Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Concentrarea tematica a fondurilor si parteneriatele public-private, in centrul discutiilor despre politica de coeziune 2014-2020

Consiliul Afaceri Generale al UE (CAG) s-a reunit marti, 26 iunie la Luxemburg pentru a conveni asupra unor noi elemente ale viitoarei politici de coeziune a UE. Romania a fost reprezentata de ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

In vederea imbunatatirii eficientei si eficacitatii cheltuielilor efectuate in cadrul politicii de coeziune, CAG a ajuns la un acord de principiu referitor la patru blocuri tematice din pachetul de negociere pentru viitorul exercitiu bugetar 2014-2020.

Cele patru blocuri tematice vizeaza:

  • Concentrarea tematica a fondurilor pe un numar limitat de obiective, in concordanta cu obiectivele Strategiei Europa 2020 si tinand cont de nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale UE. Totodata, s-a avut in vedere stabilirea unor ponderi minime a cheltuielilor cu ocuparea fortei de munca, incluziunea sociala si educatia in alocarea pentru politica de coeziune
  • Cadrul de performanta presupune stabilirea unor reguli privind posibilitatea suspendarii sau anularii finantarii in cazul esecului de a atinge obiectivele stabilite.
  • Instrumentele financiare. Cele cinci fonduri (FEDR, FSE, FC, FEADR, FEPAM) vor putea fi utilizate pentru sprijinirea unor instrumente financiare precum imprumuturile, garantiile sau alte instrumente de impartire a riscurilor, cu conditia ca acestea sa vizeze nevoi specifice ale pietei.
  • Proiectele generatoare de venit si parteneriatele public-private. Acest bloc tematic vizeaza investitiile care genereaza venituri dupa finalizarea lor, precum lucrarile de infrastructura. CAG a cazut de acord asupra reducerii cheltuielilor eligibile ale unui proiect co-finantat de UE in functie de potentialul proiectului de a genera venituri. Totodata, Consiliul a prevazut utilizarea celor 5 fonduri pentru sprijinirea proiectelor implementate in cadrul parteneriatelor public-private.

Nu in ultimul rand, in cadrul reuniunii CAG a avut loc o noua dezbatere legata de viitorul cadru financiar multianual al UE 2014-2020. In acest context, Romania si-a reiterat sustinerea fata de propunerea avansata de CE, pledand pentru stabilirea unui buget care sa permita atingerea tintelor legate de crestere economica, ocuparea fortei de munca si coeziune sociala.

In ceea ce priveste anvelopa financiara pentru politica de coeziune in urmatoarea perioada de programare, ministrul afacerilor europene Leonard Orban a respins categoric orice „dubla plafonare”, fiind de parere ca nu mai trebuie adaugate conditii suplimentare la limitarea la 2,5% din PIB propusa de Comisia Europeana. Romania a reliefat si importanta mentinerii unei cofinantari de 85 % de catre UE atat pentru politica de coeziune, cat si pentru politica agricola comuna, ministrul Orban facand referire si la posibilitatea continuarii sistemului de prefinantare la inceputul perioadei de implementare a proiectelor.

„Stadiul la care s-a ajuns in pregatirea documentelor de negociere pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 reprezinta un bun punct de plecare pentru viitoarea presedintie cipriota a Consiliului UE, care debuteaza la 1 iulie”, a apreciat ministrul Leonard Orban, subliniind ca, „din punctul de vedere al Romaniei, mai sunt insa elemente care necesita imbunatatiri semnificative”.

Sursa: www.maeur.ro

Vizualizări: 158