Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Includerea obiectivelor Strategiei Dunarii in viitoarele Programe Operationale, dezbatuta la Bucuresti

Prima reuniune a coordonatorilor nationali ai Strategiei UE pentru regiunea Dunarii si a coordonatorilor instrumentelor structurale UE din statele participante la Strategia Dunarii a avut loc in perioada 16-17 aprilie 2013, la Bucuresti. Reuniunea a fost organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in cooperare cu Comisia Europeana.

La reuniune au participat reprezentanti ai celor paisprezece state implicate in Strategia Dunarii si ai serviciilor relevante ale Comisiei Europene.

Temele abordate in cadrul reuniunii au fost modalitatile de includere a obiectivelor Strategiei Dunarii in cadrul documentelor de programare si Programelor Operationale pentru statele membre UE, precum si reflectarea prioritatilor Strategiei in cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, in viitoarea perioada de programare 2014-2020.

In interventiile lor, reprezentantii romani s-au referit, printre altele, la modul in care, in tara noastra, institutiile implicate in implementarea Strategiei Dunarii, respectiv in procesul de programare a fondurilor europene structurale si de investitii promoveaza o abordare coordonata si integrata menita sa faciliteze finantarea proiectelor Strategiei.

In cadrul reuniunii, interventiile participantilor au evidentiat faptul ca „Strategia Dunarii reprezinta o platforma de cooperare stabila, care permite identificarea de prioritati comune si faciliteaza coerenta si colaborarea intre programele si politicile dezvoltate in regiunea Dunarii.”

Din discutii s-a degajat faptul ca includerea obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunarii in Acordurile de Parteneriat si in cadrul Programelor Operationale pentru perioada 2014-2020, presupune identificarea acelor prioritati nationale a caror realizare necesita cooperarea cu alte state.

Reuniunea a fost unanim apreciata drept o contributie importanta adusa de Romania la efortul, in plan european, de a stimula, la nivelul tuturor statelor participante la Strategie, o abordare macroregionala a provocarilor transnationale in regiunea Dunarii, precum interconectarea retelelor de transport, gestionarea riscurilor de mediu, stimularea competitivitatii.

A fost convenit ca o urmatoare reuniune, in acelasi format, sa aiba loc in Germania/Stuttgart, in luna iunie 2013.

Informatii suplimentare:

Strategia UE pentru regiunea Dunarii

  • Strategia UE pentru regiunea Dunarii reprezinta o platforma de cooperare a statelor participante, in vederea dezvoltarii economice si sociale a regiunii Dunarii prin implementarea in regiune a politicilor Uniunii Europene.
  • La Strategia UE pentru regiunea Dunarii participa opt state membre UE (Austria, Bulgaria, R. Ceha, R.F. Germania-landurile Bavaria si Baden-Wurttemberg, Slovenia, Slovacia, Romania, Ungaria) si sase state non-membre UE (Croatia, R. Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, R. Moldova, Ucraina).
  • Pentru mai multe detalii, click aici sau aici

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 125