Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat OUG pentru modificarea si completarea Ordonantei nr. 40/2006 pentru aprobarea si finantarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor

Guvernul a aprobat OUG pentru modificare si completarea Ordonantei nr. 40/2006 pentru aprobarea si finantarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de joi, 28 iunie 2007, ORDONANtA DE URGENta pentru modificarea si completarea Ordonantei nr. 40/2006 pentru aprobarea si finantarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor.

Prezentul act normativ a fost elaborat in scopul imbunatatirii infrastructurii de mediu in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana pentru cap. 22 „Protectia mediului inconjurator”.

Acest act normativ este necesar pentru redefinirea programelor prioritare de mediu si gospodarire a apelor, in sensul extinderii domeniului de aplicabilitate cu programe pentru implementarea si realizarea proiectelor de investitii, in vederea atingerii standardelor necesare autorizarii gradinilor zoologice, lucrari pentru diminuarea efectelor produse de schimbarile climatice, reabilitarea zonelor poluate istoric, reabilitarea si extinderea infrastructurii in parcurile nationale, parcurile naturale si in ariile naturale protejate.

Totodata, au fost eliminate prevederile care limitau realizarea programelor in functie de anumite bazine hidrografice, judete sau localitati, creandu-se astfel posibilitatea derularii si implementarii programelor prioritare de mediu si gospodarire a apelor pe intreg teritoriul tarii.

Din cauza duratei mari de executie a lucrarilor pentru realizarea obiectivelor de investitii din cadrul programelor, pentru executarea acestora in conformitate cu normele si reglementarile aprobate, se impune prelungirea duratei de implementare a programelor pana in anul 2012, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Investitiile care se vor realiza prin implementarea programelor prevazute in prezentul proiect de act normativ vor genera imbunatatirea calitatii factorilor de mediu, cresterea volumului de servicii publice de alimentare cu apa si canalizare-epurare si cresterea calitatii vietii. Noi locuri de munca si oportunitati de investitii pentru operatorii economici vor aparea pe toata perioada de implementare a programelor prioritare.

Actul normativ nu are un efect financiar asupra bugetului general consolidat. Prin prevederile sale, prezentul act normativ stabileste doar mecanismul de sustinere financiara a autoritatilor administratiei publice centrale si locale in realizarea proiectelor de investitii cuprinse in programele multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor si aproba aceste programe si sursele de finantare posibile, fara sa indice ca singura sursa bugetul de stat sau sa stabileasca o valoare a investitiilor. Cuantumul investitiilor necesare si procentajul de cofinantare din bugetul de stat se vor stabili ulterior, prin Hotarari de Guvern.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 147