Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum ar putea arata arhitectura institutionala in 2014-2020

Dezbaterile din cadrul atelierului de lucru ”Capacitatea de absorbtie a Romaniei 2014 – 2020. Spre o gestionare mai eficienta a fondurilor structurale” din 15 martie de la Palatul Parlamentului au avut in prim plan configurarea cadrului general de implementare a fondurilor europene pentru 2014-2020.

S-a discutat despre necesitatea elaborarii unor strategii clare, simple, dar si a unor indicatori de impact care sa raspunda sistemului de conditionalitati ex-ante si ex-post elaborat de Comisia Europeana. Este foarte important ca in perioada urmatoarea proiectele sa rezolve intr-adevar o problema.

Modelul unei arhitecturi institutionale in 2014-2020

In cadrul dezbaterii, Ciprian Ciucu, Director Programe Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a prezentat un posibil model al cadrului institutional viitor care, in viziunea lui, include 4 programe operationale:

  • Un program operational centralizat destinat dezvoltarii capacitatii administrative. Sunt incluse aici administratia publica (asemanator PODCA), sanatatea, educatia si statul de drept, iar pentru fiecare sector vizat este propus cate un organism intermediar.
  •  Un program operational destinat dezvoltarii regionale – Regio care sa valorifice experienta ADR-urilor si sa aduca la nivel regional cresterea competitivitatii economice si corelarea acesteia cu piata muncii si implicit cresterea ocuparii fortei de munca. Pe acest program, organismele intermediare configurate sunt: OI dezvoltare regionala, OI competitivitate economica si OI munca. 
  • Un program operational destinat agriculturii, care sa includa organisme intermediare pentru plati directe si dezvoltare rurala. Acest program ar putea fi centralizat, insa pe partea de plati directe ar trebui sa existe structuri regionale.
  • Un program operational pentru Infrastructura (centralizat) destinat marilor proiecte care sa fie gestionat de Ministerul Marilor Proiecte cu 4 organisme intermediare pentru transport, mediu, energie si infrastructura sociala.

Acest model are ca avantaj posibilitatea unei coordonari puternice intre instutitii, Ministerul Fondurilor Europene fiind propus pentru gestionarea primelor trei programe, urmand ca ultimul program sa fie sub coordonarea Ministrului delegat pentru marile proiecte. “Este doar o propunere, nu zic ca este perfecta, cu siguranta poate fi imbunatatita.” a concluzionat Ciprian Ciucu.

Ce zice mediul bancar

Din perspectiva bancara, Ramona Ivan (director proiect CEC BANK) considera oportuna “consultarea bancilor in ceea ce priveste arhitectura viitoare deoarece acestea pot contribui semnificativ la cresterea eficientei fondurilor europene”. Mai mult, reprezentantul bancar propune externalizarea unor activitati derulate in prezent de catre AM/OI-uri, bancile fiind dispuse sa isi asume un rol in gestionarea fondurilor dincolo de 2013.

Descarca prezentarile

Citeste ce s-a mai discutat in cadrul conferintei:
Ce vor autoritatile pentru 2014 - 2020? Simplificare, concentrare si uniformizare
Romanii vor proiecte - arata un sondaj www.fonduri-structurale.ro. Societatea civila si consultanta cer insa “proiecte de calitate”

Iustina Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 190