Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A 3-a reuniune a CIAP 2014-2020 : Pana la sfarsitul lunii mai va fi transmisa catre CE prima versiune a documentului cu prioritatile Romaniei de utilizare a banilor UE

Ministerul Fondurilor Europene a organizat ieri, 14 martie, cea de-a treia reuniune a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), in cadrul careia au fost prezentate activitatile desfasurate pana in prezent pentru pregatirea accesarii fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020, precum si evolutia dialogului informal cu Comisia Europeana si calendarul activitatilor viitoare.

“Utilizarea eficienta a banilor europeni alocati Romaniei in perioada 2014-2020 este o prioritate pentru dezvoltarea Romaniei in viitor, iar actiunile din acest an sunt cruciale pentru atingerea acestui scop. Discutiile cu partenerii de dialog sunt importante pentru procesul de programare pentru perioada 2014-2020 deoarece vrem sa gasim cele mai bune solutii pentru Romania”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europe si presedintele CIAP.

Dezbaterile din cadrul reuniunii au evidentiat importanta elaborarii documentelor strategice nationale pe diverse domenii, documente care dincolo de asigurarea unei viziuni coerente privind dezvoltarea pe termen mediu a Romaniei, sunt foarte importante si pentru sustinerea prioritatilor de investitii finantate din fonduri europene in perioada 2014-2020. Fondurile alocate Romaniei pentru urmatoarea perioada de programare sunt in valoare de circa 39 de miliarde de euro, din care 21,8 de miliarde de euro sunt fondurile structurale si de coeziune, iar 7,1 miliarde de euro reprezinta totalul fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale.

Pana la sfarsitul lunii mai 2013 va fi definitivata si transmisa Comisei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat - documentul strategic national prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a banilor alocati de Uniunea Europeana. In perioada imediat urmatoare, Comitetele Consultative Tematice, sectiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamenteaza optiunile strategice din Acordul de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020.

Prioritatile de finantare propuse Romaniei de catre Comisia Europeana vizeaza imbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructuri moderne, promovarea competitivitatii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor si activelor naturale, respectiv modernizarea si consolidarea administratiei nationale si a sistemului judiciar.

Sursa: www.fonduri-ue.ro

Vizualizări: 108