Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

25 milioane euro fonduri nerambursabile pentru microintreprinderile din Regiunea Centru

Contracte in valoare de 25,19 milioane euro fonduri nerambursabile au fost semnate la nivelul Regiunii Centru de catre 227 de microintreprinderi, procentul de contractare depasind astfel procentul de 100% . Valoarea totala a acestor proiecte, investita in economia regiunii de catre microintreprinderi, prin achizitia de echipamente si lucrari de extindere, este de 41,57 milioane euro, diferenta dintre cele doua sume reprezentand contributia financiara a beneficiarilor la realizarea proiectelor. Incepand cu aceasta luna au intrat in evaluare si ultimele 67 de proiecte ramase nedeschise din august 2010, cand a fost termenul limita de depunere a proiectelor spre finantare.

Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul aferent domeniului major de interventie 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, din cadrul Programului Operational Regional si vor genera modernizarea a 227 microintreprinderi si crearea a 870 de noi locuri de munca. Din totalul fondurilor contractate de catre microintreprinderi, deja au fost decontate cheltuieli in valoare de 15,87 milioane euro, iar cele 136 proiecte finalizate au generat peste 500 noi locuri de munca pentru cetatenii din cele sase judete ale regiunii, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Bugetul alocat acestui domeniu pe perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, este de 24,39 milioane euro, gradul de contractare regional pe acest domeniu ajungand in prezent la 103,28% . Fondurile nerambursabile sunt investite in lucrari de modernizare, reabilitare, constructie sau dotare pensiuni turistice, clinici si cabinete medicale, centre de fitness, baze sportive, service-uri auto, hale de productie, depozite, dar si alte tipuri de activitati desfasurate de microintreprinderile din Regiunea Centru.

„Pe acest domeniu se inregistreaza un procent de aproape 60% privind finalizarea proiectelor contractate. Este unul dintre domeniile cele mai dinamice din cadrul Programului Operational Regional implementat de catre ADR Centru la nivel de regiune. Comparativ cu celelalte domenii, aceste proiecte au bugete mici, in care se pot solicita maxim 200.000 euro, dar contributia lor la dezvoltarea economico-sociala a regiunii este directa. Este unul dintre cele mai solicitate domenii de finantare nerambursabila de la nivelul Regiunii Centru, fapt demonstrat prin cele 668 de proiecte depuse spre finantare, dar si de catre oamenii care mai suna inca sa intrebe daca mai sunt fonduri disponibile. Pe langa echipamentele si dotarile achizitionate, sediile renovate sau extinse, beneficiarii vor mai castiga prin implementarea acestor proiecte si experienta necesara pentru a continua accesarea de noi fonduri pe viitor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In perioada urmatoare alte 5 proiecte ce solicita aproape un milion de euro fonduri nerambursabile vor semna contracte de finantare nerambursabila. Prin economiile inregistrate la proiectele aflate in derulare sau deja finalizate, alte proiecte aflate in prezent in evaluare vor reusi sa intre la finantare pana procentul de contractare pe acest domeniu se va apropia de circa 120%.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 148