Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Agriculturii: Este posibil ca in anul 2020 sa ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar

”Am aderat la UE la 1 ianuarie 2007 si-n primul an am avut 25% din cat primeste un fermier din vechile state membre. Sigur ca in fiecare an s-au adunat 5%, 10%. Am incercat de la bugetul de stat sa aducem fonduri suplimentare. Insa, bugetul de stat, asa cum stiti, ca orice buget al statelor membre, nu-si mai permite sa vina suplimentar an de an cu foarte multe fonduri” a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ieri intr-o intalnire cu fermierii din judetul Arges, la institutul pomicol Maracineni.

Constantin a precizat ca atat Bulgaria cat si Ungaria, anul acesta, au acordat fermierilor doar sumele primite de la Uniunea Europeana.”Romania este una din putinele state care in anul 2012, e adevarat si pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat. Este pentru prima data cand jumatate din fermierii din Romania primesc nivelul maxim admis de 176 de euro pe hectar, cealalta jumatate, 154. Este o diferenta semnificativa fata de anul trecut de 132 de euro pe hectar. Sprijinul primit va creste progresiv. Vom creste la 119 euro in 2012, la 180 euro. In momentul de fata, asa cum arata negocierile, este posibil ca in anul 2020 sa ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar”, a mai aratat acesta.

Totusi, ministrul a declarat ca in urmatoarea perioada financiara bugetul de stat nu-si va permite foarte usor sa cofinanteze proiectele finantate din fonduri de dezvoltare rurala in conditiile in care contributia de la bugetul de stat va creste de la 15% cat este in prezent, la 25% cum a propus presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Program de reconversie-plantare la pomicultura din 2014

Romania a solicitat in cadrul Consiliului de Ministri, Comisiei Europene ca de la 1 ianuarie 2014 in reforma PAC sa fie cuprins un program de reconversie-replantare la pomicultura similar programului pe viticultura. Ministrul a precizat ca in cazul viticulturii ”lucrurile au mers foarte bine, fondurile care erau la dispozitia Romaniei intre 2007-2013 au fost epuizate la inceputul anului 2012. Exista in momentul de fata un acord in acest sens si de la 1 ianuarie 2014 vom incepe sa intram si-n acest program de reconversie-plantare (n.r. pomicultura)”.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MADR

Vizualizări: 101