Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se reiau platile pe POSDRU, dar CE ne impune o corectie preventiva de 10%!

Guvernul a analizat in sedinta de ieri o informare primita din partea DG Employment care certifica intentia Comisiei Europene de a relua platile pentru proiectele din cadrul POSDRU. Deblocarea acestor plati pana la sfarsitul lunii martie reprezenta un angajament al Guvernului, care a fost astfel indeplinit.

Aceasta hotarare se bazeaza pe progresele recente inregistrate in implementarea POSDRU, care au fost reflectate in raportul de Autoritatii romane de Audit transmis Comisiei Europene in data de 5 martie 2012. Pentru functionarea sistemului de management si control al programului, raportul a acordat calificativul 2 („sistemul functioneaza, fiind necesare inca unele mici imbunatatiri”).

Conditia pentru reluarea platilor este ca Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice sa retraga cele doua cereri de plata transmise Comisiei Europene pe 21 decembrie anul trecut si pe 6 februarie 2012 si sa le retransmita, cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate.

Asadar, reluarea platilor se va realiza prin aplicarea unei corectii financiare preventive de 10 % pana la 30 iunie 2012. La acea data, vor fi cunoscute concluziile celor doua misiuni de audit ale Comisiei care se vor desfasura in perioada aprilie-mai. In functie de rezultatele rapoartelor misiunilor de audit, se va decide fie renuntarea la corectia financiara, fie suspendarea platilor pentru POSDRU, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Tot in ceea ce priveste fondurile europene, Guvernul a aprobat in sedinta de ieri o Hotarare de Guvern care pune in practica recomandarile Comisiei Europene de a individualiza in cadrul activitatii de stabilire a creantelor bugetare o subactivitate distincta pentru stabilirea debitorului, cat si pentru asigurarea independentei activitatii de recuperare. Actul normativ stabileste o separare, la nivelul Autoritatilor de Management, intre cei care identifica si stabilesc cuantumul unei datorii si cei care trebuie sa recupereze sumele asupra carora planeaza semne de intrebare.

Sursa: www.gov.ro; www.maeur.ro

Vizualizări: 155