Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Buget UE 2013: A fost decisa suplimentarea creditelor de plata cu 7,3 miliarde de euro

Ministrii ECOFIN au discutat in cadrul Consiliului de ieri de la Bruxelles propunerea de Directiva pentru crearea unui cadru de redresare si rezolutie a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, in particular instrumentele de recapitalizare bancara. Romania a subliniat necesitatea crearii unui cadru juridic clar si armonizat la nivel UE pentru acest tip de instrumente.

Dezbaterile vor fi continuate la nivel tehnic pentru definitivarea propunerii. Presedintia irlandeza isi propune sa obtina un acord general la nivel de ECOFIN la urmatoarea reuniune.

Ministrii au agreat proiectul de buget rectificativ pentru 2013, prin care s-a stabilit o suplimentare a creditelor de plata cu 7,3 miliarde de euro, plati care vor fi concentrate pe un capitol important pentru Romania din bugetul UE, respectiv coeziune pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca. Decizia reprezinta un pas important si pentru finalizarea negocierilor cu Parlamentul European privind viitoarea perspectiva financiara.

Ministrul Voinea a sprijinit obtinerea unui acord politic pentru aceasta decizie, accentuand necesitatea acoperirii integrale a finantarii politicilor de coeziune si dezvoltare rurala din bugetul european pe acest an. O declaratie angajanta in acest sens a fost adoptata de Consiliu.

ECOFIN a adoptat concluziile privind evaziunea si frauda fiscala. Romania s-a alaturat declaratiei politice referitoare la proiectul pilot de schimb automat multilateral de informatii financiare.

ECOFIN a examinat si analizele aprofundate elaborate de Comisie pentru statele potential afectate de dezechilibre macroeconomice. S-a convenit ca Spania si Slovenia sunt afectate de dezechilibre excesive. Cele doua tari au prezentat masuri suplimentare de corectie in programele nationale de reforme. O decizie privind punerea lor explicita in aplicare va fi luata la ECOFIN-ul din iunie.

Referitor la procesul de consolidare a Uniunii Economice si Monetare, Comisia a prezentat cele doua Comunicari publicate in 20 martie 2013 (Comunicarea Comisiei privind coordonarea ex-ante a proiectelor de reforma majora a politicilor economice si Comunicarea Comisiei privind introducerea unui instrument de convergenta si competitivitate).

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 95