Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ANRMAP – autoritate de reglementare, nu agentie de consultanta

La conferinta „Achizitiile publice, frana sau factor de progres pentru crestere economica” organizata saptamana trecuta de catre Finantistii in colaborare cu BizLawyer, s-a readus in discutie eventualitatea unei reconfigurari a rolului pe care il are ANRMAP in sistemul public. Motivul pentru care se doreste ca acesta sa ramana doar autoritate de reglementare rezida in faptul ca mecanismul de emitere a punctelor de vedere face ca raspunderea autoritatilor contractante sa fie preluata de ANRMAP. Mai mult, multiplele solicitari primite de ANRMAP determina ca „intreg personalul de la Directia Generala de Reglementare sa nu faca altceva decat sa emita puncte de vedere”, a declarat Lucian Vladescu, presedintele institutiei. Sistemul punctelor de vedere va fi inlocuit, potrivit acestuia, cu o serie de instructiuni sau ordine care sa rezolve cazurile primite intr-o abordare generala.

De asemenea, ANRMAP va solicita ca pragul de 15 000 de euro de la care autoritatile contractante sunt obligate sa initieze procedurile de achizitii publice sa fie ridicat. Aceasta solicitare vine in contextul in care Romania se afla la acelasi nivel la care s-a aflat si in 2006, la momentul adoptarii Ordonantei 34, cu toate ca pragurile care sunt prevazute in directivele UE pentru initierea procedurilor de achizitie publica au fost intre timp ridicate. Totodata, in urma semnalelor primite din piata s-a constatat ca, in mod frecvent, preturile la care se fac achizitiile pentru contractele de valoare relativ redusa sunt mai mari in cazul in care se parcurge o procedura de achizitii publice decat in momentul efectuarii unei achizitii directe.

Nu in ultimul rand, ANRMAP are in vedere si modificarea legislatiei referitoare la verificarea documentatiei de atribuire, astfel incat parcurgerea caietului de sarcini in vederea identificarii eventualelor criterii de selectie si atribuire inserate in mod abuziv de catre autoritati sa nu mai fie obligatorie. Astfel, ANRMAP va verifica numai fisa de date a achizitiei, iar in cazul in care autoritatile contractante vor insera criterii de selectie in cuprinsul caietului de sarcini, acestea nu vor mai putea fi avute in vedere in evaluarea si selectia ofertei pentru atribuirea contractelor de achizitie publica. O alta modificare legislativa presupune ca documentatiile de atribuire sa fie evaluate de catre ANRMAP numai in situatiile in care valoarea estimata a contractelor este mai mare decat pragurile prevazute de Ordonanta 34 pentru procedurile de cerere de oferta – 125 000 de euro pentru produse si servicii, respectiv 4 850 000 de euro pentru lucrari.

Iustina Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 99