Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri REGIO pentru reabilitarea unui sit industrial din Odorheiu Secuiesc

Proiectul prin care pe terenul aflat in proprietatea Consiliului Judetean Harghita unde a functionat Centrul de Protectie a Plantelor si Carantina Fitosanitara din municipiul Odorheiu Secuiesc se va edifica un modern incubator de afaceri, a fost contractat la Miercurea Ciuc. Contractul de finantare nerambursabila a fost semnat de domnul Csaba Borboly, presedintele Consiliului Judetean Harghita si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Proiectul este finantat din fondurile Programului Operational Regional, domeniul major de interventie 4.2, destinat reabilitarii siturilor industriale abandonate, program gestionat de catre ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.

In municipiul Odorheiu Secuiesc, in vechiul centru pentru protectia plantelor s-au desfasurat activitati economice si industriale, aici fiind depozitate materialele fitosanitare, in vederea ambalarii si distributiei materialelor destinate ingrijirii plantelor. Dupa reorganizare, centrul amintit impreuna cu terenul si cladirile aferente au ajuns in proprietatea Consiliului Judetean Harghita. Premergator elaborarii prezentului proiect s-a realizat un studiu care a avut ca scop evidentierea gradului de poluare al sitului industrial mai sus amintit. Studiul a fost realizat prin evaluarea rezultatelor si probelor obtinute dupa 5 forari realizate in acest sens, fiind determinata poluarea solului si a apei la nivelul panzei freatice. In concluziile acestui studiu se precizeaza ca solul de sub cladirile in care a functionat centrul si inclusiv cladirile sunt grav poluate cu compusi chimici corozivi si toxici.

Proiectul “Centru Inovativ de Dezvoltare Economica in judetul Harghita – ”Harghita Business Center” – Incubator de Afaceri” este cel de-al doilea proiect contractat la nivelul regiunii Centru, din fonduri Regio, pe domeniul destinat reabilitarii siturilor industriale poluate si abandonate. Valoarea totala a cererii de finantare este de aproape 9,5 milioane lei, din care 4,43 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre Consiliul Judetean Harghita. Diferenta dintre cele doua sume reprezinta contributia adusa de beneficiar la realizarea proiectului. Beneficiarul fondurilor isi propune, pe parcursul celor 19 luni de implementare, crearea unor facilitati logistice pentru noi investitori, prin reabilitarea sitului industrial si amenajarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pe platforma fostului centru de protectie a plantelor.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 135