualelor contestații depuse în platforma electronică dedicată PNRR, conform termenelor stabilite la punctul 1.3.

II.2.Publicare listă finală solicitanți acceptați/solicitanți respinși în etapa II

II.3.Selecția aplicațiilor prin care se solicită finanțarea a două laboratoare inteligente.

Pentru fiecare proiect se vor completa două grile de evaluare:

▪ Grila de evaluare a eligibilității solicitantului și a proiectului, prin verificarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate ale solicitantului și ale proiectului, în conformitate cu prevederile prezentului Ghid (Anexa 9 la prezentul Ghid);

▪ Grila de evaluare calitativă a proiectului, prin acordarea de punctaje între 0 și valoarea maximă aferentă criteriului, însoțite de comentarii justificative (Anexa 10 la prezentul Ghid).

 Lista finală a proiectelor selectate pentru finanțarea din granturi PNRR va fi aprobată prin ordin al ministrului educației și publicată pe site-ul www.edu.ro 

Depunerea proiectelor

Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu termen limită de depunere.

În cadrul prezentului apel, proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home , cu respectarea termenului limită de depunere menționat mai jos.

Termen de depunere a proiectelor: 23.12.2022 (ora 09:00) - 01.03.2023 (ora 23:59)

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

23 decembrie 2022 - 01 martie 2023

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 15 - Educație

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță