Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

De ce nu ne ajuta fondurile europene sa iesim din criza?

Astazi, 15 martie 2013, Asociatia Europuls, cu sprijinul Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.rowww.proiecte-structurale.ro, desfasoara la Bucuresti evenimentul „Eurosfat – Consultari cetatenesti despre starea Uniunii”, sub patronajul Camerei Deputatilor, Presedintiei Irlandeze a Consiliului UE si Ministerul Afacerilor Externe si sustinut de CE in cadrul Anului European al Cetatenilor.

Cu ocazie primei sesiuni plenare a evenimentului, reprezentanti ai mediului politic, mediului de afaceri si societatii civile s-au reunit pentru a discuta probleme legate de cetatenia europeana, dar si pentru a identifica posibile solutii la criza economica si sociala din Romania si intreaga Uniune Europeana.

 
Una dintre temele dezbatute a fost inabilitatea Romaniei de a utiliza fondurile europene pentru relansarea economiei nationale, in conditiile in care rata de absorbtie a fondurilor structurale ramane in continuare ramane in continuare in jurul valorii de 12%, conform datelor comunicate de Ministerul Fondurilor Europene la 28 februarie 2013.

In opinia lui Radu Podgorean, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, impactul redus al fondurilor europene asupra iesirii din criza a Romaniei se datoreaza nu doar ratei mici de absorbtie a acestor fonduri, cat si utilizarii ineficace a finantarilor atrase. „Romania nu a valorificat in acesti 6 ani acele elemente, fondurile ce ar fi putut sustine dezvoltarea noastra.

Noi discutam intotdeauna despre procentul atras. Problema este cum folosim acest procent, cat de bine orientam aceste fonduri in raport cu nevoile cetatenilor”, a declarat dl. Podgorean, prezent la eveniment.

Nu in ultimul rand, coruptia in sistemul de gestiune al fondurilor europene ramane o problema recurenta, dupa cum sustine Cristian Preda, europarlamentar. „Fondurile europene nu au fost atrase pentru ca exista retele de coruptie si punti intre aceste retele. Sunt mii de proiecte care au fost respinse pentru ca nu au acces la retelele de coruptie”, a declarat europarlamentarul. Strans legata de coruptie este si tendinta reprezentantilor mediului politic si institutiilor publice de a „ocoli” regulile impuse in procesul de accesare al fondurilor europene. „Exista atitudini care sustin ca putem avea acces la fonduri fara a respecta reguli”, a adaugat Cristian Preda in cadrul Eurosfat.

Partenerii europeni raman insa optimisti in privinta capacitatii statelor membre de a depasi aceasta perioada de criza, atat timp cat va exista un proiect politic viabil, construit in conformitate cu nevoile reale ale cetatenilor. „Proiectul european trebuie sa fie pentru cetatean si el sa inteleaga ca este mai mult de un proiect al elitelor”, a declarat Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei in Romania. Aceeasi opinie este impartasita si de Johannes Van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania - „Criza este in primul rand una de credibilitate. Trebuie sa aratam cetatenilor nostri ce au de castigat”, a concluzionat acesta.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 118