Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

OUG privind regimul veniturilor incasate de autoritatile contractante pe parcursul licitarii si implementarii contractelor din cadrul proiectelor ex-ISPA si PHARE

OUG privind regimul veniturilor incasate de autoritatile contractante pe parcursul licitarii si implementarii contractelor din cadrul proiectelor ex-ISPA si PHARE

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, regimul veniturilor incasate de autoritatile contractante pe parcursul licitarii si implementarii contractelor din cadrul proiectelor ex-ISPA si PHARE finantate de Uniunea Europeana.

Actul normativ stabileste categoriile de cheltuieli care pot fi efectuate din veniturile incasate de catre autoritatile contractante din vanzarea documentatiei de atribuire, din executarea garantiilor bancare sau din sumele retinute si penalitati de intarziere in executarea obligatiilor contractuale, precum si din dobanzi, avand in vedere ca aceste venituri trebuie sa fie introduse imediat in finantarea proiectelor si fluxul de plati.

Veniturile incasate din vanzarea documentatiei de atribuire se utilizeaza pentru acoperirea costurilor administrative in scopul organizarii si desfasurarii procedurii de achizitie.

Veniturile incasate din executarea garantiilor de buna executie din sumele retinute si garantiile bancare aferente acestora si din penalitatile de intarziere in executarea contractelor se utilizeaza pentru remedierea defectiunilor rezultate din culpa contractantului si continuarea implementarii proiectelor si pentru costurile suplimentare rezultate inclusiv ca urmare a extinderii sau relicitarii contractelor, cauzate din culpa contractantului.

Veniturile incasate din dobanzi acumulate in contul proiectelor ex-ISPA, pentru fondurile transferate de Comisia Europeana, se utilizeaza pentru inlocuirea co-finantarii nationale a cheltuielilor eligibile si pentru alte cheltuieli eligibile pentru proiect, cu acordul Comisiei Europene.


Informatii de background:

in perioada 2000-2006, Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri nerambursabile in cadrul programelor ISPA si PHARE, destinate imbunatatirii infrastructurii in domeniul protectiei mediului si a transporturilor, a constructiei institutionale si dezvoltarii economice si sociale.

in scopul indeplinirii obiectivelor stabilite prin Memorandumurile de finantare si Acordurile de finantare semnate intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, autoritatile contractante semneaza contracte pentru executie de lucrari, prestari servicii si livrare de echipamente. in cursul procesului de achizitii, atat in etapa de licitatie, cat si pe parcursul implementarii contractelor, pot sa apara o serie de venituri din vanzarea caietelor de sarcini, executarea garantiilor bancare, sau din sumele retinute si penalitati de intarziere in executarea obligatiilor contractuale, precum si din dobanzi.

Ca urmare a consultarilor cu expertii Comisiei Europene, a rezultat ca aceste venituri trebuie sa fie utilizate in cadrul proiectelor care le-au generat pentru efectuarea de plati in conformitate cu criteriile de eligibilitate din Memorandumurile de finantare, Acordurile de finantare sau Deciziile Comisiei Europene.

Textul Ordonantei de Urgenta

Sursa:Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 104