Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii de fonduri UE: Nu ne pedepsiti la gramada!

Comisia Europeana a decis aplicarea unor sanctiuni pentru mai multe programe finantate din bani europeni. Administratorii de proiecte sustin ca nu e corect ca ei sa plateasca pentru greselile statului.

In randul expertilor si al beneficiarilor de fonduri europene exista doua mari preocupari la care Guvernul si autoritatile de management nu au si nici nu au dat semne ca vor cauta solutii urgent. Prima chestiune este aplicarea generalizata a corectiilor. Pentru ca POSDRU este programul in iminenta situatie de a fi supus corectiilor, beneficiarii consultati de „Adevarul" au explicat ca nu este corect sa fie sanctionate proiecte la pachet. „E ca si atunci cand generalizam pripit clasa politica in ansamblul ei. Iar atunci cand o facem, unii dintre politicieni se simt, pe buna dreptate, deranjati, cerandu-ne sa ii evaluam diferentiat si sa ii judecam luand in considerare multitudinea faptelor lor. Este ceea ce doresc acum si beneficiarii POSDRU. Din cele peste 4.000 de proiecte in implementare, sa fie aleasa neghina, data la o parte si sanctionata, astfel incat sa ramana doar proiectele curate. Cred ca e timpul ca guvernul sa inceapa sa se comporte adecvat din punct de vedere managerial", a declarat pentru „Adevarul" Dragos Jaliu, consultant pe fonduri europene si Managing Partner al Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro.

Beneficiarii de proiecte au semnalat deja, printr-o scrisoare adresata „Adevarul", faptul ca este nedreapta incercarea autoritatilor statului de a transfera catre beneficiari responsabilitatea greselilor pe care le-a facut Romania in implementarea proiectelor POSDRU, desi majoritatea sunt greseli de sistem care dovedesc ca statul roman nu a fost pregatit nici legislativ si nici procedural pentru faza de implementare. "Situatia este foarte grava, majoritatea beneficiarilor sunt in pragul falimentului din cauza datoriilor catre salariati, furnizori, stat sau banci", a aratat Marie Jeanne Iordache, coordonator de proiecte finantate din fonduri structurale.

Starea de fapt: cinci programe cu sanctiuni

Ministerul Afacerilor Europene arata ca urmeaza sa inceapa „in curand" procesul de conciliere intre CE si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana in octombrie 2011 in cadrul celor patru programe pentru care s-au intrerupt platile la inceputul lunii iulie. Este vorba despre Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), PO Regional (POR), POS Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si POS Mediu (POS Mediu). De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele platite de la bugetul UE catre bugetul national.

Ministerul Afacerilor Europene arata ca respectivele corectii ar urma sa fie impuse din cauza problemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice in perioada 1 ianuarie 2007 - octombrie 2011. In decembrie 2011, CE a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele care fusesera intrerupte in iulie 2011, iar reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor.

Pentru mai multe detalii click aici

Sursa: www.adevarul.ro


Vizualizări: 127