Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect PR SV/IMM/1/2/1.2/2023 Digitalizare în folosul IMM-urilor

Beneficiari eligibili

  • Microîntreprindere
  • IMM

Informații despre apel

Programul Regional SUD-VEST OLTENIA 2021-2027

Prioritatea 2 – Digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor

Obiectiv Specific 1.2. – Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice

Apel: PR SV/IMM/1/2/1.2/2023  Digitalizare în folosul IMM-urilor

 

Apelul de proiecte cu numărul PR SV/IMM/1/2/1.2/2023 Digitalizare în folosul IMM-urilor vizează în principal  pentru adoptarea de tehnologii și instrumente digitale aferente comerțului electronic care conduc la inovarea modelului de afaceri și la creșterea competitivității.

Acest apel vizează Regiunea Sud-Vest Oltenia județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Se vor finanța instrumentele de comerț electronic care pot să deschidă noi piețe de desfacere pentru IMM-uri și să încurajeze antreprenoriatul și noile concepte, contribuind la crearea de noi locuri de muncă.

Prezentul apel este coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Vest Oltenia  (ADR SV), Craiova, Romania în calitate de Autoritate de Management pentru PRSV (AM PRSV)  www.adroltenia.ro

Condiții de eligibilitate

Solicitantul este societate (Legea nr. 31/1990) sau societate cooperativă (Legea nr. 1/2005) care se încadrează, conform Legii nr.346/2004, în categoria  microîntreprinderilor din mediul urban (inclusiv din satele aparținătoare)  sau întreprinderilor mici și mijlocii ( în mediul urban sau rural):

  • microîntreprinderi - au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mici - au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  • întreprinderi mijlocii - au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă de cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023) și în anul fiscal anterior (2022) și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (anul 2022).

** O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 03.01.2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31.12.2022!

Solicitantul nu se încadrează în categoria întreprinderilor în dificultate în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv anul 2022.

Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv anul 2022.

 

Locația de implementare

Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare de orașe) sau în mediul rural al Regiunii Sud-Vest Oltenia județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru).

Excepție de la regula de mai sus: în cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja ca, până la data semnării contractului de finanțare, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru, în caz contrar proiectul fiind neeligibil.

Domeniul de activitate

La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, înscris în obiectul de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Investiția propusă prin proiect trebuie să vizeze o singură clasă CAEN, și conform Anexei IV, sunt excluse de la finanțare domenii precum agro-alimentar, colectare deșeuri, activități de editare video, software, portal-uri web, activități de telecomunicații sau servicii privind tehnologia informatiei.

Domeniul de activitate (clasa CAEN) în care se va realiza investiția/proiectul trebuie declarat și autorizat distinct la locul de implementare a proiectului.

La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul care nu are sediul social/punct de lucru în Regiunea Sud-Vest Oltenia, își asumă deschiderea unui punct de lucru până la momentul semnării contractului de finanțare.  Punctul de lucru/locația de implementare va fi menținut pe perioada de durabilitate a investiției, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanțare.

Perioada de implementare a activităților proiectului este de maxim 18 luni, fără a depăși data de 31.12.2029. 

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 21.126.000 EURO euro (FEDR+BS), din care:

  • 17.957.100 euro din FEDR
  • 3.168.900 euro de la bugetul de stat (BS)

Valoarea maximă/ minimă eligibilă/nerambursabilă

Valoarea finanțării nerambursabile solicitate este:

  • minimum 10.000 euro
  • maximum 75.000 euro

Cuantumul cofinanțării acordate

- Contribuție sprijin - maxim 90% ( în limita a 75.000 euro)

-  Contribuție proprie  - minim 10%

Activități eligibile

În cadrul acestui apel de proiecte vor fi sprijinite următoarele tipuri de acțiuni:

  • Adoptarea tehnologiilor și a instrumentelor digitale care conduc la inovarea modelului de afaceri;
  • Investiții în echipamente TIC, justificate din punct de vedere al implementării aplicației de proiect pentru a atinge o intensitate digitală ridicată;
  • Aplicații software/licențe necesare, resurse de stocare si procesare, tehnologii specifice de utilizare a inteligentei artificiale (AI), Securitate cibernetică;
  •  Soluții IT pentru comerțul electronic, incurajand modelele de afaceri: e-shop, eProcurement, eMAll, 3rd party marketplace, value chain service provider, utilizarea tehnologiilor lingvistice bazate pe inteligența artificială, etc;

În cadrul apelului vor fi finanțate activități specifice procesului de inovare a modelului de afaceri cu scopul de a atinge o intensitate digitală ridicată și securitate cibernetică, asigurându-și în același timp creșterea competitivității și atractivității în piață precum și de-a lungul întregului lanț valoric.

Acțiunile de creștere a eficienței energetice (raportate la investițiile în echipamente TIC) și cele privindeconomia circulară, inclusiv prevenirea și reciclarea deșeurilor, sunt obligatorii în cadrul proiectului sub forma unor măsuri care contribuie la reducerea consumurilor energetice sau măsuri privind economia circulară în cuantum de minimum 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Proiectul va include obligatoriu investiții în scopul obținerii unei economii de energie, sunt obligatorii cheltuieli cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice, în scopul obținerii unei economii de energie, de minimum 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 15% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Prin prezentul apel de proiecte sunt sprijinite:

  Investiții în active corporale

- achiziționarea de echipamente hardware TIC, precum și a altor dispozitive și echipamente aferente, inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune, justificate din punct de vedere al implementării aplicației de proiect pentru a atinge o intensitate digitală ridicată;

- cheltuieli aferente realizării rețelei LAN/ WIFI;

- instalații/echipamente specifice, în scopul obținerii unei economii de energie sau cheltuieli pentru achiziționarea de instalații/echipamente specifice pentru activități în domeniul economiei circulare;

Investiții în active necorporale

-  care se achiziționează în vederea desfășurării activității finanțate): licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, care conduc la creșterea intensității digitale a activităților pentru care se solicită finanțare), eligibile în limita a 20% din valoarea activelor corporale; proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale:

  • tehnologii și instrumente digitale care conduc la inovarea modelului de afaceri;
  • aplicații software/licențe necesare implementării proiectului, resurse de stocare si procesare, securitate cibernetică, inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune;
  • tehnologii specifice de utilizare a inteligentei artificiale;
  •  soluții tehnologice care contribuie la securitatea cibernetică, la protecția datelor personale și a securității tranzacțiilor digitale.
  • dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate și utilizarea echipamentelor achiziționate

Este opțională includerea în proiect a investițiilor în active necorporale. 

Servicii: cheltuieli cu servicii de consultanță

- consiliere/analiză pentru identificarea de soluții tehnice de digitalizare care să facă obiectul investițiilor din cadrul proiectului aferent cererii de finanțare;

- plata serviciilor de consultanță la elaborarea cererii de finanțare și/ a planului de afaceri și în domeniul managementului  de proiect, elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziții;

- cheltuieli aferente achiziționării de servicii pentru consolidarea securității cibernetice a produselor implementate;

Servicii: organizarea de evenimente și cursuri de formare

- cheltuieli cu activități de dezvoltare a competențelor personalului;

- cheltuieli cu instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC și personalului care va asigura mentenanța echipamentelor/ produselor achiziționate;

- dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate și utilizarea echipamentelor achiziționate;

 Publicitate și informare aferente proiectului

- anunț în presă la începerea și la finalizarea proiectului (presa scrisă sau online);

- placa permanentă, panou temporar, autocolante;

Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă potrivit legislației naționale în domeniul fiscal și nerecuperabilă conform prevederilor art. 64 din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, aferentă cheltuielilor eligibile.

Se vor utiliza opțiuni simplificate în materie de costuri,  drept 7% rată forfetară din costurile directe, pentru decontarea cheltuielilor aferente Cap. Cheltuieli cu servicii de consultanță, Cap. Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului și consultanței, comisioanelor, cotelor, taxelor și măsurilor de comunicare și vizibilitate,

 

Sunt considerate neeligibile:

  1. cheltuielile prevăzute la art. 10 din HG nr. 873/2022 pentru stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul operațiunilor finanțate în perioada de programare 2021-2027 prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă;
  2. elemente de mobilier care nu au legătură cu funcționarea produselor/aplicațiilor informatice implementate prin aplicația de proiect;
  3. costurile operaționale, de funcționare, de testare și întreținere;
  4. costuri administrative (costuri de management; chiriile și energie, combustibil și alte consumuri similare; cheltuieli administrativ-gospodărești; alte cheltuieli generale de administrație); costuri de personal;
  5. cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;
  6. contribuția in natura; amortizarea; cheltuielile cu leasingul prevăzute la art. 9 din HG nr. 399/2015;
  7. cheltuielile cu achiziționarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport, așa cum sunt ele clasificate în Subgrupa 2.3. „Mijloace de transport” din HG 2139/2004, indiferent de domeniul de activitate al solicitantului ori de domeniul de activitate în care se dorește realizarea investiției propuse prin proiect, cu excepția Clasei 2.3.6. ”Utilaje și instalații de transportat și ridicat”;
  8. cheltuielile aferente achizițiilor de echipamente second-hand;
  9. cheltuieli cu auditul financiar extern;

Criterii de evaluare și selecție

Procesul de evaluare se va realiza în ordinea depunerii proiectelor în MySMIS2021/SMIS2021+. Principalele etape ale procesului de evaluare, selecție și contractare sunt:

1. Verificarea conformității administrative

Verificarea conformității administrative este complet digitalizată, respectiv este realizată în mod automat prin sistemul informatic MySMIS 2021, pe baza declarației unice generată de sistemul informatic MySMIS 2021.

2. Evaluarea tehnică și financiară

Evaluarea tehnică și financiară se realizează de către comisiile de evaluare constituite la nivelul autorității de management, în conformitate cu criteriile de evaluare tehnică și financiară, în condițiile prevăzute în Ghidul Solicitantului.

3. Contractarea

Din punct de vedere al evaluării tehnice și financiare se stabilește un prag de calitate de minim 60 puncte și un prag de excelență de 90 puncte pentru proiectele depuse în cadrul apelului.

Proiectele care îndeplinesc pragul de excelență de 90 puncte se vor contracta direct în funcție de data și ora depunerii și în limita alocării financiare a apelului; se respinge de la finanțare  proiectele care dacă totalizează mai puțin de 60 de puncte la finalul evaluării. 

Depunerea proiectelor

Apel de proiecte competitiv cu depunere la termen. După deschiderea apelului, solicitantul va avea la dispoziție cel puțin 30 de zile pentru pregătirea cererii de finanțare și a anexelor.

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică MySMIS2021/SMIS2021+, sub semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Consultarea publică se desfășoară în perioada 30.08 – 21.09.2023.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană