Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierii din 14 state UE si Croatia au solicitat la Bucuresti mentinerea unei alocari consistente pentru Politica de Coeziune

Vineri, 1 iunie, prim-ministrii si alti inalti oficiali ai celor 15 state din grupul „Prietenii Coeziunii” - Bulgaria, Republica Cehia, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Spania - s-au reunit la Bucuresti, in cadrul conferintei „Provocari si oportunitati ale viitorului Buget UE”.

Conferinta, la care a participat si Jose Manuel Barosso, presedintele CE, a avut ca scop transmiterea unui mesaj comun privind necesitatea mentinerii unei alocari semnificative pentru Politica de Coeziune in viitorul exercitiu financiar al UE. Acest mesaj vine ca raspuns la presiunile statelor net contributoare de a reduce bugetul politicii de coeziune si implicit a alocarilor destinate statelor beneficiare, in curs de dezvoltare.

La finalul dezbaterilor, oficialii prezenti la conferinta de vineri au formulat o declaratie comuna de sustinere a politicii de coeziune, mentionand ca aceasta reprezinta „cel mai important instrument financiar al strategiei Europa 2020”, contribuind in ultimii 10 ani la crearea a 2,4 milioane de locuri de munca la nivelul intregii UE.

Astfel, in declaratia semnata de reprezentantii celor 15 state se arata ca politica de coeziune ramane „un important instrument pentru investitii aflat la dispozitia UE in vederea stimularii cresterii, ocuparii si competitivitatii la nivelul regiunilor”, necesitand un nivel de finantare adecvat, in scopul reducerii blocajelor si consolidarii pietei unice.

„Toti participantii considera fondurile de coeziune esentiale pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor in cadrul UE, acestia nu sunt bani pe care statele mai bogate ii dau catre statele mai sarace, ci reprezinta, de fapt, principalul element al politicii de dezvoltare, de creare de locuri de munca si de relansare economica, pe care Uniunea Europeana trebuie si il promoveaza in perioada imediat urmatoare”, a declarat premierul Victor Ponta la finalul conferintei.

Cu toate ca o reforma a politicii de coeziune este necesara, reducerea bugetului aferent acesteia nu constituie o solutie, existand riscul adancirii disparitatilor de dezvoltare intre statele membre si intre regiuni. Mai degraba, reforma trebuie sa vizeze asigurarea unui echilibru intre simplificarea mecanismului de implementare a politicii de coeziune si eficacitatea cheltuielilor, astfel incat sumele alocate acestei politici sa fie utilizate pentru a raspunde cat mai bine la nevoile specifice ale statelor membre si ale regiunilor.

„In egala masura, s-a subliniat si sprijinit ideea unui mod mult mai pragmatic, mai eficient de folosire a acestor fonduri de coeziune si structurale si cresterea capacitatii tarilor membre privind absorbtia respectivelor fonduri”, a adaugat premierul Ponta. Prin urmare, este necesara nu o reducere a cheltuielilor, ci o imbunatatire a calitatii acestora, reprezentantii statelor semnatare considerand ca dezbaterea privind eficacitatea politicilor UE trebuie sa stea la baza negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.

In ceea ce priveste Romania, Ponta a subliniat ca problema nu o reprezinta neaparat reducerea alocarii, ci mai degraba capacitatea redusa de a cheltui fondurile disponibile. Astfel, desi Romania a beneficiat de o alocare consistenta in exercitiul financiar 2007-2013, nu a reusit sa cheltuiasca decat o mica parte a sumei alocate, fiind in continuare pe ultimul loc in clasamentul privind rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 122