Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dilema Guvernului: tinta de deficit sau proiectele UE

Dupa ce Comisia Europeana a decis sa opreasca Romaniei finantarea pe trei programe importante, Guvernul ramane cu sarcina uriasa de a face rost de bani pentru ducerea la bun sfarsit a proiectelor.

Comisia Europeana a decis saptamana trecuta sa presuspende Romaniei cea mai mare parte din trei programe – Transport, Regional si Cresterea competitivitatii, si sa aplice corectii financiare de aproximativ 600 de milioane de euro. In acest caz, Guvernul Ponta are putine variante. In oricare dintre ele, va trebui sa stea cu ochii pe deficitul bugetar.

Prima problema pe care trebuie sa o rezolve este cea a corectiilor. Din cauza numeroaselor nereguli din sistem si a faptului ca sistemul de management si control nu a depistat fraudele, coruptia si problemele pe cheltuirea banilor UE, iar aceste „scapari“ au fost descoperite de auditul Bruxelles-ului, Comisia Europeana trebuie sa aplice corectii financiare. Ele sunt stabilite pe POS DRU (Reurse Umane) la 25%, dar sunt cerute si pe celelalte patru programe operationale dintre care trei sunt presuspendate de Comisia Europeana.

In total, aproximativ 600 de milioane de euro trebuie luati inapoi de la beneficiarii de proiecte. Banii pot fi folositi pe proiecte sanatoase, a precizat Shirin Wheeler, purtatorul de cuvant al cabinetului comisarului pentru politica regionala Johannes Hahn.

Ce pune Guvernul in loc

A doua problema, si mai complicata, este legata de fondurile pe care Ministerul Finantelor trebuie sa le puna in loc in lipsa finantarii de catre Bruxelles, deja oprita de patru luni. Decizia de presuspendare inseamna cel putin inca doua luni in care fondurile nerambursabile nu vor veni.

Guvernul a avut deja o problema in a acoperi, prin credite de la Trezorerie, deficientele pe POS DRU. Abia a facut rost de jumatate din bani pentru ca multe proiecte si beneficiari riscau sa intre in faliment. Cu patru programe suspendate si cheltuieli electorale, solutiile devin complicate in ecuatia mentinerii deficitului bugetar.

Ce spun consultantii

„Ingrijorator nu este anuntul de presuspendare al Comisiei Europene pentru cele trei programe operationale. Il asteptam de ceva vreme, am stat cu nasul lipit de geam ca sa vedem cand ajunge. Din pacate, si autoritatile au stat la fel (…) Constat o ingrijoratoare lipsa de reactie a autoritatilor si o stare usor defetista in care ne scaldam. Parca s-a evaporat si ultima urma de responsabilitate, cea care de obicei ne face sa reactionam in momente critice“, a declarat, pentru „Adevarul“, Dragos Jaliu, managing partner al Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro.

Potrivit acestuia, autoritatile fie nu au reactionat, fie au reactionat heirupist si deloc profesionist la semnalele de alarma trase de beneficiari, de societatea civila sau de mediul de afaceri.

„Este momentul ca Guvernul sa-si asume situatia si sa inceapa sa priveasca beneficiarii proiectelor europene ca pe niste parteneri de acelasi rang, nu doar declarativ. Altfel, beneficiarii vor sfarsi sufocati de «grija declarativa» a celor de la guvernare“
, a mai spus Jaliu.

Lipsa comunicarii, o problema

Experti, manageri si beneficiari din interiorul sistemului arata ca Romania a ajuns in aceasta situatie, in principal, din cauza autoritatilor centrale, a caror atitudine au catalogat-o de la incompetenta si pana la rea-vointa. „Anumite persoane-cheie de la varful managementului fondurilor europene stiau ca aici se va ajunge. Mai grav este ca inca mai cred ca merge cu carpeli. La Bruxelles nu mai pacalim pe nimeni“, a declarat, pentru „Adevarul“, unul dintre managerii din sistem.

Alti experti au spus ca una dintre marile probleme ale managementului sistemului este lipsa de trasparenta si ignorarea consultarilor cu oamenii din sistem ori coordonatorii de proiecte. „Ei (n.r. - functionarii din Autoritatile de management) nu discuta cu nimeni. Fac ce cred ei, dar nu se uita in sistem sa intrebe «Bai idiotule, ce probleme ai? Ca uite, am depistat ca pe achizitii se intampla peste tot asta»“, a precizat unul dintre beneficiari.

Stadiul programelor

  • Programul Operational (PO) Regional (3,4 miliarde de euro: presuspendat, corectii intre 10 si 25%.
  • POS Dezvoltarea Resurselor Umane (3,5 miliarde de euro): suspendat, corectii de 25%.
  • POS Cresterea Competitivitatii Economice (2,5 miliarde de euro): presuspendat.
  • POS Mediu (3,8 miliarde de euro): doar corectii de 10-25%.
  • POS Transporturi (4,5 miliarde de euro): presuspendat, corectii de 10-25%.

Sursa: Adevarul

Vizualizări: 108