Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mai multe personalitati europene indeamna liderii UE sa sprijine Erasmus

Peste 100 de personalitati europene din lumea artei, a invatamantului, a literaturii, a economiei, a filozofiei si a sportului au semnat o scrisoare deschisa adresata sefilor de state si de guverne din UE in sprijinul programului de schimb de studenti Erasmus, aflat in pericol. Printre semnatari, care provin din toate statele membre ale UE, se numara regizolul spaniol Pedro Almodovar, Sandro Rosell, presedintele FC Barcelona, profesorul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel si mai multi campioni olimpici. Acestia se fac ecoul unor preocupari legate de faptul ca atat locurile pentru studenti din cadrul schemei, cat si bursele ar putea fi reduse drastic din cauza disputelor cu privire la bugetele 2012 si 2013 ale UE.

Programul se confrunta deja in acest an cu un deficit de 90 de milioane EUR si exista temeri ca situatia se va inrautati in 2013. In ultimii 25 de ani, Erasmus a permis unui numar de aproximativ trei milioane de tineri europeni sa studieze in strainatate. Mai recent, Erasmus a sprijinit si stagii in intreprinderi din strainatate. O intreaga generatie a invatat ce inseamna a trai si a lucra alaturi de persoane dintr-o alta cultura, precum si a-si dezvolta competentele si versatilitatea care sunt vitale pentru piata moderna a muncii.

In scrisoare se avertizeaza ca, daca bugetele 2012 si 2013 ale UE nu sunt suficiente pentru a respecta promisiunile facute deja studentilor pe baza unor angajamente adoptate in prealabil, „este posibil ca mii de studenti sa rateze o experienta care le-ar putea schimba viata”.

Amenintarea la adresa programului nu putea veni intr-un moment mai rau pentru tinerii europeni. Somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut cu jumatate de la inceputul crizei si, in prezent, unul din cinci tineri europeni (adica peste cinci milioane de persoane) nu are un loc de munca.

Scrisoarea cere ca investitiile in educatie si formare sa constituie nucleul reactiei la criza a Europei, evidentiind si planurile Comisiei privind sporirea oportunitatilor de care dispun tinerii pentru a-si dezvolta competentele si capacitatile necesare in vederea angajarii in cadrul noului program „Erasmus pentru toti”, care urmeaza sa fie lansat in 2014.

In concluzie, se precizeaza ca: „Erasmus pentru toti va costa mai putin de 2% din bugetul total al UE. In urmatoarele saptamani, dumneavoastra, sefii de guverne ai UE, veti avea o ocazie unica in viata de a aproba noul program si de a-i aloca resursele de care are nevoie. Tinerii nostri merita acest lucru. Este in joc viitorul nostru.”

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a salutat publicarea scrisorii. „De 25 de ani, programul Erasmus schimba vietile tinerilor si le deschide noi orizonturi.Ii doresc viata lunga! Tinerii au trebuit sa duca greul crizei. Acum, mai mult ca niciodata, au nevoie de ajutorul nostru. Sunt mandra si miscata de faptul ca atat de multi oameni, cu preocupari atat de diferite, au iesit in fata pentru a-si declara sprijinul pentru Erasmus.”

Pentru a consulta scrisoarea si lista semnatarilor, click aici.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 76