Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-a lansat Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala ''Reteaua Europeana de Cunostinte in Urbanism''

Reteaua Europeana de Cunostinte in Urbanism (EUKN) a fost lansata intr-o noua forma organizatorica, de Grupare Europeana de Cooperare Teritoriala (GECT EUKN), care permite diversificarea activitatilor retelei, ii confera o mai mare sustenabilitate si face posibila implicarea in proiecte cu finantare europeana.

Evenimentul de lansare a GECT EUKN a avut loc la Bruxelles, la sediul Reprezentantei Permanente a Olandei pe langa Uniunea Europeana. Evenimentul marcheaza atingerea unui nou nivel a initiativei EUKN, sub un nou statut juridic, cu sediul in Olanda. Gruparea are la baza o retea construita in sapte ani de cooperare interguvernamentala in domeniul urbanismului si dezvoltarii locale intre zece state europene.

Reteaua Europeana de Cunostinte in Urbanism (EUKN) este o platforma europeana care are drept obiectiv consolidarea coeziunii, competitivitatii si sustenabilitatii oraselor, asigurand schimbul de informatii intre principalii actori de la diverse niveluri de decizie.

Romania participa in cadrul EUKN din anul 2008, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Activitatile derulate de minister in aceasta retea se inscriu in obiectivul de a sprijini implementarea principiilor Cartei de la Leipzig privind orasul european durabil in Romania, prin valorificarea experientelor si cunostintelor disponibile in domeniu pentru promovarea abordarii integrate in cadrul politicilor urbane.

Unicitatea initiativei GECT EUKN vine mai ales din faptul ca, pentru prima data, mai multe Guverne (Belgia, Cipru, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Romania, Spania) decid sa foloseasca acest tip de institutie de cooperare teritoriala pentru a colabora pe un domeniu de interes comun: domeniul urbanismului si dezvoltarii locale. GECT EUKN poate constitui pentru multe organisme drept model si un promotor pentru utilizarea mai extensiva a instrumentului Gruparii Europene de Cooperare Teritoriala. GECT EUKN este constituit conform legislatiei europene (Regulamentul european 1082/2006) si a legislatiei nationale din statele membre (Romania – OUG nr. 127/2007).

Actualul context european evidentiaza o mai mare atentie acordata dimensiunii teritoriale si politicilor urbane, abordarii integrate, parteneriatului, guvernantei multi-nivel. Conform propunerii COM (2011) 614/3 privind Regulamentul pentru fondul european de dezvoltare regionala, articolul 8, Comisia Europeana va stabili o Platforma de dezvoltare urbana pentru a „promova consolidarea capacitatilor si a retelelor intre orase, precum si schimbul de experiente privind politica urbana la nivelul Uniunii, in domenii legate de prioritatile de investitii ale FEDER si de dezvoltarea urbana durabila”. Participarea la GECT EUKN, face parte din initiativele MDRT derulate in domeniul urbanismului, cum ar fi participarea la implementarea Referentialului orasului european durabil si derularea proiectului „Platforma pentru dezvoltare urbana durabila si integrata”, finantat prin Programul Operational de Dezvoltare a Capacitatii Administrative.

MDRT constituie punctul national de contact pentru Romania al EUKN. Implicarea in activitatea retelei are drept scop responsabilizarea actorilor principali, atat din mediul privat cat si de la nivel central si local si contribuie la imbunatatirea capacitatii administrative si institutionale a institutiilor romanesti cu responsabilitati in dezvoltarea urbana. Prin conectarea “in retea” a profesionistilor, cu ajutorul portalului www.eukn.org, prin organizarea de evenimente, conferinte, mese rotunde, implicarea in proiecte si cercetari, este creata o “comunitate de practici” activa si conectata la evolutiile in domeniu la nivel european.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 212