Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Investitii sustinute de ADR Centru pentru invatamantul rural din Harghita

Luna iulie a adus semnarea unui nou contract de finantare pentru infrastructura educationala preuniversitara. Este vorba de proiectul depus de Primaria comunei Ciumani, care a obtinut o finantare de aproape 3 milioane lei, pentru investitii in 3 scoli din comuna. Acest proiect a fost semnat la Alba Iulia de catre domnul Márton Lászlo Szilárd, primarul comunei si domnul Simion Cretu, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru). Odata cu acest contract, la nivelul Regiunii Centru, sunt atrase fonduri nerambursabile de peste 30,4 milioane euro pentru modernizarea a 33 de unitati scolare, prin 25 de proiecte gestionate de ADR Centru.

Proiectul „Consolidare, reabilitare, extindere Scoala Generala nr. 4 Kollo Miklos; Consolidare, reabilitare la Scoala Generala nr. 3 Kollo Miklos; Reabilitarea retelei electrice si reparatii capitale interioare la Scoala Generala Kollo Miklos, inclusiv dotarea acestora in sat Ciumani, comuna Ciumani, jud. Harghita”, are valoarea totala de circa 3,86 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de 2,93 milioane lei, diferenta fiind suportata de beneficiarul finantarii.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea comunei Ciumani, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie in comuna Ciumani, in vederea asigurarii unor conditii de desfasurare a activitatii didactice la standarde europene si cresterea participarii populatiei scolare la procesul educational.

Acest lucru se poate realiza numai prin dezvoltarea infrastructurii corespunzatoare in comuna Ciumani, concretizata in reabilitarea unei suprafete totale, in cele trei scoli, de aproape 2900 metri patrati.

In total, prin derularea, pe parcurs de circa doi ani, a investitiilor preconizate in aceste 3 unitati de invatamant din mediul rural din comuna Ciumani, Harghita, vor fi achizitionate 97 de echipamente didactice si 60 de echipamente IT noi, la care se adauga 2 echipamente tehnologice si 8 echipamente complementare procesului de invatamant. Beneficiarul finantarii estimeaza ca, in urma implementarii acestui proiect va creste cu peste 33% gradul de accesibilitate al grupurilor de populatie dezavantajate la educatia obligatorie.

„Odata cu acest contract, bugetul Regiunii Centru, alocat domeniului ce vizeaza reabilitarea infrastructurii educationale preuniversitare a fost contractat in intregime. Prin acest proiect se investeste pentru ridicarea nivelului de performanta al unitatii de invatamant, respectiv pentru crearea unui cadru profesionist de desfasurare a activitatii didactice prin dotarea corespunzatoare a laboratoarelor de specialitate. Astfel se asigura atragerea elevilor care aleg unitatile de invatamant din zona urbana apropiata, spre scolile comunei incluse in proiect. Este important, insa, faptul ca pe acest domeniu mai sunt in faza precontractuala inca 4 proiecte, in timp ce alte 3 cereri de finantare sunt in proces de evaluare. Toate acestea solicita inca 12,5 milioane euro, iar contractarea lor, in cursul acestui an, ar mari gradul de atragere al fondurilor pe acest domeniu la o valoare de peste 130%, fata de suma alocata, cifrata la 30,44 milioane euro. Dar si mai important este faptul ca 7 proiecte sunt deja incheiate, iar alte 3 sau 4 se vor incheia pana la inceputul viitorului an scolar. Asta inseamna ca peste 1.000 de elevi din regiune vor beneficia, chiar incepand din toamna, de conditii mai bune de studiu, prin investitiile realizate din cele 14 milioane euro, platite pana in prezent beneficiarilor acestor proiecte contractate prin programul Regio in Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 175