Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PNRR C15. I10 Rețea-pilot de școli verzi

Beneficiari eligibili

  • Autoritate publică locală
  • Autoritatea publică centrală

Informații despre apel

Pilonul VI - Politici pentru noua generație

Componenta C15: Educație

Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar

Investiția 10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi

Ghid „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”

 

Prin prezentul apel, prin intermediul unităților administrativ-teritoriale (UAT)  vor fi reabilitate unitățile de învățământ preuniversitar primar, gimnazial și/sau liceal, în conformitate cu conceptul de „școală verde” precum si  construcția de „școli verzi” noi. Astfel, se creează premisele dezvoltării unei rețele de „școli verzi”.  

În acest sens, se va dezvolta o rețea de școli sustenabile, prietenoase cu mediul, cu un curriculum bazat în mare parte pe educația pentru protecția mediului înconjurător (conform OM 4147/2022). Obiectivul Investiției I10 este de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi.

Pe de o parte, 300.000 m² ale unităților de învățământ existente vor beneficia de lucrări de renovare (izolație termică, panouri solare, laboratoare de științele naturii, spații verzi, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor), atât din mediul rural, cât și urban, asigurându-se acoperirea națională. Pentru renovări, „se vizează reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, ceea ce va conduce la o creștere cu 30% a economiilor de energie primară în comparație cu starea anterioară renovării”.

Pe de altă parte, 46.400 m² de școli verzi vor fi construite, cu materiale de construcție verzi, cum ar fi covoarele și vopselele din materiale naturale reciclabile, în zonele cu creștere demografică identificate, urmărindu-se o mai bună ventilație și reducerea costurile de funcționare și emisiile de dioxid de carbon și consumul de apă.

Având în vedere cele de mai sus, dezvoltarea unei rețele-pilot de „școli verzi” în România implică necesitatea unor lucrări de reabilitare/amenajare/construcție, pentru a crea o infrastructură educațională sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător.

Condiții de eligibilitate

Solicitanții prezentului apel de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (UAT) atât din mediul rural, cât și urban (comune, orașe, municipii și județe), precum și subdivziunile administrativ teritoriale ale Municipilui București (sectoare).

Beneficiar real al fondurilor – destinatar final al fondurilor,  unități de învățământ preuniversitar primar, gimnazial și/sau liceal publice acreditate.

În cadrul prezentului apel, grupul țintă cuprinde:

  • Elevii înscriși/care vor fi înscriși în unitățile de învățământ;
  • Personalul didactic și personal didactic auxiliar din unitățile de învățământ.

Unitățile de învățământ reabilitate/construite prin prezentul apel își asumă responsabilitatea de a participa la concursul național organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru obținerea statutului de „școală verde”.

Selecția proiectelor depuse de către UAT-uri în vederea reabilitării/construirii de „școli verzi”, prin prezentul apel, se realizează pe baza unei aplicații care trebuie să conțină o analiză de nevoi realizată la nivelul unităților de învățământ și avizată la nivel județean, respectiv la nivelul municipiului București, de către ISJ/ISMB.

În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi”, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4147/26.09.2022, o școală verde trebuie să îndeplinească cumulativ criterii specifice următoarelor patru componente:

a) infrastructură reabilitată/renovată/modernizată sau nouă, conform normativelor în vigoare;

b) integrarea în curriculumul și în activitățile extrașcolare ale unității de învățământ a elementelor de educație pentru dezvoltare durabilă/educație ecologică;

c) includerea, în documentele manageriale ale școlii și în practicile asociate, a unor măsuri care să reflecte accentul pus pe aspectul "verde" al școlii, inclusiv din perspectiva digitalizării proceselor și conținuturilor;

d) deschiderea școlii față de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/colaborări/cooperări cu actorii relevanți ai comunității, pe zona de protecție a mediului și de dezvoltare sustenabilă.

În cadrul investiției 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi se au în vedere:

  • Ținta 487- Unități de învățământ preuniversitar reabilitate pentru a deveni școli verzi (300.000 m²);Termen 31.12.2025
  • Ținta 488 - Noua zonă școlară verde construită și operațională (46.400 m²).Termen 31.12.2025

Implementarea integrală a investițiilor finanțate din PNRR prin prezentul apel va fi finalizată, cel mai târziu, până la data de 31 decembrie 2025.

Toate unitățile de învățământ  finanțate prin prezentul apel trebuie să obțină certificatul energetic.

Activități eligibile

 În vederea atingerii țintelor investitiei, vor fi finanțate activitățile prin care vor fi construite/reabilitate unitățile de învățământ, beneficiarul grantului propunându-și cel puțin următoarele:

  • respectarea obiectivului privind necesarul de energie primară care să asigure certificare de performanță energetică, pentru clădirile nou-construite;
  • includerea unei cerințe minime de reducere a consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în cazul clădirilor renovate, în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii;
  • cel puțin 90% din costuri să asigure îmbunătățirea eficienței energetice;
  • reducerea cu cel puțin 20% a costurilor de exploatare pentru energie și apă într-o școală verde;
  • adecvarea instalațiilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de apă cu 32%.

Pentru creșterea performanței energetice a clădirilor reabilitate/nou-construite pot fi realizate următoarele lucrări (dar fără a se limita la acestea):

  • îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, a șarpantelor și învelitorilor, precum și a altor elemente de anvelopă care închid spațiul climatizat al clădirii;
  • introducerea, reabilitarea și modernizarea, după caz, a instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde de consum, a sistemelor de ventilare și climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz;
  • utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie (de exemplu, achiziționarea, instalarea, întreținerea și exploatarea sistemelor inteligente pentru gestionarea și monitorizarea oricărui tip de energie pentru asigurarea condițiilor de confort interior);
  • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, tehnologie LED, cu respectarea normelor și reglementărilor tehnice;
  • optimizarea calității aerului interior prin ventilație mecanică cu unități individuale sau centralizată, după caz, cu recuperare de energie termică pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt și a nivelului de umiditate, care să asigure starea de sănătate a utilizatorilor în spațiile în care își desfășoară activitatea.

În cadrul apelului, fiecare solicitant poate depune o singură aplicație prin care să obțină finanțare atât pentru reabilitarea unităților de învățământ preuniversitar pe care le administrează cât și pentru construcția de noi unități de învățământ preuniversitar primar, gimnazial și/sau liceal, încadrându-se în următoarele limite bugetare:

  • Valoarea maximă la 10.000 mp pentru unitățile de învățământ reabilitate/proiect, pentru una sau mai multe unități de învățământ (o unitate de învățământ reabilitată trebuie să se încadreze în limita minimă de 800 mp/unitate de învățământ).
  • Valoarea maximă la 5000 mp pentru unitățile de învățământ nou-construite/proiect, pentru una sau mai multe unități de învățământ (o unitate de învățământ nou-construită trebuie să se încadreze în limita minimă de 1000mp);

Un solicitant eligibil poate depune cerere de finanțare atât pentru construcție, cât și pentru reabilitare, încadrându-se în limitele alocarilor financiare menționate mai sus. 

Alocarea financiară și finanțarea acordată

Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este de 225.000.960 euro (1.106.959.723 lei) fără TVA, astfel:

​A. REABILITARE ENERGETICĂ

- o suprafață totală de 300.000 m²;

- cost mediu pentru reabilitare aprofundată aprox. 500 euro/m²;

Valoarea totală a investiției: 300.000 m2 x 500 euro/m2 = 150.000.000 euro

Valoare MINIMĂ = 1.200 m² x 500 = 600.000 euro

Valoare MAXIMĂ/proiect= 5.000 m² x 500 = 2.500.000 euro

 

B. CONSTRUCȚII NOI

-  o suprafață totală de 46.400 m²;

- pretul de 1200 euro/m² + costuri suplimentare pentru asigurarea eficienței energetice a clădirilor, respectiv 34,7%;

Valoarea totală a investiției: 46.400 m² x 1200 euro/m² x 1,347 = 75.000.960 euro

Valoare MINIMĂ/proiect= 1.200 m² x 1200 x 1,347 = 1.939.680 euro

Valoarea MAXIMĂ/proiect = 5.000 m2 x 1200 x 1,347 = 8.082.000 euro

Se va lua în considerare cursul InfoEuro din luna martie 2023 (1 EUR = 4.9198 RON), iar același curs va fi utilizat și la semnarea contractelor de finanțare.

În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Investiția vizează construcția de școli verzi noi și modernizarea unor unități de învățământ pentru creșterea performanței energetice a acestora, urmărindu-se:

A.REABILITARE ENERGETICĂ

  1. Lucrări de execuție
  1. Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, a șarpantelor și învelitorilor; precum și a altor elemente de anvelopă care închid spațiul climatizat al clădirii;
  2. Introducerea, reabilitarea și modernizarea, după caz, a instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde de consum, a sistemelor de ventilare și climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz;
  3. Utilizarea surselor regenerabile de energie;
  4. Implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie;
  5. Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, tehnologie LED;
  6. Optimizarea calității aerului interior;
  7. Lucrări de  intervenție asupra clădirilor existente;
  8. Facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor
  9. Alte categorii de cheltuieli;
  10. Organizarea execuției lucrărilor;

2. Documentații tehnice pentru proiectare și asistență tehnică

  1. Studii;
  2. Documentații suport și cheltuieli pentru obținerea de avize, acorduri și autorizații;
  3. Expertizare tehnică;
  4. Certificarea performanței energetice și auditul energetic al clădirilor;
  5. Proiectare;
  6. Asistență tehnică;

3. Cheltuieli pentru amenajări exterioare - maxim 8% din totalul investiției

4. Cheltuieli pentru  alte tipuri de activități - maxim 2% din totalul investiției

 

B. CONSTRUCȚII NOI

1. Lucrări de execuție

  1. Lucrări de construcții de baza/propriu-zise, altele decât cele privind eficientizarea energetică;
  2. Realizarea izolației termice a anvelopei clădirii, a șarpantelor și învelitorilor, precum și a altor elemente de anvelopă care închid spațiul climatizat al clădirii;
  3. Realizarea, după caz, a instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde de consum, a sistemelor de ventilare și climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum și achiziționarea și instalarea echipamentelor aferente și racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz;
  4. Utilizarea surselor regenerabile de energie;
  5. Implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie;
  6. Montarea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, tehnologie LED;
  7. Optimizarea calității aerului interior;
  8. Facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor
  9. Alte categorii de cheltuieli;
  10. Organizarea execuției lucrărilor;

2. Documentații tehnice pentru proiectare și asistență tehnică

  1. Studii;
  2. Documentații suport și cheltuieli pentru obținerea de avize, acorduri și autorizații;
  3. Certificarea performanței energetice și auditul energetic al clădirilor;
  4. Proiectare;
  5. Asistență tehnică;
  6. Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului;

3. Cheltuieli pentru amenajări exterioare - maxim 10% din totalul investiției

Alte tipuri de cheltuieli eligibile, atât pentru proiectele ce vizează reabilitarea, cât și pentru cele care vizează construcția de școli verzi: cheltuieli cu activitățile obligatorii de comunicare și vizibilitate aferente proiectului, în conformitate cu prevederile Ghidului de Identitate Vizuală „Vizibilitate, transparență și comunicare în perioada de programare 2021-2027(minimum 3 măsuri de informare, comunicare și publicitate).

Cheltuielile de management/salarii/implementare proiect reprezintă contribuția proprie a Beneficiarului și nu vor fi suportate din bugetul eligibil al proiectului.

Nu se reabilitează/renovează în scop de școală verde clădirile expertizate tehnic care, conform reglementărilor tehnice în vigoare, sunt încadrate, prin raportul de expertiză tehnică, în clasa I de risc seismic, clădirile cu risc ridicat de prăbușire, sau cele încadrate în clasa II de risc seismic, fiindcă aceste clădiri vor fi reabilitate de la bugetul de stat. Expertiza tehnică se depune ca anexă la cererea de finanțare.

Achiziția de echipamente va include și servicii aferente precum: asigurare, servicii de instalare, punere în funcțiune, instruirea aferentă, pe perioada proiectului. Echipamentele achiziționate în cadrul proiectului vor fi utilizate exclusiv pentru activitățile cu elevii.

 

Cheltuieli neeligibile

Cheltuielile neeligibile în cadrul acestui apel sunt următoarele:

  • cheltuieli cu achiziția de echipamente/bunuri second-hand;
  •  cheltuieli pentru organizarea procedurilor de achiziții; valoarea TVA aferentă cheltuielilor neeligibile;
  •  cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;
  •  contribuția în natură; costuri cu salariile; sumele rezultate din diferențele de curs valutar;
  • amenzi, penalități cheltuieli de judecată; taxa de timbru verde
  • cheltuieli de mentenanță a echipamentelor; cheltuieli pentru probe tehnologice, teste și predare la beneficiar;
  • dobânzi debitoare; costurile pentru operarea investiției în perioada de sustenabilitate a proiectului;
  • costuri de amortizare; cheltuielile efectuate cu achizițiile în regim de leasing;
  • orice alte cheltuieli considerate necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului și care nu fac parte din lista de cheltuieli eligibile sunt considerate cheltuieli neeligibile, iar solicitantul se obligă să le suporte din fonduri proprii.

Evaluare și selecție

Criterii de eligibilitate a proiectului:

  • justificarea investiției într-o zonă cu creștere demografică (de detaliat în cadrul cererii de finanțare);
  • avizul Inspectoratului Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, pentru reabilitarea unității de învățământ/construcția unei școli verzi;

Pot intra în etapa de contractare proiectele declarate conforme și eligibile, care în urma evaluării tehnice și financiare au obținut un punctaj de minimum 70 de puncte, și care nu au fost notate cu 0 la criteriile menționate în Anexa 13 la prezentul Ghid.

Finanțarea se alocă în funcție de punctajul obținut, în limita bugetului disponibil.

Lista finală a proiectelor selectate pentru finanțarea din granturi PNRR va fi aprobată prin ordin al ministrului educației și publicată pe site-ul www.edu.ro .

Depunerea proiectelor

Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu termen limită de depunere. Finanțarea se alocă în funcție de punctajul obținut, în limita bugetului disponibil.

În cadrul prezentului apel, proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home

Depunere de proiecte:  05.05.2023 - 05.07.2023

Contractare 22-31.08.2023

Implementare 01.09.2023-31.12.2025

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

05 mai 2023 - 05 iulie 2023

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Planul Național de Redresare și Reziliență

Axa prioritară:

Componenta 15 - Educație

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță