Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comitetul Economic si Social European deschide dezbaterea asupra propunerilor CE privind politica de coeziune pentru 2014-2020

In cadrul celei mai recente sesiuni plenare a Comitetului Economic si Social European (CESE), desfasurata pe 25 aprilie, reprezentantii societatii civile au avut oportunitatea de a examina propunerile Comisiei cu privire la politica de coeziune pentru exercitiul financiar 2014-2020. La dezbatere au participat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regional, dar si Michel Delabarre, fostul presedinte al Comitetului Regiunilor.

Politica de coeziune reprezinta nu mai putin de o treime din bugetul UE, adica 350 de miliarde de euro, alocati pe parcursul a 7 ani. Conform presedintelui CESE Staffan Nilsson, politica de coeziune este unul dintre aspectele cele mai vizibile ale activitatii UE, rezultatele sale fiind semnificative: cele patru fonduri de coeziune au creat pana in prezent circa 1,4 milioane de noi locuri de munca, au finantat constructia a 47.000 km de autostrada si au permis accesul a 23 de milioane de cetateni la facilitate pentru tratamentul si epurarea apelor uzate.

In pofida impactului direct asupra vietii cetatenilor UE, discutiile despre politica de coeziune sunt inca la inceput. CESE isi propune sa schimbe aceasta situatie, aducand dezbaterea cu privire la implementarea politicii de coeziune mai aproape de cetateni.

„Nevoile si interesele cetatenilor trebuie sa stea la baza tuturor politicilor Comunitatii, astfel incat este esentiala aplicarea principiului parteneriatului intr-un mod care faciliteaza participarea la discutii a tuturor stakeholderilor”
, a declarat Staffan Nilsson, presedintele CESE.

Michel Delabarre a evidentiat faptul ca CESE si CoR au adoptat o pozitie similara fata de politica de coeziune: „Noi, cei de la CoR, spunem ≪Da≫ unei politici de coeziune care acopera intregul teritoriu European, ≪Da≫ unei integrari mai puternice a regiunilor, ≪Da≫ categoriei regiunilor de tranzitie si ≪Da≫ unei dezvoltari urbane sustenabile finantate din fondurile de coeziune”.

Reprezentantii CESE au adus in discutie necesitatea unei distributii echitabile a fondurilor de coeziune si adaptarea conditionalitatilor macroeconomice la situatia economica actuala, astfel incat acestea sa nu penalizeze tocmai acele regiuni si state care au nevoie de ajutor financiar. “Trebuie sa ne asiguram ca politica de coeziune este sustinuta de societatea civila, in calitate de partener, pentru ca fiecare euro pe care il cheltuim sa stimuleze cresterea economica necesara in conditiile presiunii existente in prezent asupra resurselor financiare”, a declarat Stefano Mallia, lider al Grupului Angajatorilor din cadrul CESE.

Avand in vedere noua abordare a Comisiei de aliniere a politicii de coeziune la Strategia UE 2020, CESE solicita ca cel putin 40% din fondurile de coeziune sa fie utilizate pentru promovarea ocuparii fortei de munca si mobilitatii, iar 20% pentru a facilita incluziunea sociala si combaterea saraciei. Mesajul propunerilor CESE este ca succesul politicii de coeziune depinde de un parteneriat eficace cu societatea civila, de coordonarea politicilor, precum si de concentrarea fondurilor asupra unor areale tematice-cheie.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 63