Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi finantari nerambursabile vor fi disponibile anul acesta!

Pe 11 februarie 2013, ministrul Fondurilor Europene, dl. Eugen Orlando Teodorovici, a avut o intrevedere cu ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, dl. Øystein Hovdkinn, pentru a discuta sprijinul financiar acordat Romaniei de catre Norvegia si statele Spatiului Economic European (SEE) prin Granturile SEE si norvegiene.

Pentru perioada pana in 2016, o suma de aproximativ 306 milioane euro va fi transferata Romaniei sub forma de asistanta financiara nerambursabila. Vor fi sustinute programe si proiecte in diverse sectoare, cum ar fi protectia mediului, conservarea patrimoniului cultural, justitie si societate civila. Aceste programe vor fi lansate in decursul acestui an. Administrarea acestor granturi a fost incredintata Ministerului Fondurilor Europene.

In timpul discutiilor, ambasadorul Hovdkinn a mentionat rata mare de absorbtie de 85 la suta in perioada anterioara de finantare, de pana in 2011. Pentru acest interval, Romania a beneficiat de aproape 100 de milioane EUR in urmatoarele sectoare cheie: protectia mediului, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, patrimoniu cultural, si sectorul ONG. Oficialul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, respectiv faptul ca acestea au fost usor de accesat si utilizat si fexibile.

Dl. Teodorovici a declarat ca intentia autoritatilor romane este de a lua toata masurile pentru a accelera ritmul de implementare si implicit de a majora rata de absorbtie in actuala perioada de finantare.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a subliniat ca vor fi depuse eforturi pentru aprobarea, in cel mai scurt timp, a cadrului legal privind gestionarea financiara a fondurilor alocate prin cele doua mecanisme pentru perioada de finantare 2009-2014.

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la suta din suma totala.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 146