Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima runda a negocierilor viitorului buget UE: Agricultura si Coeziunea – principalele beneficiare ale suplimentarilor de fonduri

Discutiile din cadrul primei zile a Consiliului European de la Bruxelles pe marginea bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020 au plecat de la propunerea presedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, de alocare a 972 miliarde de euro, mai mult decat cifra de 890 miliarde inaintata de premierul britanic, David Cameron, si mai putin decat propunerea initiala a Comisiei, de peste o mie de miliarde de euro.

“Facem precizarea ca aceasta noua propunere de constructie a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene este sustinuta in acest moment si de presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care negociaza impreuna pe aceasta formula cu statele membre”, precizeaza intr-un comunicat domnul Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al al presedintelui Romaniei.

Schita bugetului de la care au pornit negocierile de noaptea trecuta propune o redistribuire a reducerilor in cadrul capitolelor bugetare fata de cele vehiculate anterior. Conform EUObserver, Agricultura (cu o crestere de 8 miliarde de euro) si Coeziunea (cu o suplimentare de 10,6 miliarde fata de suma propusa intr-o prima faza) sunt principalele beneficiare ale compromisului la aceasta ora. Taierile de fonduri au fost indreptate, in special, catre Facilitatea “Connecting Europe”, programul spatial Galileo si programele de ajutor pentru tarile candidate. Cheltuielile administrative ale institutiilor Uniunii Europene raman la un nivel neschimbat fata de perioada finanaciara actuala.

Cu toate acestea, presedintele Parlamentului European, domnul Martin Schultz si-a exprimat indoiala ca in cadrul intalnirilor din aceste doua zile se va ajunge la un compromis. “Se pare ca exista foarte putin spatiu de manevra”, a declarat acesta.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Presedintia Romaniei, www.euobserver.com

Vizualizări: 91