Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Teodorovici: POSDRU va fi lansat in iunie cu toata suma ramasa inca neangajata

Eugen Teodorovici si-a propus, in calitate de ministru al Fondruilor Europene, o tinta ambitioasa: cresterea pana la 100% a nivelului de contractare.

Ministrul a explicat ca, in primul rand, se va reduce perioada dintre momentul de lansare a cererii de proiect si cel in care beneficiarul semneaza contractul de finantare cu statul. ”Pana pe 1 iunie, vreau sa fie pe site-ul ministerului de resort, Ministerul Muncii, si pe site-ul ministerului nostru de asemenea, toate ghidurile pentru beneficiari. In felul acesta, toti cei interesati vor putea vedea unde se incadreaza pentru a depune proiectele. Va fi un termen foarte scurt de depunere, dar si de evaluare, astfel incat in luna iulie sa incheiem tot ce inseamna depunere si semnare de contracte de finantare.

Programul de resurse umane (n.r. POSDRU) va fi lansat cu toata suma ramasa inca neangajata, aproximativ 1,3 miliarde euro, in iunie. Deci toti doritorii vor putea depune proiecte. Asta inseamna ca pana la final de an, putem aduce din suma pe care noi o semnam (de 1,3 miliarde euro) si o suma catre plati. In felul acesta beneficiarii pot avea documente deja trimise la plata si chiar achitate”.


Acesta este un element ce contribuie la cresterea absorbtiei, ajunsa in acest moment la aproape 15%. Chiar daca, pentru moment, procentul nu este unul foarte mare, sunt axe prioritare si domenii care au performat in ultimii ani.

”Foarte bine stam pe sectorul de apa, axa 1 de la POS Mediu, pe axa 2 de la POR, adica drumuri judetene si infrastructura regionala. La fiecare program operational exista zone unde interesul a fost mai scazut pentru beneficiari. De acolo se vor lua banii si se vor realoca unde s-a constatat un interesul mult mai mare”, a mai aratat acesta.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Executivul a aprobat deja tranferul de bani europeni de pe o axa pe alta, in functie de numarul proiectelor depuse.

”Vom permite supracontractarea la nivel de program operational sectorial”, a concluzionat ministrul fondurilor europene, in cadrul unei dezbateri organizate de postul public de televiziune.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 100