Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajunsi la capatul puterilor si la fundul sacului, beneficiarii POSDRU au renuntat pana si la camasile de pe ei

Beneficiarii POSDRU continua sa traga semnale de alarma disperate. Acestia au iesit, astazi, din nou in strada, de data aceasta in fata Ministerului Finantelor, cerand vehement ca autoritatile sa ia atitudine pentru respectarea angajamentelor de plata catre beneficiari.

Dupa ce la sfarsitul lunii trecute, beneficiarii nemultumiti si-au ilustrat disperarea si efortul financiar facut depunand, in mod simbolic, la Ministerul Finantelor, ultimele monede cu care puteau credita functionarea programului, astazi, acestia si-au scos, la propriu, camasile de pe ei si le-au depus pe treptele aceluiasi minister.


Sursa foto: Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale

Gestul simbolic prin care acestia au dorit sa-si arate dezacordul profund fata de dezinteresul autoritatilor statului pentru situatia disperata in care blocajul financiar al POSDRU le-a adus proiectele si organizatiile, a fost precedat de o conferinta de presa in cadrul careia a fost prezentat un Memorandum adresat Ministrului Finantelor, Florin Georgescu, prin care i se solicita alocarea de la bugetul de stat a sumelor necesare platilor restante pe rambursari.

Prin intermediul acestui demers, organizatorii au tinut sa atraga atentia ca, in ciuda promisiunilor de deblocare a programului si de sprijin acordat beneficiarilor POSDRU, situatia se mentine disperata. Mai mult decat atat, si pe celelalte programe operationale beneficiarii incep sa resimta efectul lipsei acute de fonduri si al blocajului platilor interne.

“Este pusa in pericol intrega investitie europeana, se inchid servicii sociale incepute, se inchid proiecte pentru mici intreprinderi, se inchid proiecte pentru agricultori, se inchid proiecte care asigurau locuri de munca, se inchid proiecte de calificare”, a declarat Oana Preda de la Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale.

Conform estimarilor organizatorilor protestului, peste 3.000 de organizatii sunt angajate in aceasta hora a blocajelor, in care statul le este “dator vandut”.

Beneficiarii ameninta ca nu se vor mai implica in proiecte cu finantare europeana pana cand sistemul nu va functiona, iar autoritatile nu-si vor da interesul asa cum ar fi normal. Florin Pogonaru, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania declara ferm ca, in lipsa unui sistem in care “sa avem un Presedinte care se ocupa de negocierea fondurilor si care este judecat numai in functie de rezultate si un Prim-ministru efectiv lesinand la masa de discutii pentru a afla de ce s-au blocat fondurile”, nu va mai accesa fonduri europene, si alti beneficiari impartasind aceeasi parere.

O alta acuza adusa reprezentantilor autoritatilor publice este ca acestia nu stabilesc in mod realist prioritatile si ca de fiecare data exista un lobby mai puternic care are de rezolvat o problema mai urgenta. Cei prezenti la protest s-au aratat nemultumiti ca, in timp ce pe POSDRU nu se respecta angajamentul de plata facut la sfarsitul lunii septembrie, se acorda totusi sume importante de la bugetul de stat pentru reparatia lacaselor de cult sau pentru anumite firme.

Georgescu – “principalul vinovat”, Orban – “ministru decorativ”


“Orban este un ministru decorativ, e ornamental, drept pentru care ii cerem demisia astazi”, a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei “Salvati Dunarea si Delta”, motiv pentru care atentia organizatorilor demersului s-a indreptat exclusiv catre ministrul Finantelor, Florin Georgescu, pe care il considera principalul vinovat de situatia platilor pe programele operationale si de modul in care se stabilesc prioritatile bugetare.

Pe langa reluarea platilor, prin memorandumul transmis ministrului Finantelor, se solicita:

  • Derogarea de la plata penalitatilor aferente neplatii taxelor si impozitelor catre stat;
  • Transparenta decizionala si procedurala;
  • Asumarea responsabilitatii pentru problemele existente la nivelul autoritatilor;
  • Respectul fata de beneficiari.

Protestatarii s-au declarat increzatori ca demersul de astazi nu va ramane fara rezultate si au atras atentia ca astfel de manifestari vor continua pana cand autoritatile responsabile vor veni cu solutii reale si imediate la problemele existente.

Descarca Memorandumul adresat ministrului Finantelor

Iustina Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 143