Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PR NV 714 A/1 Regenerare urbană, spații publice - municipii-reședință de județ

Beneficiari eligibili

  • Autoritate publică locală
  • Autoritatea publică centrală

Informații despre apel

PROGRAMUL REGIONAL NORD-VEST 2021-2027

Ghid - Regenerare urbană și securitatea spațiilor publice

PRNV/2023/714 A/1

Apel dedicat unităților administrativ-teritoriale cu statut de municipii-reședință de județ și unităților adminstrativ-teritoriale limitrofe din zonele urbane funcționale aferente acestora

Prezentul apel de proiecte se încadrează în Obiectiv de Politică 5 - O Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a tuturor tipurilor de teritorii și de inițiative locale, Prioritatea 7 - O regiune atractivă, Obiectiv Specific 5.1/e (i): Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane Acțiunea d) Regenerare urbană și securitatea spațiilor publice, Apel: PRNV/2023/714 A/1 în cadrul Programului Regional Nord-Vest (PR NV).

Prin Obiectivul specific 5.1/e (i), intervenţia d) - Regenerare urbană și securitatea spațiilor publice (municipii-reședință de județ și unităţilor administrativ-teritoriale limitrofe din zonele urbane funcţionale aferente acestora) in cadrul PR NV sunt sprijinite acele proiecte care vor contribui la creșterea atractivității spațiilor publice urbane care suferă de degradare și care necesită intervenții integrate de regenerare urbană, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor.

Măsurile de regenerare urbană sprijinite prin acest apel vor acorda prioritate cartierelor și comunităților defavorizate, conform evaluării nevoilor realizată în cadrul SIDU 2021-2027.

PR NV vizează Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Regiunea N-V) care acoperă un teritoriu de 34.160 km2 (14,3% din suprafața țării) și 2,5 mil. locuitori (13,1% din populația rezidentă a României). Regiunea cuprinde 6 județe (NUTS3) – Bihor, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Prezentul apel este coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR N-V) Cluj-Napoca, România în calitate de Autoritate de Management pentru PR NV (AM PR NV)  www.regionordvest.ro

Condiții de eligibilitate

Solicitanţii eligibili ai proiectelor depuse în cadrul prezentului apel de proiecte pot fi reprezentați de:

A. Unitățile administrativ-teritoriale (UAT), respectiv:

- Municipiu reședință de județ;

Proiectul depus la finanțare în cadrul acestui apel trebuie să se regăsească în lista cu proiectele prioritizate în cadrul SIDU 2021-2027 elaborată de UAT Municipiu reședință de județ și trebuie să coincidă în mod minimal cu localizarea și activitățile descrise succint în documentul strategic.

B. Parteneriate între:

- UAT Municipiu reședință de județ și UAT Comună(e) din componenţa Zonelor Urbane Funcţionale (ZUF) aferente Municipiilor reşedinţă de judeţ, limitrofe acestora.

În cazul parteneriatelor se vor respecta următoarele condiții:

  • în mod obligatoriu liderul de parteneriat va fi UAT Municipiu reședință de județ
  • valoarea eligibilă însumată a cap. 1, cap. 2, cap. 4 şi linia 5.1.1 realizate pe teritoriul liderului de parteneriat trebuie să fie în procent de minim 80% raportat la valoarea eligibilă însumată a cap. 1, cap. 2, cap. 4 şi linia 5.1.1 din devizul general al proiectului (se va anexa un deviz general al intervențiilor realizate prin proiect la nivelul liderului de parteneriat).

Parteneriate între UAT Municipiu resedință de județ și UAT Consiliu Județean.

Pentru a fi considerate eligibile, comunele din cadrul ZUF, trebuie să înregistreze pe o perioadă de trei ani înainte de depunerea proiectelor la finanţare din fonduri externe nerambursabile o creştere continuă a numărului de locuitori (informaţii relevante de la INS).

Se va avea în vedere, în mod obligatoriu, faptul că UAT comunele din zona urbană funcţională a municipiului reşedinţă de judeţ, cu care se încheie parteneriate pentru depunerea şi implementarea în comun/integrată a proiectelor, trebuie să fi făcut parte din zona de studiu a SIDU 2021-2027 aferentă respectivului municipiu reședință de județ.

Proiectul depus la finanțare în cadrul acestui apel trebuie să se regăsească în lista cu proiectele prioritizate în cadrul SIDU 2021-2027 elaborată de UAT Municipiu reședință de județ și trebuie să coincidă în mod minimal cu localizarea și activitățile descrise succint în documentul strategic.

În cazul investițiilor în construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare urbane, solicitantul nu trebuie să fie în dificultate.

Criteriile de eligibilitate ale solicitantului se aplică şi partenerului.

Solicitanţii sunt situaţi în regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Investițiile vizate trebuie să fie realizată pe teritoriul regiunii de dezvoltare Nord-Vest, în mediul urban si ZUF.

Nu există restricţii cu privire la numărul partenerilor.

Perioada de implementare a activităților proiectului nu depășește 31.12.2029.

Activități eligibile

 Intervenţia d) Regenerare urbană și securitatea spațiilor publice sprijină acţiuni integrate precum:

a. Reabilitarea integrată a spațiilor publice, inclusiv infrastructura tehnico-edilitară aferentă

Din zone centrale; zone istorice; spații publice din interiorul ansamblurilor de locuințe colective, respectiv, din cartierele de blocuri sau zonele cu locuințe de tip condominiu; din zona autogărilor și gărilor, din zone portuare situate în interiorul sau la limita localităților urbane; falezele, malurile și insulele râurilor și lacurilor din interiorul localităților urbane; din zonele rezidențiale periferice destructurate, din zonele de blocuri degradate și așezări informale din mediul urban. De asemenea, este sprijinită regenerarea unor spații publice;

Aceste intervenţii privind reabilitarea integrată a spațiilor publice pot fi realizate indiferent dacă spaţiile respective sunt în uz/abandonate/au altă destinație și vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor în mod gratuit, nelimitat, transparent și nediscriminatoriu.

b. Investiții de reabilitare a anvelopelor clădirilor situate în piețele centrale (istorice)

Respectiv a ansamblului constructiv de închidere perimetrală a clădirii, compus din faţade şi sistem de acoperire, inclusiv elementele exterioare funcţionale şi de plastică arhitecturală, după caz, cu minime intervenții de consolidare a acestora, dacă este cazul. Intervențiile de reabilitare a anvelopelor clădirilor se vor realiza cu respectarea prevederilor Legii nr. 153 din 5 iulie 2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare. Solicitantul va depune Hotărârea de Consiliu Local prin care aprobă executarea lucrărilor de intervenţie în condiţiile legii 153/2011 pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din pieţele centrale (istorice) din municipiile reședinţă de judeţ/

Pentru a proba faptul ca intervenţiile se realizează în clădiri amplasate în piețele centrale (istorice) ale UAT, solicitantul va anexa un extras din documentele relevante de amenajare a teritoriului şi de urbanism4 pentru a evidenţia delimitarea zonei centrale, precum și un extras din lista actualizată a monumentelor istorice pentru a proba că respectiva clădire este amplasată în zona/aria unui ansamblu urban clasat ca monument istoric, conform delimitărilor din această listă, indiferent dacă respectiva clădire ce face obiectul proiectului se clasează sau nu ca monument istoric.

În cadrul acestui apel sunt eligibile investiții de reabilitare a anvelopelor clădirilor situate în piețele centrale (istorice) doar din municipiile reședinţă de judeţ situate în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

c. Construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare care sunt integrate teritorial în cadrul spaţiilor publice urbane ce necesită regenerare, conform SIDU 2021-2027, în condiţiile schemei de ajutor de stat elaborată

În cadrul acestui apel sunt eligibile activităţile de construire/modernizare/ reabilitare a piețelor agroalimentare din municipiile reședinţă de judeţ situate în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Acest tip de proiecte trebuie depuse separat si sa respecte schema de ajutor de stat aferentă.

d. Investiții pentru asigurarea securității spațiilor publice (ex: iluminatul corespunzător al spațiilor publice, sisteme de monitorizare video etc.) ca parte a proiectelor integrate de regenerare urbană

De asemenea, în mod integrat cu activităţile de mai sus, prin acest apel pot fi sprijinite și alte investiții care susțin regenerarea urbană și securitatea spațiilor publice, dacă se încadrează în specificul OS 5.1/e (i)/intervenţiei d) și în condiţiile stabilite/detaliate prin prezentul ghid.

Solicitanții pot depune în cadrul acestui apel, proiecte care cuprind fie doar un tip de activități dintre cele menționate mai sus, la literele a. Reabilitarea integrată a spațiilor publice si b. Investiții de reabilitare a anvelopelor clădirilor din piețele centrale (istorice), fie proiecte integrate pe baza acestor activități.

*** Proiectele care cuprind activități dintre cele menționate la litera c.Construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare, se vor depune separat.

Toate proiectele/activitățile proiectelor depuse în cadrul acestui apel trebuie să se regăsească în lista cu proiectele prioritizate din cadrul Strategiei integrate de dezvoltare urbană pentru perioada 2021-2027, ce vizează teritoriul solicitantului de finanţare.

În cadrul prezentului apel de proiecte se acordă sprijin pentru investiții care includ obligatoriu lucrări care se supun autorizării conform Legii 50/1991 republicata si actualizata, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Pentru activităţile aferente acţiunii a. Reabilitarea integrată a spațiilor publice, inclusiv infrastructura tehnico-edilitară aferentă din următoarele zone, solicitantul va confirma că spaţiile respective vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor în mod gratuit, nelimitat, transparent și nediscriminatoriu.

Referitor la activitatea b. Investiții de reabilitare a anvelopelor clădirilor situate în piețele centrale (istorice), pentru spațiile cu altă destinație decât cea de locuință deţinute în proprietate de persoanele juridice de drept privat, proprietarii acestor spaţii vor suporta 100% din valoarea cheltuielilor prevăzute la capitolele/subcapitolele 1.1, 1.2, 2, 4, 5.1.1 și 5.3 din deviz pentru aceste spaţii. În cazul co-proprietății, valoarea suportată va fi proporțională cu cota-parte indiviză de proprietate deținută, în baza documentelor care dovedesc proprietatea.

Referitor la activitatea c. construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare urbane, proiectul trebuie sa respecte prevederile schemei de ajutor de stat elaborată în conformitate cu prevederile art. 56 - Ajutoarele pentru investiţii în infrastructurile locale din Regulamentul (UE) nr. 651/2014.

În ceea ce privește investiţiile în iluminatul spațiilor publice din activitatea d. Investiții pentru asigurarea securității spațiilor publice, solicitantul va confirma în declaraţia de eligibilitate faptul că sunt respectate prevederile legale în vigoare, inclusiv normele de ajutor de stat, în legătura cu furnizarea serviciului de iluminat public, sub sancţiunea returnării finanțării primite pentru această activitate. 

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Alocarea prezentului apel de proiecte (FEDR + BS) este de 53.812.697 euro, din care 45.740.793 euro FEDR și 8.071.904 euro cofinanțare din bugetul de stat (BS).

În cazul investițiilor în construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare urbane, se aplica schema de ajutor de stat elaborată în conformitate cu prevederile art. 56 - Ajutoarele pentru investiţii în infrastructurile locale din Regulamentul (UE) nr. 651/2014.

Valoarea totala a schemei de ajutor de stat este de 45.000.000 euro, care se aplica cumulat celor doua apeluri aferente regenerarii urbane 714A si 714B.

Valoarea totală eligibilă inclusiv TVA a cererii de finanțare se încadrează în următoarele limite minime și maxime:

  • Valoarea minimă eligibilă: 1.000.000 euro
  • Valoarea maximă eligibilă: 8.925.000 euro

În cazul investițiilor în construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare urbane, valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordată prin proiect este de 3.500.000 euro. 

Valoarea totală nerambursabilă solicitată, inclusiv TVA se încadrează în următoarele limite minime și maxime:

  • Valoarea minimă: 500.000 euro
  • Valoarea maximă: 5.950.000 euro

Această alocare (FEDR+BS) este detaliată în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, pe municipiile reședinţă de judeţ, astfel:

Alocări în euro: FEDR BS FEDR+BS
MUNICIPII REȘEDINŢĂ JUDEŢ 45.740.793 8.071.904 53.812.697
Cluj-Napoca 12.635.789 2.229.844 14.865.633
Oradea 9.412.038 1.660.948 11.072.986
Baia Mare 7.083.103 1.249.960 8.333.063
Satu Mare 6.287.640 1.109.583 7.397.223
Zalău 4.772.834 842.265 5.615.099
Bistriţa 5.549.389 979.304 6.528.693

Fondurile alocate municipiilor reședință de județ se repartizează pe fiecare municipiu astfel:

  • 35% în mod egal pentru toate municipiile reședință de județ;
  • 65% în funcție de numărul total al populației de la nivelul municipiilor reședință de județ;

UAT-urile/comune din componența ZUF-urilor care nu sunt municipii reședință de județ vor putea depune proiecte doar pentru activităţi comune/ integrate, prin încheierea unui parteneriat cu municipiul reședință de județ, în care acesta să fie lider, iar investiția să se realizeze în proporție de 80% pe teritoriul liderului de parteneriat.

Cuantumul cofinanțării acordate

Solicitanții de finanțare vor respecta intensitatea maximă admisă conform ratelor de cofinanțare aplicabile cheltuielilor eligibile:

  • Maxim 98% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 13% din Bugetul de Stat (BS);
  • Minim 2% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – solicitant

Pentru investiții aferente construirea/modernizarea/reabilitarea piețelor agroalimentare, se va lua în calcul rata de cofinanțare de maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar valoarea ajutorului nu trebuie să depășească diferenţa dintre costurile eligibile și profitul din exploatare aferent investiţiei, din care 85% acordată din FEDR respectiv 15% din Bugetul de Stat.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Categoriile și sub-categoriile de cheltuieli eligibile și neeligibile aplicabile acestui apel de proiecte sunt detaliate în cadrul Anexei III.2 la prezentul ghid (Anexa III.2a - Lista de cheltuieli eligibile-neeligibile și  Anexa III.2b - Lista de cheltuieli eligibile-neeligibile piețe). 

I. CHELTUIELI DIRECTE ELIGIBILE

În cadrul prezentului apel de proiecte, costurile directe eligibile reprezintă acele cheltuieli eligibile care sunt direct legate de punerea în aplicare a investiției sau a proiectului și pentru care poate fi demonstrată legătura directă cu respectiva investiție sau proiect individual, reprezintă acele cheltuieli efectuate strict pentru investiția propusă prin proiect și care, la finalul implementării proiectului se reflectă/transpun în obiectivul propus prin proiect.

Ele cuprind costurile incluse în capitolele 1, 2, 4, 6 și în subcapitolele 5.1, 5.3, din devizului general așa cum sunt stabilite de HG 907/2016, cu modificările și completările ulterioare.

II. CHELTUIELI INDIRECTE ELIGIBILE

Costurile indirecte eligibile sunt toate acele cheltuieli care nu se încadrează în categoria costurilor directe și care sprijină transversal implementarea proiectului, iar la finalul implementării, nu se reflectă în mod direct în obiectivul investițional.

În cazul prezentului apel de proiecte, costurile indirecte eligibile aferente proiectului vor fi rambursate în forma unei rate forfetare de 7% raportat la costurile directe eligibile (fără prezentarea unor documente justificative).

III. CHELTUIELI NEELIGIBILE

  1. cheltuielile prevăzute ca fiind neeligibile in Hotărârea Guvernului nr. 873/2022 pentru stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul operațiunilor finanțate în perioada de programare 2021-2027 prin fondul european de dezvoltare regională, fondul social european plus, fondul de coeziune și fondul pentru o tranziție justă;
  2. cheltuielile privind costurile de funcționare și întreținere a obiectivelor finanțate prin proiect (cheltuielile pentru probe tehnologice și teste și predare la beneficiar se vor încadra în buget pe linia bugetară Construcții și instalații (ca si cheltuieli neeligibile));
  3. cheltuielile privind costuri administrative, cheltuielile de personal;
  4. cheltuielile financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;
  5. contribuția în natură; amortizarea; cheltuielile cu leasingul; cheltuielile privind achiziţia de dotări / echipamente second-hand;
  6. amenzi, penalităţi şi cheltuieli de judecată, dobânzi;
  7. cheltuieli care depașesc limitele procentuale prevăzute în ghid;
  8. materialele consumabile, conform reglementărilor contabile (materiale auxiliare, combustibili, piese de schimb, alte materiale consumabile);
  9. cheltuieli pentru achiziţia mijloacelor de transport;
  10. cheltuieli cu auditul;
  11. activități desfășurate/lucrări executate înainte de 01.01.2021.

Evaluare și selecție

Verificarea conformității administrative este complet digitalizată, respectiv este realizată în mod automat prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, pe baza declarației unice generată de sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.  

Grilele de evaluare tehnică și financiară se completează și se generează în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+. Pentru criteriile digitalizate, punctajele sunt stabilite pe baza algoritmului elaborat și sunt alocate automat prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

În cadrul etapei de evaluare tehnică și financiară, se va efectua o vizită la locul de implementare a obiectivului investiţiei.

Evaluarea și selecția proiectelor depuse în vederea contractării se va realiza în funcție de ordinea de depunere, respectând pragul minim de calitate de 70 de puncte, în limita bugetului alocat respectivului apel.

Proiectul este respins în următoarele situații:

  1. dacă în urma evaluării tehnico-financiare obține mai puțin de 50 de puncte;
  2. dacă în urma evaluării tehnico-financiare obține 0 puncte la oricare dintre criteriile din cadrul secțiuni II.

Depunerea proiectelor

Prin intermediul acestui ghid se lansează apelul de proiecte necompetitiv, cu depunere continuă.

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică MySMIS 2021, în format pdf sub semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Ghidul a fost  în consultare publică 10 zile lucrătoare de la data lansării, până la data de 30 Martie 2023.  

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană