Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul Social European - pentru eliminarea diferentei de remunerare intre femei si barbati

Uniunea Europeana propune politici in vederea eliminarii discriminarilor existente, inca, la locul de munca.

Femeile castiga mai putin decat barbatii: o diferenta de -15%. Acest procent a ramas constant in ultimii zece ani, in ciuda numarului din ce in ce mai mare de femei active pe piata muncii. Femeile ocupa sase din cele opt milioane de locuri de munca create in Uniunea Europeana incepand din anul 2000. in plus, femeile reprezinta 59% dintre absolventii invatamantului superior. Va veti intreba de ce situatia stagneaza si nu reflecta epoca in care traim.

„Aceasta situatie este absurda si trebuie sa fie schimbata”, a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca dl Vladimír Špidla, la publicarea unui nou raport care arata cum ar putea Uniunea Europeana elimina diferentierea intre femei si barbati. Problema este complexa, cauzata de numerosi factori. Adesea, motivele sunt ascunse. Nu este o situatie usor de rezolvat, a explicat comisarul Špidla. in comparatie cu barbatii, femeile lucreaza mai des cu jumatate de norma sau chiar fara a fi remunerate. Adesea, in sectoarele cu forta de munca preponderent feminina, insasi nivelul de remunerare este mai scazut.

Competente considerate, de obicei, tipic feminine sunt deseori mai putin valorizate. Ocupatiile care necesita calificari similare tind sa fie mai slab remunerate atunci cand lucratorii sunt, in principal, femei. De exemplu, dadacele castiga mai putin decat mecanicii auto, casierele - mai putin decat muncitorii in depozite, iar asistentele medicale - mai putin decat politistii.

Deseori femeile isi intrerup cariera pentru a se consacra familiei, ceea ce le diminueaza sansele de a ajunge in functii de conducere. Cu toate acestea, conform unui sondaj publicat in prima parte a anului curent, ocuparea mai multor functii de conducere de catre femei este considerata un element pozitiv de catre marea majoritate a societatii (77%).

Uniunea Europeana a identificat patru directii de actiune in vederea eliminarii diferentei de remunerare intre femei si barbati:

  • mai buna aplicare a legilor in vigoare;
  • includerea masurilor de combatere a diferentei de remunerare in politicile nationale de ocupare a fortei de munca si exploatarea intregului potential al Fondului Social European;
  • promovarea remunerarii egale in randul angajatorilor, prin responsabilizarea lor sociala;
  • incurajarea schimbului de bune practici in intreaga Uniune Europeana.

UE considera ca obtinerea unor rezultate concrete depinde de implicarea tuturor partilor interesate si de abordarea tuturor aspectelor identificate. Recenta foaie de parcurs pentru egalitatea intre femei si barbati are ca scop sa abordeze aceasta diferenta de remunerare intr-un mod adecvat secolului XXI

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 81