Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"Gestiunea deseurilor in perspectiva noilor reglementari ale Uniunii Europene"

"Gestiunea deseurilor in perspectiva noilor reglementari ale Uniunii Europene"

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, au organizat luni, 25 iunie 2007, la Palatul Parlamentului, dezbaterea ”Gestiunea deseurilor in perspectiva noilor reglementari ale Uniunii Europene”.

Acest eveniment a avut loc in contextul in care, la nivel comunitar, Parlamentul European a dezbatut si adoptat, in luna februarie 2007, un raport privind noua Directiva-cadru pentru gestionarea deseurilor, precum si un raport privind Strategia tematica asupra deseurilor. De asemenea, Consiliul European a finalizat proiectul noii Directive cadru a deseurilor la prima lectura, urmand a se obtine acordul politic.

“In problematica gestiunii deseurilor pozitia Romaniei este una transanta, asa cum s-a vazut si in cazul presupusului transport de deseuri municipale din Napoli, Italia, dar si in alte discutii bilaterale pe care le-am purtat cu diverse parti. In aceste discutii, pot spune ca s-a creat o coalitie intre partenerii nostri din Uniunea Europeana - si as da aici exemplul Germaniei - in ce priveste respectarea principiului proximitatii. Principiul este menit sa asigure un echilibru in managementul deseurilor la nivel local, astfel incat capacitatile tarilor unde costurile in domeniu sunt mai reduse sa nu fie suprasolicitate, iar mediul si sanatatea cetatenilor din aceste tari sa nu fie afectate”, a declarat ministrul mediului. Acesta a precizat si faptul ca in prezent se realizeaza o analiza pe fiecare sector din domeniul managementului deseurilor, impreuna cu reprezentanti ai sectorului privat, al caror rol in domeniu trebuie sa creasca.

Noua propunere de Directiva va introduce obiective de mediu si va clarifica conceptele de valorificare si eliminare a deseurilor, va stabili standarde minime sau o procedura pentru stabilirea acestor standarde pentru un numar de operatiuni de management al deseurilor, solicitand de asemenea dezvoltarea de programe nationale de prevenire a generarii deseurilor.

Prin propunerea de Directiva Cadru privind deseurile se va realiza o revizuire generala a actualei Directive Cadru si se vor prelua prevederile Directivei privind deseurile periculoase si Directivei privind eliminarea uleiurile uzate, care urmeaza sa fie abrogate. Prin aceasta propunere se are in vedere aplicarea celei mai bune reglementari (Better Regulation) in domeniul deseurilor, urmarindu-se integrarea prevederilor Directivelor mentionate, precum si o simplificare a cadrului legal specific.

Proiectul de Directiva este in deplina concordanta cu principiul prevenirii si minimizarii deseurilor, incurajand valorificarea materiala si energetica a deseurilor, precum si reutilizarea si, de asemenea, cu principiul autosuficientei aplicat in eliminarea deseurilor atat la nivelul Uniunii Europene, cat si al fiecarui Stat Membru in parte.

Directiva privind deseurile are o importanta foarte mare pentru Romania in contextul in care acest sector este deosebit de dificil si costisitor (Romania a obtinut 5 perioade de tranzitie pentru sectorul privind managementul deseurilor, cea mai lunga fiind acordata pana la 16 iulie 2016, pentru implementarea Directivei privind depozitarea deseurilor; implementarea tuturor directivelor din acest sector presupunand un efort financiar de circa 3,8 miliarde Euro).

La dezbatere au participat, alaturi de ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile si membri ai Comisiilor de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor si Senat, specialisti ai MMDD si ai altor ministere implicate, alaturi de reprezentanti ai patronatelor, ai administratiei publice locale si ai unor societati comerciale, asociatii profesionale, organizatii nonguvernamentale de mediu, institute de cercetare si institutii de invatamant superior de profil.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 92